Καρδαμύλη: Το καλοκαιρινό στολίδι της Μεσσηνιακής Μάνης

471

Αναμφισβήτητα, η Πελοπόννησος αποτελεί πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες καθώς υπάρχουν υπέροχα μέρη που μπορείτε να εξερευνήσετε! Δεδομένου ότι το καλοκαίρι πλησιάζει, η Καρδαμύλη, που ανήκει στη Μεσσηνιακή Μάνη, σφύζει από ζωή…

Η Καρδαμύλη θεωρείται ως ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μυστικά της Μεσογείου. Είναι ένας από τους παλαιότερους οικισμούς της Πελοποννήσου, χτισμένος σε ένα μαγευτικό τοπίο με φόντο την καταγάλανη θάλασσα, κυπαρίσσια, ελαιώνες και οροσειρές. Ακόμη, ένας ιδανικός προορισμός για κάθε γούστο! Μια αγαπημένη καλοκαιρινή απόδραση για οικογένειες, αλλά και η απόλυτη επιλογή για τους ανεξάρτητους ταξιδιώτες που αναζητούν καταφύγιο σε έναν όμορφο και παρθένο τόπο…

Τι μπορείτε να κάνετε/δείτε εκεί

Μη χάσετε την Παλιά Καρδαμύλη

Λίγο πριν μπείτε στο πανέμορφο χωριό, θα βρείτε την Παλιά Καρδαμύλη και το Οχυρό Συγκρότημα Τρουπάκηδων-Μούρτζινων. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα κτιρίων των οικογενειών Μούρτζινου, Πετρέα, Μπουκουβάλα και Μπαχλέμπα. Μέσα στο συγκρότημα, θα συναντήσετε τον καταπληκτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, ο οποίος είναι η οικογενειακή εκκλησία του γένους των Μούρτζινων. Πρόκειται για μονόκλιτη βασιλική με τρούλο, -αρκετά διαδεδομένος τύπος εκείνη την εποχή- που συνδυάζει άριστα τη βυζαντινή τεχνοτροπία (ανάγλυφοι δικέφαλοι αετοί, οκταγωνικός τρούλος) με τη δυτική (οξυκόρυφα τόξα, στρογγυλοί φεγγίτες). Αυτό που την κάνει τόσο ξεχωριστή είναι το καμπαναριό της, καθώς η καμπάνα είναι λάφυρο πειρατών. Σύμφωνα με Ιστορικούς, κατά την περίοδο της κυριαρχίας των Τρουπιάνων (18°-19° αι.) στην Καρδαμύλη αναπτύχθηκε έντονη πειρατική δραστηριότητα. Συμπληρωματικά, κατά την πρωθυπουργία του Καποδίστρια, η περιοχή αποτελούσε καταφύγιο ξένων πειρατών.

Ο ναός του Αγ. Σπυρίδωνα

Ακολουθώντας το μονοπάτι από την Παλιά Καρδαμύλη προς την περιοχή της Αγίας Σοφίας, θα βρείτε τον τάφο των Διόσκουρων (Κάστορας και Πολυδεύκης), των μυθικών παιδιών της βασίλισσας της Σπάρτης, Λήδας και του Δία. Είναι ένα αξιοθέατο για τους λάτρεις της ιστορίας και όχι μόνο, καθώς όταν βρεθείτε εκεί η ψυχή σας θα αγαλλιάσει. Η παράδοση δε, αναφέρει πως ο τάφος αυτός ανήκει στους ήρωες Νικόμαχο και Γόργασο, γιούς του θεραπευτή Μαχάονα, που συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο.

