Σε τουριστική ατραξιόν μετατρέπεται το Τσέρνομπιλ (video)

20

Καθημερινές ξεναγήσεις, έναντι υψηλού αντιτίμου, διοργανώνουν διάφορες εταιρείες στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο μιας και η κυβέρνηση της Ουκρανίας επιθυμεί να το αναδείξει και να το μετατρέψει σε τουριστικό αξιοθέατο.

Έτσι για πρώτη φορά τουρίστες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την κατεστραμμένη αίθουσα ελέγχου, που ακόμα εκπέμπει ακτινοβολία και μάλιστα 40.000 φορές πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Η πρόσβαση πολιτών στον χώρο ξεκίνησε με την επίσκεψη μιας ομάδας δημοσιογράφων, που πραγματοποιήθηκε προ ημερών, στον μοιραίο αντιδραστήρα, 33 χρόνια μετά το μοιραίο δυστύχημα της 26ης Απριλίου του 1986. Η επίσκεψη των δημοσιογράφων έγινε στο πλαίσιο της παρουσίασης ενός νέου τουριστικού οδηγού για τη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ, (Chernobyl Exclusion Zone).

 

Οι προϋποθέσεις για την επίσκεψη των τουριστών στο Τσέρνομπιλ

Λόγω της φονικής ακτινοβολίας η παραμονή τους δεν θα ξεπερνά τα πέντε λεπτά.

Σύμφωνα με το προσωπικό που εργάζεται εκεί, ακόμη και ένα τόσο σύντομο διάστημα είναι αρκετό για να το θυμάται κανείς ολόκληρη τη ζωή του.

Υπενθυμίζεται ότι το ενδιαφέρον για την ιστορία του Τσερνόμπιλ αναζωπυρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, με αφορμή την ομώνυμη σειρά του HBO. Όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας, Βιτάλι Πέτρουκ: «Όλοι θέλουν να δουν πλέον περισσότερα κι εμείς θα ικανοποιήσουμε αυτή τη ζήτηση».