Ποιοι επωφελούνται από την κατάρρευση της Thomas Cook – Χρυσές δουλειές για τους ανταγωνιστές

15

 

Τριγμούς έχει προκαλέσει στους παράγοντες του τουρισμού η χρεοκοπία της Thomas Cook, ωστόσο  για μία ομάδα επενδυτών, αυτή η κατάρρευση θα αποδειχθεί ιδιαίτερα κερδοφόρα.

 

Οι μέχρι σήμερα ανταγωνιστές της μακροβιότερης τουριστικής επιχείρησης στη Βρετανία, βλέπουν ώθηση στα δικά τους επιχειρηματικά κέρδη. Ήδη από το πρωί η Tui είδε τις μετοχές της να αυξάνονται περισσότερο από 6% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (FTSE 100 Index), ενώ η αεροπορική EasyJet είδε κέρδη 5% (FTSE 250 Index).

Οπως τονίζεται σε δημοσίευμα της Telegraph, το «κανόνι» της Thomas Cook αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης που… κονταροχτυπιούνταν για μια «μικρή» αγορά πελατών, συγκριτικά με το διαθέσιμο αριθμό πτήσεων.

Η Telegraph επισημαίνει ότι το κλείσιμο της Thomas Cook θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υποδοχές απογείωσης και προσγείωσης (slots) έχουν τεράστια ζήτηση και η Thomas Cook διατηρούσε μερικές από τις πιο ελκυστικές. Μεταξύ άλλων, έχει 200 slots στο αεροδρόμιο του Gatwick και 350 ακόμη στο Μάντσεστερ.

Ποιος θα αγοράσει τα slots της Thomas Cook

Η Telegraph εκτιμά πως η πρώτη εταιρεία που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι η Virgin Atlantic του Ρίτσαρντ Μπράνσον, καθώς τα στελέχη της εταιρείες ήδη προσανατολίζονταν σε… ανοίγματα.
Τα slots του Gatwick που αφήνει πίσω της κενά η Thomas Cook είναι αρκετά πολύτιμα σε αυτόνομη βάση. Εν τω μεταξύ, και αυτά του Μάντσεστερ θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα για την Flybe – η οποία είναι τώρα ο βρετανικός βραχίονας της Virgin – επιτρέποντάς της να συνδέει επιβάτες από την υπόλοιπη Βρετανία με το Heathrow.

Διαβάστε επίσης

«Πολλές άλλες αεροπορικές εταιρείες επωφελούνται από το κλείσιμο της Thomas Cook. Η EasyJet, η οποία απορρίφθηκε από τον δείκτη FTSE 100 των κορυφαίων μεριδίων του Ηνωμένου Βασιλείου νωρίτερα αυτό το έτος, είδε τα κέρδη της να συμπιέζονται. Η Lufthansa και η Air France KLM, που λειτουργούν με διαφορετικό μοντέλο, μπορούν επίσης να λάβουν κάποιο χώρο αναπνοής και να είναι σε θέση να αυξήσουν τις τιμές», επισημαίνεται στο δημοσίευμα για την Thomas Cook.

Τι θα συμβεί με τα αεροσκάφη της Thomas Cook

Η Telegraph τονίζει ότι μια άλλη εταιρεία που θα μπορούσε να δει όφελος είναι η Norwegian Air. Πρόκειται για μια αεροπορική χαμηλού κόστους που έχει συσσωρεύσει σημαντικά χρέη και πριν από ένα χρόνο φιγουράριζε στην πρώτη θέση της λίστας για πιθανό… «λουκέτο».

Ενα από τα αναπάντητα ερωτήματα έχει να κάνει με την «τύχη» των αεροσκαφών που χρησιμοποιούσε η Thomas Cook. Οπως αναφέρει το Reuters, η εταιρεία είχε στη διάθεσή της 116 αεροσκάφη στην Ευρώπη (85 Airbus και 31 Boeing).

Εκτός από πέντε, το σύνολο των αεροσκαφών της Thomas Cook χρησιμοποιούνταν με leasing. Να σημειωθεί ότι η αεροπορική εταιρεία Condor, στην οποία η Thomas Cook διατηρούσε ποσοστό μετοχών κάτω του 50%, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να «πετά».

 

Με πληροφορίες από το economistas.gr