Τα ακριβότερα και τα φθηνότερα duty free στον κόσμο – Που θα βρείτε τα φθηνότερα καλλυντικά, ποτά

124

Επιστρέφεις από τις διακοπές σου σε ένα εξωτικό μέρος και εντός του αεροδρομίου αποφασίζεις να κάνεις μια στάση σε ένα από τα duty free για να αγοράσεις τσιγάρα και ποτά. Επειδή πιστεύεις ότι εκεί θα τα βρεις φθηνότερα. Μήπως όμως, κάνεις λάθος;

Η ταξιδιωτική ιστοσελίδα The Points Guy, που ειδικεύεται στα ταξίδια με αεροπλάνο, έκανε μια έρευνα για τις καλύτερες προσφορές διάρκειας ενός μήνα, ώστε να είναι ενήμεροι οι αναγνώστες σε ποια αεροδρόμια θα βρουν πραγματικά ευκαιρίες και σε ποια θα πληρώσουν πιο ακριβά ακόμη και από τα καταστήματα, τα προϊόντα που πιθανώς θα αγοράσουν στα καταστήματα αφορολόγητων ειδών.

Συγκεκριμένα, στην έρευνά της, επέλεξε μια δειγματοληψία 13 δημοφιλών αντικειμένων που καλύπτουν μια σειρά από κατηγορίες, από το αλκοόλ μέχρι τα αρώματα. Στην συνέχεια, ζήτησαν από την δημοσιογραφική τους ομάδα να κάνει μια βόλτα σε καταστήματα αφορολόγητων αντικειμένων σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να συλλέξουν τις τρέχουσες τιμές. Από την έρευνα αποκλείστηκαν όλες οι προωθητικές προσφορές και οι εκπτώσεις περιορισμένης διάρκειας και έγινε η μετατροπή όλων των ξένων νομισμάτων σε αμερικανικά δολάρια. Επειδή όμως στην έρευνα έγινε σύγκριση και με προϊόντα εκτός duty free, χρησιμοποιήθηκαν σχετικοί μέσοι όροι. Στο τέλος, συνέλεξαν δεδομένα από 50 αεροδρόμια σε έξι ηπείρους.

Ποια είναι τα αεροδρόμια που διαθέτουν τα πιο οικονομικά καταστήματα duty free

Από την δειγματοληψία σε αρκετά ευρωπαϊκά αεροδρόμια, διαπίστωσαν μια εκπληκτική διακύμανση στις τιμές των αλκοολούχων ποτών. Για παράδειγμα, υπήρχαν η έκπτωση ήταν πολύ μεγάλη σε αλκοολούχα ποτά στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης: Ένα μπουκάλι ενός λίτρου Jack Daniel’s Old No. 7 Tennessee πωλούνταν έναντι 26,72 δολαρίων. Στο Λονδίνο η τιμή για το ίδιο ακριβώς μπουκάλι πωλούνταν 30% ακριβότερα. Επίσης, εκτός από τα duty free της Μαδρίτης υπήρχαν πολλές προσφορές σε αλκοόλ στο Κίεβο και το Grand Cayman.

Οι καλύτερες τιμές σε καλλυντικά σε duty free

Αν πάλι θέλετε να αγοράσετε καλλυντικά, τις καλύτερες τιμές θα τις βρείτε στο Λονδίνο, το Ντουμπάι ή την Βιέννη, ενώ για πιο προσιτά αρώματα, προτιμήστε την Μαδρίτη, το Πόρτο ή το Λονδίνο. Όσο για τα τσιγάρα, γεμίστε τις αποσκευές σας στην Σιγκαπούρη, στο Χονγκ Κονγκ και στην Μπανγκόκ. Φυσικά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς σε κάποιες χώρες, ο καπνός έχει υψηλή φορολογία, επομένως η αγορά τσιγάρων σε καταστήματα duty free των αεροδρομίων, μπορεί να είναι μια από τις πιο συμφέρουσες αγορές σας.

Τι να αποφεύγεται στα duty free των ελληνικών αεροδρομίων

Τα ελληνικά αεροδρόμια είναι ίσως από τα πιο ακριβά μέρη για να αγοράσει κανείς αλκοόλ. Εκτός από το αεροδρόμιο της Άκρα στην Γκάνα, πολλά ελληνικά αεροδρόμια, όπως αυτό της Σαντορίνης και της Αθήνας, έχουν αποδειχτεί τα πιο ακριβά μέρη για να αγοράσει κανείς οινοπνευματώδη ποτά – με το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης να έρχεται τέταρτο. Μάλιστα, ένα λίτρο Bacardi πωλείται 7% πιο ακριβά στα duty free από ότι σε ένα κατάστημα της πρωτεύουσας.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την Μπανγκόκ. Παρόλο που τα εισιτήρια για αυτή την μητρόπολη της νοτιοανατολικής Ασίας μπορεί να είναι οικονομικά, ίσως δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να αγοράσετε τα καλλυντικά και τα αρώματά σας. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, οι τιμές και για τις δύο αυτές κατηγορίες προϊόντων είναι περίπου 20% με 30% πάνω από τις μέσες τιμές σε duty free άλλων χωρών. Επίσης, φροντίστε να αποφύγετε την αγορά καλλυντικών και αρωμάτων στην Μαδρίτη, την Ζυρίχη και την Βιέννη.

Τέλος, όσον αφορά στην αγορά καπνού, ξανασκεφτείτε το αν βρεθείτε στην Αυστραλία ή της Ευρώπη. Εννέα από τα 10 πιο ακριβά καταστήματα αφορολόγητων ειδών καπνού βρίσκονται στις δύο αυτές ηπείρους.

Γενικά, πάντως, αγοράστε αλκοόλ στην Καραϊβική, καλλυντικά και αρώματα στην Ευρώπη και καπνό στην Ασία.

 

Πηγή: economistas.gr