New York Times: Επανεκκίνηση τουρισμού – Το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας

14

Στο «στοίχημα του ανοίγματος του τουρισμού» στην Ελλάδα αναφέρονται σε άρθρο τους οι New York Times.

Όπως σημειώνει η αμερικάνικη εφημερίδα, η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποφάσισε να πάρει αυτό το ρίσκο και να κινηθεί ταχύτερα συγκριτικά με τα περισσότερα μέλη του ευρωπαϊκού μπλοκ. Σε παρόμοιο άνοιγμα προχωρούν η Κύπρος και η Κροατία, αμφότερες έτοιμες να υποδεχτούν εμβολιασμένους και αρνητικούς στον κορονοϊό επισκέπτες. Ανάλογες κινήσεις για τη Γαλλία έχει προαναγγείλει ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ομοίως κινούνται και διάφορες ευρωπαϊκές χώρες εκτός Ε.Ε., όπως η Ισλανδία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία.

Αθήνα-ΗΠΑ με πολλούς τρόπους

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τον Ιούνιο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, με τη δήλωση του να τιτλοφορεί το άρθρο των New York Times για το επικείμενο ελληνικό τουριστικό άνοιγμα.

Όπως σημειώνει το άρθρο, όσοι θέλουν να μεταβούν στην Αθήνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα έχουν ουκ ολίγους τρόπους να το πράξουν στο προσεχές μέλλον.

Ενδεικτικά, από τις 28 Μαΐου, οι αερογραμμές Delta επαναφέρουν τις απευθείας πτήσεις τους από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα, με την American Airlines, τη United και την Emirates να ακολουθούν στις αρχές Ιουνίου.

Απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα θα έχουν και άλλες αμερικανικές πόλεις κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν, όπως η Ατλάντα και το Σικάγο.

Συμμόρφωση σύμφωνα με τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας

Παρά τη γενικότερη αίσθηση χαλάρωσης που φέρνει στη χώρα η σταδιακή άρση των μέτρων και η βελτίωση του καιρού, οι επισκέπτες θα πρέπει και πάλι να συμμορφωθούν με τις απαραίτητες κοινωνικές αποστάσεις και άλλα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας που θα συνεχίσουν να ισχύουν στην Ελλάδα, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη σχετικές δηλώσεις του κ. Θεοχάρη.

Η προστασία των Ελλήνων πολιτών από τον κορονοϊό αποτελεί προτεραιότητα, όπως όμως και η προστασία τους από τις καταστροφικές επιπτώσεις μίας παρατεταμένης οικονομικής παρακμής, είχε επίσης δηλώσει ο υπουργός Τουρισμού, κάτι που παραπέμπει άμεσα σε όσα είπε στους New York Times o Κώστας Τζιλιάλης, συνιδιοκτήτης αθηναϊκού καφέ/βιβλιοπωλείου.

«Δυστυχώς, μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια οικονομικών δυσκολιών, ο τουρισμός και το φαγητό είναι η μόνη βιομηχανία μας. Δεν παράγουνε αυτοκίνητα ή μηχανές. Για αυτό πρέπει να ανοίξουμε τη βιομηχανία μας τώρα».

Στις 15 Μαίου ανοίγουν τα μουσεία

Όπως αποκαλύπτει πρώτα η ΝΥΤ, κάτι που δεν έχει επισήμως γνωστοποιηθεί στην Ελλάδα, στις 15 Μαίου θα ανοίξουν εκτός από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, οπότε οι τουρίστες μπορούν να προγραμματίσουν κάποια επίσκεψη, για παράδειγμα, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο οποίο η εφημερίδα έχει ιδιαίτερη παραπομπή. Μαζί με αυτά θα ανοίξουν και άλλες δραστηριότητες ενώ όταν γραφόταν το κείμενο υπολόγιζαν ότι θα έχουν ήδη ανοίξει τα εστιατόρια και τα καφέ που ήταν κλειστά από τον Νοέμβριο.

 

Στις 15 Μαίου θα ανοίξουν εκτός από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, οπότε οι τουρίστες μπορούν να προγραμματίσουν κάποια επίσκεψη.

“Για μια χώρα που έχει έντονη κουλτούρα καφέ αυτό ήταν πολύ καίριο” επισημαίνει η εφημερίδα κάνοντας επίσης λόγο για το ψυχολογικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει, λόγω του παρατεταμένου εγκλεισμού, οι κάτοικοι των Ελληνικών μεγαλοπούλεων. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους καθώς “Η εθνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,2 τοις εκατό το 2020, καθιστώντας την Ελλάδα μεταξύ των χωρών με την μεγαλύτερη ζημία στην Ευρώπη. Το τελειωτικό χτύπημα δόθηκε στον τουρισμό: Το 2020, τα έσοδα της Ελλάδας από τον εξωτερικό τουρισμό μειώθηκαν στο ένα τέταρτο σε σχέση με τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ (σχεδόν 22 δισεκατομμύρια δολάρια) που καταγράφηκαν το προηγούμενο έτος”.

Το εκτεταμένο αυτό άρθρο-αφιέρωμα των New York Times ωστόσο κλείνει με θετικό μήνυμα καθώς η αρθρογράφος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον εμβολιασμό που συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και στην περίπτωση των ελληνικών νησιών τα οποία παραμένουν, σε μεγάλο βαθμό, covid-free, κάτι που η ίδια προκρίνει ως πολύ θετικό για τους τουρίστες “ώστε να έχουν ένα κίνητρο επιστρέψουν στην Ελλάδα”. Βέβαια, όπως τονίζει παραπέμποντας στις δηλώσεις πρακτόρων και ανθρώπων του τουρισμού η σεζόν θα είναι και πάλι δύσκολη καθώς ο κορονοιός δεν έχει εξαλειφθεί και η κατάσταση θέλει χρόνο ώστε να εκτονωθεί. Αλλά η ελπίδα, ειδικά στην Ελλάδα, πεθαίνει τελευταία.