Τα πιο έξυπνα κόλπα για να σας πάρει ο ύπνος εύκολα και αμέσως στο αεροπλάνο

63

Όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, είτε για ένα κοντινό είτε για ένα πιο μακρινό ταξίδι, καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να κοιμηθείτε εν ώρα πτήσης, για να είστε ξεκούραστοι και «ετοιμοπόλεμοι» μόλις προσγειωθείτε.

 

Μπορεί να συμβούν διάφορα που να σας αποσπάσουν την προσοχή: κάποιος να βήξει, ένα μωρό που κλαίει αλλά και οι συνεπιβάτες σας που σας σπρώχνουν κάθε φορά που θέλουν να περάσουν για να πάνε στην τουαλέτα – για να μην παραβλέψουμε το γεγονός πως το κάθισμά σας δεν έχει καμία σχέση με το κρεβάτι σας (διαβάστε εδώ 9 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τα αεροπλάνα και τις πτήσεις).

Ωστόσο, ο ιδρυτής του JohnnyJet.com, Τζον ΝτιΣκάλα, που μπορεί να υπερηφανεύεται για τις άπειρες ώρες που έχει περάσει σε αεροπλάνα, δίνει τις δικές του συμβουλές, για να καταφέρετε να κοιμηθείτε έστω και λίγο, εν ώρα πτήσης. «Ο ύπνος στο αεροπλάνο είναι πολύ σημαντικός γιατί όχι μόνο θα είστε ξεκούραστοι όταν προσγειωθείτε, αλλά θα σας βοηθήσει να συνηθίσετε την τοπική ώρα, ώστε να μην έχετε jet lag» και προσθέτει ότι όσοι ταξιδιώτες δεν κοιμούνται κατά την διάρκεια μιας πολύωρης πτήσης, μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι σε κλέφτες όταν βγουν από το αεροδρόμιο.

Κι όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, υπάρχουν κάποια κόλπα που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε στο αεροπλάνο, ώστε μόλις προσγειωθείτε να έχετε μπροστά σας όλο τον διαθέσιμο χρόνο σας για να εξερευνήσετε και να ανακαλύψετε νέα μέρη.

 

Βολευτείτε

 

Ο Δρ Ρόι Ρέιμαν, αντιπρόεδρος της εταιρείας SleepScore Labs, που ασχολείται με την επιστήμη του ύπνου, δήλωσε στο Bustle πως είναι πολύ σημαντικό να είστε ντυμένοι κατάλληλα και άνετα για την πτήση σας. «Θα πρέπει να φοράτε άνετα και χαλαρά ρούχα, όπως πουλόβερ με μακριά μανίκια και κάλτσες» λέει.

Και άλλοι ειδικοί συμφωνούν. Προκειμένου να είστε χαλαροί στην πτήση σας και λίγο προτού κοιμηθείτε, καλό είναι να έχετε κάνει μια στάση από την τουαλέτα πρώτα και κατόπιν να ενημερώσετε τον διπλανό σας πως πρόκειται να κοιμηθείτε αρκετά, ώστε να μην σας ενοχλήσει.

«Αφαιρέστε την ζώνη σας και χαλαρώστε ή βγάλτε τα παπούτσια σας, ενώ αν έχετε κάποιο χάπι που σας βοηθά να κοιμηθείτε, πάρτε το και τεντωθείτε όσο περισσότερο μπορείτε». Το να είστε ζεστοί, επίσης θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε και προκειμένου να μην σας ξυπνήσει κάποια αεροσυνοδός, μην βγάλετε την ζώνη σας, αλλά να την έχετε δεμένη πάνω από την κουβέρτα σας.

 

Θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας τα αξεσουάρ ύπνου

 

Η Μελ Ντόχμεν, διευθύντρια της Orbitz, δήλωσε πως για να είστε σίγουροι ότι θα κοιμηθείτε εν ώρα πτήσης, θα πρέπει να έχετε πάρει μαζί σας τα εξαρτήματα που θα σας βοηθήσουν. «Μην παραλείψετε να πάρετε το δικό σας μαξιλάρι, την κουβέρτα ή κάποιο gadget για την στήειξη του λαιμού» λέει.«ΌΛο και πιο σπάνια πλέον οι αεροπορικές εταιρείες παρέχουν τέτοιο εξοπλισμό και ούτως ή άλλως κοιμάται κάποιος καλύτερα με τα δικά του εργαλεία».

Η Ονίκα Ρέιμοντ, παρουσιάστρια ταξιδιωτικής εκπομπής στο «Travel Channel συμφωνεί. Κι αυτή προτιμά να παίρνει μαζί της κάθε φορά που ταξιδεύει τα δικά της αξεσουάρ. «Επενδύστε σε ένα καλό μαξιλάρι ύπνου για τον λαιμό και να φοράτε ακουστικά που κρατούν μακριά τους θορύβους» λέει.