Οι τάφοι των Διόσκουρων

Ένα ακόμη αξιόλογο αξιοθέατο της Παλιάς Καρδαμύλης είναι ο Πύργος του Μούρτζινου. Ο Πύργος του Μούρτζινου είναι στην ουσία ένα οχυρό συγκρότημα, που περιλαμβάνει διάφορα κτίσματα όπως στέρνα ύδρευσης, λαχανόκηπο, ένα ελαιοτριβείο, καθώς και έναν εργαστηριακό χώρο που έχει ταυτιστεί με σιδηρουργείο, το οποίο, είναι το μοναδικό που έχει εντοπιστεί στη Μεσσηνιακή Μάνη. Ανάμεσα στα κτίσματα του συγκροτήματος υπάρχει επίσης ο λεγόμενος οντάς, ή πυργόσπιτο, το οποίο χτίστηκε κατά τη Β’ Ενετοκρατία και είναι ένα τριώροφο κτίριο με αμυντικό χαρακτήρα. Στο ισόγειο ήταν ο στάβλος, οι βοηθητικοί χώροι και οι αποθήκες, ενώ οι όροφοι ήταν οι χώροι κατοικίας.

Ο Πύργος

Το Παλιό Τελωνείο της Καρδαμύλης είναι το γραφικό, μικρό συγκρότημα κτηρίων που βρίσκεται στο παλιό λιμάνι του οικισμού, κάτω από το Παρατηρητήριο των Δημητρέων και μπροστά από το νησάκι Μερόπη. Για πολλά χρόνια το Παλιό Τελωνείο της Καρδαμύλης δεχόταν πολύ σημαντικό μέρος της κίνησης του Μεσσηνιακού κόλπου, καθώς αποτέλεσε βάση των Ενετών. Τα εντυπωσιακά ιστιοφόρα τους έδεναν εδώ και τα καλύτερα εμπορεύματα από τα ευρωπαϊκά λιμάνια πωλούνταν στη Μάνη και από εκεί σε όλη τη Μεσσηνία.

Το Τελωνείο

Το Νησάκι Μερόπη-Αμυγδαλόνησος

Η Μερόπη είναι ένα ακατοίκητο νησάκι, απέναντι από την παραλία της Καρδαμύλης. Απέχει 400 μέτρα από το λιμάνι της Καρδαμύλης και 100 μέτρα από τη βραχώδη ακτή της τοποθεσίας «Βάρδια». Η έκταση του νησιού είναι 35 στρέμματα και από το 1862 είναι ιδιοκτησία παλιάς οικογένειας της Καρδαμύλης. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, που είναι ευρύτερα γνωστός ως Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου και το οχυρό συγκρότημα που βρίσκονται στο νησάκι Μερόπη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με ζώνη προστασίας όλη τη νήσο.

Η Μερόπη

Οικία Fermor

Ο Patrick Leigh Fermor δεν ήταν απλώς ένας ακόμη ξένος που αγάπησε την Ελλάδα. Ούτε κάποιος που την περπάτησε, την ταξίδεψε από τη μια άκρη στην άλλη και θαμπώθηκε από το κάλλος του φυσικού τοπίου και την ζεστασιά των απλών ανθρώπων. Ήταν όλα αυτά, βεβαίως, αλλά και πολλά περισσότερα. Ο βρετανός συγγραφέας ήταν η επιτομή του φιλέλληνα. Το 1935 φτάνει πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη κι από εκεί ξεκινάει η μακρά του περιήγηση στην ελληνική ενδοχώρα. Δεν θα τον αποτρέψει ούτε το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολέμησε στην Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, επέστρεψε στην Κρήτη τρεις φορές, τη μία με αλεξίπτωτο.

Ο Leigh Fermor παντρεύτηκε το 1968 την Τζόαν Ελίζαμπεθ Ράινερ, που τον συνόδεψε σε πολλά από τα ταξίδια του μέχρι το θάνατό της στην Καρδαμύλη τον Ιούνιο του 2003 στην ηλικία των 91. Ζούσαν ένα τμήμα του χρόνου στο σπίτι τους, σε έναν ελαιώνα στην Καρδαμύλη της Μάνης (για την οποία συνέγραψε ομότιτλο βιβλίο, που μετέφρασε στα ελληνικά ο προσωπικός του φίλος, πρώην Πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης) και το υπόλοιπο στο Γουορτσέστερσαιρ.

