Ολοκληρώθηκε η εξαγορά αιολικών σταθμών και φωτοβολταϊκών σε Λακωνία και Θεσσαλία

51

Την ολοκλήρωση εξαγοράς χαρτοφυλακίου αιολικών σταθμών στη Λακωνία και φωτοβολταϊκών πάρκων στη Θεσσαλία στο πλαίσιο συμφωνίας με την Piraeus Equity Partners ανακοίνωσε η ΔΕΗ.

Η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει:

Η ΔΕΗ Α.Ε ενημερώνει ότι, σε συνέχεια της από 22.12.2022 ανακοίνωσής της, ολοκληρώθηκε η εξαγορά αιολικών σταθμών παραγωγής ενέργειας συνολικής ισχύος 44 MW στη Λακωνία και φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 2 MW στην Θεσσαλία από τη θυγατρική της εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στο πλαίσιο της υπογεγραμμένης συμφωνίας πώλησης των μετοχών (SPA) με την Piraeus Equity Partners.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, τον περασμένο Δεκέμβριο είχε δηλώσει τα εξής: «Πιστοί στη στρατηγική μας συνεχίζουμε με επιτυχία τη δέσμευση μας να διευρύνουμε το χαρτοφυλάκιο μας ενδυναμώνοντας περαιτέρω την παρουσία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην ελληνική κι όχι μόνο αγορά ενέργειας. Η ολοκλήρωση της απόκτησης αυτών των 46 ΜW θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου μας να γίνουμε ο μεγαλύτερος παραγωγός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας».

Πως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αξιοποιεί την ενέργεια του ήλιου

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα εκμεταλλεύονται απευθείας την ηλιακή ενέργεια μετατρέποντάς την σε ηλεκτρική χάρη στο φωτοβολταϊκό φαινόμενο. Το υψηλό ηλιακό δυναμικό της Ελλάδας καθιστά την αξιοποίηση της παραπάνω τεχνολογίας ιδιαίτερα αποδοτική.

Για μια χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα, η ηλιακή ενέργεια αποτελεί ανεξάντλητο ενεργειακό πόρο. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αξιοποιεί την ενέργεια του ήλιου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των Φωτοβολταϊκών Πάρκων που βρίσκονται σε λειτουργία σε 3 νησιώτικες περιοχές της χώρας, στη Σίφνο, στην Κύθνο και την Κρήτη.

Ο ήλιος είναι μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας η οποία μπορεί να μετατραπεί είτε άμεσα είτε έμμεσα σε ηλεκτρική ενέργεια.

Επιπλέον η ΔΕΗ Ανανεώσιμες βρίσκεται στην ολοκλήρωση  νέων Φωτοβολταϊκών Πάρκων ισχύος 200MW στην Περιοχή της Πτολεμαΐδας – από τα μεγαλύτερα Φ/Β πάρκα στον κόσμο ενώ προχωρά στην ανάπτυξη ενός Φ/Β στην περιοχή της Μεγαλόπολης.

Το πάρκο θα έχει συνολική ισχύ 50 MW και υπολογίζεται ότι η ενεργειακή παραγωγή του θα καλύπτει το 42% των ενεργειακών αναγκών του Ν. Αρκαδίας, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε 28.000 νοικοκυριά.

Η συμβολή του έργου στην προστασία του περιβάλλοντος πρόκειται να είναι ανεκτίμητη, καθώς από τη λειτουργία του θα παράγονται περίπου 70.000 MWh/έτος και θα αποφεύγεται η εκπομπή 70.000 τόνων CO2, 680 τόνων SO2 και 131 τόνων NOx ετησίως. Τα ανωτέρω εμβληματικά έργα αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας μας.

Αξιοποιώντας τη δύναμη του ανέμου

Η ΔΕΗ μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες αξιοποιεί τη δύναμη του ανέμου, δημιουργώντας Αιολικά Πάρκα, τόσο σε νησιωτικές όσο και στις ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας.

Πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη που απορρέουν από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η δημιουργία Αιολικών Πάρκων στις νησιωτικές περιοχές συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ενεργειακή αυτονομία τους. Ενδεικτικό είναι ότι η λειτουργία ενός ΑΠ ισχύος 10 MW προσφέρει ετησίως την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζονται 7.250 νοικοκυριά και συμβάλλει στην εξοικονόμηση περίπου 7.000 τόνων πετρελαίου.

H εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανέρχεται περίπου σε 115 MW, σε 31 Αιολικά Πάρκα και κατά το 2020 η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε σε 157 GWh.

Μέσω της λειτουργία των ΑΠ αποφεύχθηκε η εκπομπή 108.640 τόνων CO2, καλύπτοντας τις ανάγκες σε ενέργεια 42.833 ελληνικών νοικοκυριών.