Το Φθινόπωρο έφτασε και μαζί του φέρνει δεκάδες καλούδια! Παρακάτω θα πάρετε μία γεύση από εποχιακές λιχουδιές απ’όλο τον κόσμο.
Kaalilaatikko (Φινλανδία)
Το Kaalilaatikko είναι μια κατσαρόλα λάχανο, ένα αγαπημένο φινλανδικό πιάτο. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό φινλανδικό γεύμα που καταναλώνεται συνήθως κατά τη διάρκεια της πτώσης του έτους. Περιέχει αλεσμένο κρέας, λάχανο και μαρμελάδα κόκκινου μούρου και ψήνεται στο φούρνο. Είναι συχνά σε μενού εστιατορίων το φθινόπωρο.
Σούπα με κρεατικά ‘Solyanka’ (Ρωσία)
Η Soljanka ή η solyanka είναι μια πικάντικη σούπα δημοφιλής στη Ρωσία, στα πρώην σοβιετικά κράτη και στην Ανατολική Ευρώπη. Αυτό το ζεστό και ξινό πιάτο έχει διαφορετικές εκδοχές με κρέας, θαλασσινά ή λαχανικά. Βασικό συστατικό σε κάθε παραλλαγή είναι τα αγγουράκια τουρσί, οι ντομάτες, ο χυμός λεμονιού, η ξινή κρέμα, οι ελιές και ο άνηθος. Οι περισσότερες έχουν επίσης λάχανο, καρότα και άλλα λαχανικά. Ορισμένες συνταγές δείχνουν ότι για να ευχαριστηθεί κανείς την αυθεντική εμπειρία της soljanka, πρέπει να τη συνοδεύσει με ένα ποτήρι βότκα.
Γεμιστές πιπεριές ‘Chiles en nogada’ (Μεξικό)
To Chiles en nogada προέρχεται από το Μεξικό και είναι πιπεριές poblano γεμιστές με κρέας και καλυμένο με κρεμώδη σάλτσα με καρυδία και γαρνιρισμένο σπόρο ροδιού.
Φασολάδα (Ελλάδα)
Το εθνικό μας φαγητό, τόσο απλό μα τόσο ιδιαίτερο, νόστιμο και υγιεινό θα το βρείτε σε διάφορες παραλλαγές σε όλη την Ελλάδα.
Σούπα ‘Eintopf’ (Γερμανία)
Ένα βαθύ πιάτο γεμάτο με καυτό Eintopf, σίγουρα θα ζεστάνει για τα καλά τις τσουχτερές γερμανικές νύχτες σας. Το όνομα του πιάτου αυτού, σημαίνει «μια κατσαρόλα» και αναφέρεται προφανώς, στον τρόπο μαγειρέματός του κι όχι τόσο στα υλικά του ή στη συνταγή. Οι περισσότερες συνταγές του Eintopf περιλαμβάνουν ζωμό κρέατος, λαχανικά, πατάτες και κρέας (συνήθως χοιρινό, μοσχάρι ή κοτόπουλο) ή ψάρι.
Καραβίδα (Σουηδία)
Η σουηδική καραβίδα του γλυκού νερού έχει χρώμα καφε-πράσινο και ένας τύπος της, μάλιστα, έχει δαγκάνες που φωσφορίζουν. Μετά το βρασμό γίνεται κατακόκκινη. Ο γιορτασμός της γιορτής της καραβίδας του γλυκού νερού, που αφθονούσε στις άπειρες λίμνες και ποτάμια της Σουηδίας, (κυρίως της κεντρικής και νότιας) ανάγεται στην εποχή πριν την βιομηχανική επανάσταση και γινόταν πάντα τον Αύγουστο.
Κολοκύθα ‘Kabocha’ (Ιαπωνία)
Kaboccha, ή ιαπωνική χειμερινή κολοκύθα (σκουός), είναι ένα βασικό στοιχείο στην ιαπωνική κουζίνα. Εμφανίζεται σε πολλά διαφορετικά πιάτα. Το παραδοσιακό ιαπωνικό korokke παρασκευάζεται με πατάτες και συχνά αναμειγνύεται με συστατικά όπως αλεσμένο βοδινό κρέας, κρεμμύδια, καλαμπόκι ή άλλα λαχανικά ή καρύκευμα.
Mooncakes (Κίνα)
Mooncakes ή αλλιώς γλυκάκια του φεγγαριού είναι από τις πιο διάσημες γλυκές «πολυτέλειες» στην Κίνα και σήμα κατατεθέν της Γιορτής του Φθινοπώρου