Ο Δρ. Ρέιμαν, επίσης πιστεύει ότι ο περιορισμός του θορύβου που σχετίζεται με το αεροπλάνο (ο ήχος του κινητήρα, η φασαρία που κάνουν οι αεροσυνοδοί) είναι σημαντικός εάν θέλετε να κοιμηθείτε στο αεροπλάνο. «Ενώ κάποιοι άνθρωποι μπορεί να θέλουν φασαρία για να κοιμηθούν, ο θόρυβος από τους άλλους επιβάτες, το πλήρωμα και γενικότερα οι ήχοι που παράγει το ίδιο το αεροπλάνο, μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικοί» λέει. «Γι’ αυτό, χρησιμοποιήστε ωτασπίδες για να αποκλείσετε τον θόρυβο». Επισημαίνει ακόμη πως οι άνθρωπο επιτυγχάνουν τον βέλτιστο ύπνο σε σκοτεινό περιβάλλον. «Όταν είστε έτοιμοι για να κοιμηθείτε, βάλτε μια μάσκα ύπνου για να μην σας ενοχλεί το φως γύρω σας. Η μάσκα θα καταπολεμήσει επίσης την ανάγκη να τσεκάρετε διαρκώς το τηλέφωνό σας, να παίξετε κάποιο παιχνίδι ή να δείτε τηλεόραση».

Ακόμη, αναφέρει πως κάτι άλλο που θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε είναι η χρήση μιας κουβέρτας,την οποία είτε θα έχετε φέρει εσείς από το σπίτι σας ή θα ζητήσετε από κάποια αεροσυνοδό. Μάλιστα, στο εμπόριο κυκλοφορούν ακόμη και κουβέρτες σε στυλ πόντσο που καλύπτει πλήρως τους ώμους και δεν πρόκειται να γλιστρήσει προς τα κάτω».

 

Προσπαθήστε να μην αλλάξετε τις συνήθειες ύπνου σας (όσο το δυνατόν μπορείτε)

 

Ακούγεται αδύνατον να κάνετε όλα όσα συνηθίζατε λίγο πριν πάτε για ύπνο την ώρα που βρίσκεστε δεκάδες χιλιάδες πόδια πάνω από την γη, ωστόσο αν κάνετε κάποιες από αυτές, θα βοηθήσουν το μυαλό και το σώμα σας να ετοιμαστούν για ύπνο. «Έχω διαπιστώσει ότι κάνοντας κάποια από τα πράγματα που κανονικά έκανα προτού κοιμηθώ, με βοηθάει να κοιμάμαι και όταν ταξιδεύω» λέει ο Τζόνι ΝτιΣκάλα. «Όπως για παράδειγμα, το να ντυθώ με άνετα ρούχα, να βγάλω τους φακούς επαφής, να βουρτσίσω τα δόντια μου και να πλύνω το πρόσωπό μου ή να βάλω μια ενυδατική προσώπου, με βοηθά να χαλαρώσω».

 

Προσαρμόστε το εσωτερικό σας ρολόι

 

Ο Δρ. Κανσάγκρα λέει πως είναι σημαντικό να ρυθμίσετε το εσωτερικό σας ρολόι όταν πετάτε, ειδικά σε μεγάλες αποστάσεις. «Όταν πετάμε σε μακρινές αποστάσεις, το σώμα μας συνεχίζει να λειτουργεί με βάση την ώρα στην πατρίδα μας αντί για την ώρα του προορισμού και αυτή η αναντιστοιχία προκαλεί jet lag» λέει. «Αλλά το jet lag μπορεί να είναι μικρότερο αν ρυθμίσετε την έκθεσή σας στο φως καθώς οι εγκέφαλοί μας προσαρμόζουν το κιρκαδικό ρυθμό μας ανάλογα με την έκθεση στον φως».

Όταν πετάτε προς την Δύση, ο Δρ Κανσάγκρα λέει ότι είναι καλύτερο να μείνετε ξύπνιοι μέχρι την τυπική ώρα ύπνου του προορισμού σας, σε συνδυασμό με την έκθεση σε έντονα φώτα την νύχτα. «Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε το πολύ έντονο φως μόλις ξυπνήσετε» λέει. ΑΝ ταξιδεύετε ανατολικά, ωστόσο, προτείνει να περιορίσετε την έκθεση στο φως την νύχτα και να κοιμηθείτε μόλις νιώσετε κουρασμένοι ενώ μόλις ξυπνήσετε να προσπαθήσετε να πάρετε πολύ φως.

 

Βρείτε την καλύτερη θέση για ύπνο

Πολλές φορές, μια καλή πτήση μπορεί να γίνει σπουδαία εάν έχετε το ιδανικό κάθισμα (δείτε εδώ το νέο κάθισμα που θα αλλάξει το ταξίδι με το αεροπλάνο). «Προσωπικά νομίζω πως το πιο σημαντικό είναι να κλείσετε μια θέση δίπλα στο παράθυρο, ώστε να μην χρειάζεται να σηκωθείτε εάν δεν το θέλετε» λέει ο Τζόνι Τζετ. «Να έχετε μαζί σας ωτασπίδες και μάσκα ματιών, επίσης, αν δεν θέλετε να ξυπνάτε κάθε φορά που ανάβουν τα φώτα ή αν ο διπλανός σας θέλει να δει την θέα από το παράθυρο».

