Χειμερινή απόδραση στην Ορεινή Αρκαδία

1.664

Λιθόστρωτα καλντερίμια, πανέμορφα φυσικά τοπία, ενδιαφέροντα αξιοθέατα, και συγκλονιστικές γεύσεις είναι μερικά από αυτά που θα πρέπει να ανακαλύψετε στην Ορεινή Αρκαδία. Βυτίνα, Δημητσάνα και Στεμνίτσα, τα χωριά με τα ηχηρά ονόματα, φορτωμένα με βαριά ιστορία και παράδοση, σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε!

Η εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου-Τρίπολης έχει σχεδόν εκμηδενίσει τις αποστάσεις και έτσι μέσα σε λίγες ώρες έχετε την δυνατότητα να βρεθείτε στην μαγευτική Αρκαδία για ένα μαγευτικό τριήμερο.

Η εκδρομή σου στην Αρκαδία δεν θα αποτελέσει απλά ένα ακόμα ταξίδι, αλλά ένα ταξίδι στον χρόνο και στην ιστορία. Γενέτειρα του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’ και του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Η περιοχή είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την Επανάσταση του 1821, ενώ κάποια από τα χωριά της περιοχής έχουν κηρυχθεί διατηρητέοι παραδοσιακοί οικισμοί.

1η στάση Βυτίνα

Κτισμένη σε μία κατάφυτη περιοχή, όπου δεσπόζουν πεύκα, έλατα και καστανιές, σε υψόμετρο 1.033 μέτρων, η Βυτίνα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Αρκαδίας και από τα ωραιότερα χωριά του Μαινάλου.

Η παράδοση αναφέρει ότι πήρε το όνομά της από τη λέξη «Βυθός», επειδή αρχικά ήταν κτισμένη ανάμεσα σε λόφους.

Έχει χαρακτηριστεί ως το «στολίδι του Μαινάλου» και όχι τυχαία αφού το πανέμορφο φυσικό τοπίο, με τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, καθιστούν την Βυτίνα top χειμερινό και φθινοπωρινό προορισμό.

Τι να κάνετε:

-Από τα πιο δημοφιλή σημεία για περίπατο ο ρομαντικός Δρόμος της Αγάπης, ανάμεσα στις δεντροστοιχίες.

-Σημείο αναφοράς για τις εξορμήσεις σας θα είναι ζωντανή πλατεία της Βυτίνας με την πετρόκτιστη εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, που είναι φτιαγμένη από εντυπωσιακό μαύρο μάρμαρο.

-Σε μικρή απόσταση από το χωριό θα βρείτε οικισμούς εκπληκτικής ομορφιάς, αλλά και ποτάμια, πηγές, ιστορικά μνημεία και μοναστήρια, που αξίζει να επισκεφθείτε.

-Ανεβείτε στο λόφο του Αη – Λιά για να απολαύσετε την υπέροχη θέα και κάντε μια βόλτα στα ιστορικά μοναστήρια της Κερνίτσας και των Αγών Θεοδώρων.

Ο δρόμος της αγάπης
Γραφικό στενό της Βυτίνας

Που θα φάτε:

Η πλειοψηφία των καφέ και των παραδοσιακών εστιατορίων, που προσφέρουν νόστιμες τοπικές συνταγές βρίσκονται στην κεντρική πλατεία. Τα παρακάτω ταβερνάκια σας προσφέρουν την παράδοση στο πιάτο σας.

Τα Κόκκινα Πιθάρια

Το διάσημο εστιατόριο στην πλατεία της Βυτίνας είναι πάντα έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες του σε ατμοσφαιρικό διάκοσμο από πέτρα και ξύλο με ένα τζάκι στο βάθος που σιγοκαίει.

Περισσότερα ΕΔΩ

Ταβέρνα Βασιλικός

Το παραδοσιακό εστιατόριο του ομώνυμου ξενώνα στο Βαλτεσίνικο σας υποδέχεται στο όμορφα διακοσμημένο πέτρινο εσωτερικό του και σας σερβίρει σπιτικό φαγητό σε χορταστικές μερίδες, Στα Must η βραστή γίδα και το κοκκινιστό μοσχαράκι.

Περισσότερα ΕΔΩ

Το Αρχοντικό της Αθηνάς

Σε απόσταση αναπνοής από την κεντρική πλατεία της Βυτίνας, σε ένα πολύ γραφικό δρομάκι, η παραδοσιακή ταβέρνα ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, σας υποδέχεται σε ένα χώρο γνήσια παραδοσιακό, με την πέτρα & το ξύλο να κυριαρχούν και με αντικείμενα και φωτογραφίες που ξυπνούν έντονες μνήμες από την παράδοση και την ιστορία της Βυτίνας.

Περισσότερα ΕΔΩ

Που θα μείνεις:

Art Mainalon

Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο- πινακοθήκη, διότι αυθεντικά έργα τέχνης και γλυπτά Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών κοσμούν τα δωμάτια καθώς και τους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου.

Το Art Mainalon αποτελεί ένα προορισμό- εμπειρία για το ξεχωριστό κοινό του καθώς καταφέρνει να το μυήσει στα μυστικά της τέχνης και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχα του εξωτερικού.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ξενοδοχείο είναι ιδανικό για συνεδριακό τουρισμό μιας και προσφέρεται για την διοργάνωση μικρής κλίμακας συνεδρίων.

Περισσότερα ΕΔΩ

Vytina Mountain View Hotel

Το ξενοδοχείο βρίσκεται στη Βυτίνα, στο δρόμο για το χιονοδρομικό κέντρο Μαίναλο και προσφέρει πανοραμική θέα στο χωριό και το Αρκαδικό τοπίο.