Αυτό το σπίτι στην Καρδαμύλη δεν γνώρισε την ερείπωση και την εγκατάλειψη. Ο ίδιος και η γυναίκα του είχαν φροντίσει να δείξουν έμπρακτα την αγάπη τους προς την Ελλάδα. Το 1996, δώρισαν την Οικία Leigh Fermor στο Μουσείο Μπενάκη, εκφράζοντας την επιθυμία να χρησιμοποιείται για τους σκοπούς του Μουσείου αλλά και να φιλοξενεί ερευνητές και να παραμείνει ανοιχτή για το κοινό. Το κληροδότημα συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες δωρεές που παρέλαβε το Μουσείο Μπενάκη τις τελευταίες δεκαετίες και η ανάδειξη και η λειτουργία του αποτελούν βασική μέριμνα του Ιδρύματος. Αν επισκεφτείτε την Καρδαμύλη, μια περιήγηση στην Οικία τους επιβάλλεται!

Η Οικία των Φέρμορ

Παραλία Φονέας

Η Μάνη είναι ένας παράξενα γοητευτικός τόπος, με την άγρια φυσική ομορφιά της και επιβλητικό πέτρινο τοπίο. Φημίζεται για τα γραφικά χωριά της και τις πανέμορφες παραλίες της που βρίσκονται στους πρόποδες του Ταϋγέτου. Μια ονειρική ακρογιαλιά που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Καρδαμύλη είναι η παραλία του Φονέα. Η παραλία του Φονέα βρίσκεται στη Μεσσηνιακή Μάνη, 4 χιλιόμετρα έξω από την Καρδαμύλη, στα μισά της πανέμορφης διαδρομής Καλαμάτας-Αρεόπολης. Για να πάτε, θα πρέπει να διαβείτε ένα μονοπάτι όπου και θα συναντήσετε κάτι δέντρα που θα την ”κρύβουν”. Αυτό που πολλοί δεν ξέρουν είναι πως προέκυψε αυτό το παράξενο όνομα. Ο μύθος λοιπόν, θέλει έναν πειρατή να ναυαγεί στην παραλία και να βρίσκει καταφύγιο στη σπηλιά της. Για να επιβιώσει, σκότωνε περαστικούς για να τους ληστέψει. Όταν κατάφερε να επισκευάσει το πλοίο του, σάλπαρε και πάλι, αφήνοντας ζοφερή κληρονομιά το όνομα. Έτσι η παραλία πήρε το όνομα της. Σήμερα, είναι ένα πανέμορφο και κρυστάλλινο τοπίο με βοτσαλάκια, βγαλμένο από παραμύθι που θα σας χαρίσει ατελείωτες στιγμές χαλάρωσης. Γύρω γύρω είναι γεμάτο δέντρα και βράχια που δημιουργούν ένα ιδιαίτερο σκηνικό, κάνοντας την παραδεισένια!

Παραλία Φονέας

Παραλία Ριτσά

Ακριβώς στην είσοδο της Καρδαμύλης, στρίψτε δεξιά, και θα βρείτε την παραλία Ριτσά. Είναι οργανωμένη σε μεγάλο κομμάτι της, με ομπρέλες, ξαπλώστρες, άσπρο βότσαλο, καταγάλανα νερά και θέα τον απίστευτο Ταΰγετο. Κάποια σημεία της σκιάζονται από τα αρμυρίκια και τις ελιές, όπου και υπάρχουν διάφορα ταβερνάκια για να φάτε κάτι. Τα νερά στην παραλία Ριτσά είναι πεντακάθαρα, όμως βαθαίνουν απότομα. Μια χρήσιμη συμβουλή είναι να να έχετε τη μάσκα σας μαζί γιατί έχει πολύ όμορφό βυθό για να εξερευνήσετε. Το καλοκαίρι μπορείτε να νοικιάσετε θαλάσσιο ποδήλατο ή κανό. Η συγκεκριμένη παραλία προτιμάται πολύ από τους ντόπιους, ιδίως κατά την τουριστική περίοδο, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό και είναι ό,τι πρέπει για αναψυχή.

Παραλία Ριτσά

Πώς μπορείτε να πάτε εκεί

Με αφετηρία την Αθήνα, και την Ολυμπία Οδό, μετά από 3μιση ώρες θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε τις ομορφιές της Πελοποννήσου και την υπέρχοχη Καρδαμύλη…