Η Ντόχμεν συμφωνεί με την θέση αυτή. «Εκτός από το ότι μπορείς να ξεκουράσεις το κεφάλι σου ακουμπώντας στον τοίχο της καμπίνας, θα μειώσεις τις πιθανότητες να σε ενοχλούν οι συνεπιβάτες σου κάθε φορά που θέλουν να σηκωθούν κατά την διάρκεια της πτήσης» λέει και συνεχίζει. «Δεδομένου, όμως ότι οι θέσεις δίπλα στο παράθυρο και τον διάδρομο είναι αυτές που κλείνονται πρώτες, προγραμματίστε το ταξίδι σας όσο νωρίτερα γίνεται, ώστε να μπορέσετε να διαλέξετε τις καλύτερες θέσεις».

Μπορεί, επίσης, να θέλετε μια θέση με περισσότερο χώρο για τα πόδια, ακόμη κι αν κοστίζει περισσότερο. «Μερικές φορές, μία από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορείτε να κάνετε είναι να αναβαθμίσετε την θέση σας ώστε να είστε πιο άνετοι κατά την διάρκεια της πτήσης» προσθέτει. «Μπορείτε να το κάνετε αυτό μπαίνοντας στο Seatguru.com, για να βρείτε τις καλύτερες θέσεις της πτήσης. Αυτό που συνηθίζω να κάνω, είναι να ψάχνω γι’ αυτές όπου τα πόδια μου έχουν περισσότερο χώρο αλλά και τις πιο ήσυχες».

Κλείστε nonstop πτήσεις

Παρόλο που μπορεί να είναι πιο οικονομικό να ταξιδέψετε με ενδιάμεσες στάσεις μέχρι τον τελικό σας προορισμό, μια πτήση nonstop θα είναι προς όφελός σας αν θέλετε να κοιμηθείτε στο αεροπλάνο. «Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την στιγμή που επιτέλους έχεις αρχίσει να νιώθεις άνετα και να ακούς από τα μεγάφωνα πως πρέπει να ετοιμαστείτε για την προσγείωση» λέει ο Τζόνι ΝτιΣκάλα.

Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία για να χαλαρώσετε

Παρόλο που οι έρευνες λένε ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης στο κρεβάτι, δεν βοηθά στον ύπνο, τα κινητά σας τηλέφωνα μπορούν και να σας βοηθήσουν. «Εάν συνηθίζεται να βλέπετε μια εκπομπή πριν κοιμηθείτε, κατεβάστε ένα επεισόδιο, αλλά μειώστε την ένταση του ήχου και το φως της οθόνης» προτείνει ο Τζονι ΝτιΣκάλα. «Εναλλακτικά, κατεβάστε μαι εφαρμογή ύπνου» ενώ προτείνει να χρησιμοποιήσετε αυτή την εφαρμογή και πριν από το ταξίδι σας για να βοηθήσετε τον εγκέφαλο σας να χαλαρώσει με αυτό τον ήχο.

Να προσέχετε τι τρώτε και τι πίνετε

Αυτό που θα φάτε ή θα πιείτε πριν προσπαθήσετε να κοιμηθείτε κατά την διάρκεια της πτήσης σας, μπορεί να έχει αντίκτυπο στον ύπνο σας. «Προσπαθήστε να μην καταναλώσετε καφεΐνη τουλάχιστον 4 ώρες πριν από την απογείωση και ζητήστε τσάι ή χαμομήλι ως το δωρεάν ποτό στο αεροπλάνο» λέει η Ντόχμεν.

Ο Δρ. Κασάνγκρα προσθέτει ότι παρόλο που μπορεί να θέλετε να καταναλώσετε αλκοόλ κατά την διάρκεια της πτήσης, δεν είναι και τόσο καλή ιδέα αν τελικά θέλετε να κοιμηθείτε. «ΑΝ σχεδιάζετε να πιείτε το αγαπημένο σας ποτό, φροντίστε να το κάνετε όσο το δυνατόν πιο νωρίς, ώστε το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα σας να είναι σχεδόν μηδενικό όταν πάτε για ύπνο» λέει.

Και ο Δρ. Ρέιμαν συμφωνεί: «Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών στις πτήσεις μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε, αλλά πιθανότατα θα είναι δύσκολο να το κάνετε. Επίσης, είναι σημαντικό να θυμάστε να τρώτε ελαφρά: τα σνακ, όπως τα καρύδια, είναι καλά. Αλλά αποφύγετε να τρώτε λιπαρά ή μεγάλα γεύματα και τρόφιμα με πολλά μπαχαρικά».

 

Κι αν δεν τα καταφέρετε να κοιμηθείτε στο αεροπλάνο, δεν πειράζει

Μερικές φορές, όμως, όσο κι αν προσπαθείτε να κοιμηθείτε σε ένα αεροπλάνο, απλά δεν τα καταφέρνετε. Όταν τελικά φτάσετε στον προορισμό σας, ακόμη κι αν δεν είναι νύχτα, ένας ύπνος μισής ώρας θα σας βοηθήσει να βγάλετε την ημέρα για να μπορέσετε να απολαύσετε τελικά το ταξίδι σας.

 

πηγή: economistas.gr