Μπλατσαριά: Η συνταγή για την πιο νόστιμη παραδοσιακή ηπειρώτικη πίτα

1,093

Φτιάξτε και εσείς την παραδοσιακή ηπειρώτικη πίτα με το σπιτικό φύλλο, τα άγρια χόρτα και το τυρί. Είναι πεντανόστιμη και μπορείτε να την απολαύσετε για πρωινό ή σνακ κάθε ώρα της ημέρας.

Συστατικά

Για τη γέμιση

30 γρ. ελαιόλαδο
1.500 γρ. χόρτα, καθαρισμένα (βλήτα, αλμυρίκια, ραδίκια)
1/4 κ.γ. αλάτι
500 γρ. φέτα
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
1/4 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
100 γρ. καλαμποκάλευρο
πιπέρι

Για τη ζύμη

300 γρ. ελαιόλαδο, + έξτρα, για το άλειμμα του ταψιού
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
4 αβγά
400 γρ. γάλα, φρέσκο πλήρες
700 γρ. καλαμποκάλευρο
1 κ.γ. αλάτι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη γέμιση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.

Σπάμε με τα χέρια μας τα χόρτα και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν και να χάσουν τον όγκο τους.
Αφαιρούμε τα χόρτα από την κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλάτι και αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

Σπάμε με τα χέρια μας τη φέτα και τη ρίχνουμε στο μπολ μαζί με το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο, το καλαμποκάλευρο και το πιπέρι.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.

Για τη ζύμη

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
Αλείφουμε λίγο από το ελαιόλαδο σε ένα ταψί 40×30 εκ.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το σύρμα το ελαιόλαδο με το γιαούρτι τα αυγά και το γάλα.

Προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο, το αλάτι, και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε έναν ομοιόμορφο και λείο χυλό.

Περιχύνουμε τον μισό χυλό στο ταψί. Καλύπτουμε με τη γέμιση και απλώνουμε σε όλο το ταψί. Σκεπάζουμε τη γέμιση με τον υπόλοιπο χυλό και ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να σφίξει ο χυλός.

Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά η πίτα.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Tip:
Μπορούμε αντί για χόρτα να βάλουμε σπανάκι αλλά η παραδοσιακή συνταγή της Ηπείρου είναι με χόρτα.

συνταγή από akispetretzikis.com