Μπάνσκο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον must προορισμό του χειμώνα

599

Βρίσκεται στη Νοτιοδυτική Βουλγαρία, στους πρόποδες του όρους Πίριν, σε υψόµετρο 936 µ., και τα τελευταία χρόνια αποτελεί τον παράδεισο των σκιέρ στην περιοχή των Βαλκανίων!

Κι ο λόγος; To χιονοδροµικό του κέντρο, που δηµιουργήθηκε το 1999, όταν µια κοινοπραξία αποτελούµενη από Ελβετούς, Αυστριακούς και Βούλγαρους εκµεταλλεύτηκε το βουνό, την πλαγιά όπου είναι χτισµένο το Μπάνσκο, και δηµιούργησε ένα κέντρο αυστριακών προδιαγραφών.

Η πόλη όμως, εκτός από το σκι φημίζεται και για τις luxury παροχές σε αρκετά χαμηλές τιμές. Τα πολυτελή ξενοδοχεία εκεί, θα καλύψουν κάθε ανάγκη σας για χαλάρωση, μασάζ και σπα, χωρίς να χαλάσετε μια περιουσία.

Τι θα κάνετε/τι θα δείτε

Χιονοδρομικό κέντρο και σκι

Τον περισσότερο χρόνο που θα αξιοποιήσει κανείς στο Μπάνσκο θα είναι στο χιονοδρομικό του κέντρο. Το κέντρο είναι αρκετά οργανωμένο και έχει πίστες ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς σκιερ. Ακόμα, στο κέντρο υπάρχουν μαγαζιά που πωλούν και ενοικιάζουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για σκι και snowboard και κάποια σαλέ που προσφέρουν ζεστά ροφήματα, μερικά φαγητά και σνακ.

Χιονοδρομικό Κέντρο

Παλιά Πόλη

Η παλιά πόλη του Μπάνσκο είναι ανάμεσα στα αξιοθέατα, που προσελκύουν πολλούς τουρίστες. Τα μοναδικά σπίτια της Αναγέννησης που βρίσκονται εκεί, η διάταξη των δωματίων τους, οι συνδέσεις μεταξύ τους, και γενικότερα ο τρόπος με τον οποίο έχουν κατασκευαστεί, τα κάνει να ξεχωρίζουν από όλα τα άλλα σπίτια εκείνης της επόχης. Η Παλιά Πόλη «αφηγείται» με τρόπο μοναδικό μια ιστορία γεμάτη πρόοδο, ανησυχητικούς καιρούς αλλά και δραματικά γεγονότα.

Στο κέντρο της, θα βρείτε την γραφική εκκλησία της Αγίας Τριάδας (Ηoly Trinity Church). Από τις µεγαλύτερες της Βουλγαρίας, µε εντυπωσιακό το εσωτερικό της αλλά και το καµπαναριό ύψους 30µ. Απέναντι, το σπίτι-µουσείο του Νεοφίτ Ρίλσκι, διάσηµου ήρωα της βουλγαρικής Αναγέννησης.

Πλατεία Nikola Vaptsarov

Στο Μπάνσκο η σύγχρονη, πεζοδρομημένη ζώνη επικεντρώνεται γύρω από πλατεία Nikola Vaptsarov, η οποία πήρε το όνομά της από τον επαναστατικό ποιητή. Στη γωνία της πλατείας, κοντά σε ένα μεταπολεμικό άγαλμα του Vaptsarov, είναι το σπίτι όπου γεννήθηκε ο ίδιος. Το σπίτι, σήμερα, λειτουργεί ως μουσείο, το οποίο αναδημιουργεί το σπίτι της παιδικής του ηλικίας και παρουσιάζει τη ζωή και την ποίησή του (στα βουλγάρικα μόνο).

Εθνικό Πάρκο Πιρίν

Περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ομώνυμης οροσειράς της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας και εκτείνεται σε μια έκταση 403,56 km2. Είναι ένα από τα τρία εθνικά πάρκα της χώρας, τα άλλα δύο είναι της Ρίλα και του Κεντρικού Αίμου. Το πάρκο ιδρύθηκε το 1962 και η επιφάνειά του επεκτάθηκε αρκετές φορές από τότε. Το Εθνικό Πάρκο Πιρίν ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1983. Το υψόμετρο κυμαίνεται από 950 έως 2.914 μέτρα στο Βίχρεν, δεύτερη ψηλότερη κορυφή της Βουλγαρίας και τρίτη των Βαλκανίων.

Πιρίν

Μοναστήρι Ρίλα

Το μοναστήρι του Ρίλα είναι το μεγαλύτερο και διασημότερο Ορθόδοξο μοναστήρι στην Βουλγαρία και αποτελεί βασικό τουριστικό αξιοθέατο. Βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά των βουνών Ρίλα σε υψόμετρο 1.147 μέτρων. Το μοναστήρι έχει πάρει το όνομα του από τον διάσημο Βούλγαρο Άγιο και ερημίτη, Ιβάν των Ρίλα.

Το μοναστήρι έφτασε στο απόγειο του κατά διάρκεια του 12ου και 14ου αιώνα, ως το σημαντικότερο πολιτισμικό και πνευματικό κέντρο της Βουλγαρικής εθνικής συνείδησης κατά την διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η παρούσα μορφή του δημιουργήθηκε από τον τοπικό αξιωματούχο, των Hrelyu Dragovola κατά την διάρκεια του 14ου αιώνα.

Μοναστήρι Ρίλα

Extra Tip για ψώνια: Κάθε Κυριακή στήνεται ένα τεράστιο υπαίθριο παζάρι που δεν πρέπει να χάσετε.

Τι θα φάτε

Το Μπάνσκο προσφέρει αρκετά εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες που ονομάζονται mehanas. Στις ταβέρνες η ατμόσφαιρα είναι πολύ γοητευτική και σε πολύ καλές τιμές θα μπορέσετε να απολαύσετε παραδοσιακά φαγητά της γειτονικής χώρας.

Δοκιμάστε:

kapama (κρέας, ρύζι και γιαχνί λάχανο),

chomlek (πατάτες με βρασμένο κρέας),

τοπικά καπνισμένα πιάτα.

Κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια βρίσκονται μέσα στα ξενοδοχεία όμως εξίσου ποιοτικά βρίσκονται διάσπαρτα και στα σοκάκια της πόλης, ειδικότερα στην οδό Pirin.

Πως θα πάτε

Το Bansko απέχει μόλις 720 χλμ. από την Αθήνα και 220 χλμ. από την Θεσσαλονίκη. Εναλλακτικά, μπορείτε να φθάσετε αεροπορικώς ως τη Σόφια (η πτήση διαρκεί λίγο παραπάνω από 1 ώρα) και από εκεί οδικώς να φθάσετε σε περίπου 2,5 ώρες στο Bansko (απέχει 160 χλμ. από το αεροδρόμιο της Σόφιας).

πληροφορίες από taxidologio.gr