Για περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Archontiko Nikolopoulou

Χτίστηκε το 1871, κυρίως από πέτρα και ξύλο και προσφέρει παραδοσιακά καταλύματα με τζάκι και χειροποίητα χαλιά στο ορεινό χωριό της Βυτίνας.

Για περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Επόμενη στάση Δημητσάνα

Τα πέτρινα αρχοντικά σπίτια και τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα καταπράσινα τοπία, τα σπουδαία αξιοθέατα αλλά και η αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη κατέστησαν την Δημητσάνα αγαπημένο προορισμό για τους εκδρομείς.

Φύση, γραφικότητα και παράδοση, συνδυάζει η Δημητσάνα η οποία αποτελεί εδώ και χρόνια μια από τις δημοφιλέστερες βάσεις για διαφορετικά είδη τουρισμού.

Τι να κάνετε: 

-Περπατήστε στα λιθόστρωτα καλντερίμια με τα επιβλητικά αρχοντικά.

-Eπισκεφθείτε την ιστορική βιβλιοθήκη με τις σπάνιες εκδόσεις και το μικρό εκκλησιαστικό μουσείο που στεγάζεται στο ανακαινισμένο σπίτι του πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄.

-Λίγο έξω από το χωριό, το εξαιρετικό υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, μοναδικό στην Ελλάδα, σας ξεναγεί στην προβιομηχανική τεχνολογία της περιοχής, ενώ εσείς κάνετε μια όμορφη βόλτα στη φύση ακολουθώντας τη ροή του νερού.  Το Μουσείο οποίο ανήκει στο δίκτυο μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, έχει αποκαταστήσει παραδοσιακές εγκαταστάσεις και υδροκίνητους μηχανισμούς.

-Σε περίπτωση που θέλετε να διατηρηθείτε σε φόρμα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι από εδώ ξεκινούν πολλά μονοπάτια προς το φαράγγι του Λούσιου και τα μοναστήρια του.

Που θα φάτε:

Στο Κιούπι

Στην Τρίπολη του ’50, στην καρδιά της Αρκαδίας ο παππούς της οικογένειας ο Γιώργος Παπαδόπουλος δημιούργησε ένα εστιατόριο, προσφέροντας τις αυθεντικές γεύσεις της εποχής και της γενιάς του. Την παράδοση διατήρησε και συνέχισε και ο πατέρας Κώστας μέχρι τη συνταξιοδότησή του…και τώρα τα παιδιά τους.

Περισσότερα ΕΔΩ

Ζέρζοβα

Τα πιάτα της Ζέρζοβας, είναι απλά. Βασίζονται σε συνταγές που βρήκαν από τις μανάδες και τις γιαγιάδες τους και χρησιμοποιούν μόνο δικά τους υλικά –από τη στάνη τους, τον κήπο τους, τις κότες και ό,τι μαζέψουν από το δάσος και το βουνό.

Περισσότερα ΕΔΩ

Δρυμώνας

Το εστιατόριο Δρυμώνας, βρίσκεται στο κέντρο της Δημητσάνας και στεγάζεται σε ένα κομψό, παραδοσιακό κτήριο, που αποτελεί αδιάρρηκτο στοιχείο της αρχιτεκτονικής της ευρύτερης περιοχής.

Περισσότερα ΕΔΩ

Που θα μείνετε: 

Guesthouse Amanites

Βρίσκεται στο παραδοσιακό χωριό της Δημητσάνας και προσφέρει δωμάτια που συνδυάζουν την παράδοση με την κομψότητα.

Περισσότερα ΕΔΩ

Αρχοντικό Δεληγιάννη 

Ένα κομψό ξενοδοχείο στο κέντρο της Δημητσάνας που στεγάζεται σε ένα συγκρότημα του 18ου αιώνα με κτήρια αρκαδικής αρχιτεκτονικής.

Περισσότερα ΕΔΩ

Andrea Sofi Guesthouse

Αυτός ο παραδοσιακός, πετρόκτιστος ξενώνας προσφέρει μεγάλα δωμάτια με μικρή κουζίνα. Απέχει λιγότερο από 2χλμ. από το κέντρο της Δημητσάνας. Βρίσκεται σε γραφική τοποθεσία σε μια καταπράσινη κοιλάδα, δίπλα στις όχθες του ποταμού Λούσιου και έχει ολάνθιστο κήπο και μικρά μονοπάτια.

Περισσότερα ΕΔΩ

Η Δημητσάνα από ψηλά

3η στάση στη Στεμνίτσα για για βόλτα στα σοκάκια με τα υπέροχα σπίτια

Η Στεμνίτσα  το «πέτρινο κόσμημα» της Αρκαδίας, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη πρώτα απ’ όλα με το προφανές προσόν τους, την ομορφιά τους.

Ανακυρηγμένη ήδη από το 1985 ως ιστορικός διατηρητέος οικισμός, η Στεμνίτσα είναι από τα πλέον όμορφα χωριά της ευρύτερης περιοχής του Μαίναλου. Η παραδοσιακή και γραφική αρχιτεκτονική της, με τα περίφημα πυργόσπιτα, η άπλετη θέα που χαρίζει αλλά και οι όμορφοι περίπατοι που προσφέρει μέσα από τα καλντερίμια της, την κατατάσσουν, χωρίς αμφιβολία, σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Πελοποννήσου.

Η γραφική πλατεία της Στεμνίτσας

Τι να κάνετε:

-Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το Λαογραφικό Μουσείο. Μέσα από την έκθεσή του, μπορεί κανείς να ανακαλύψει αναπαραστάσεις από τα παραδοσιακά επαγγέλματα της περιοχής. Επαγγέλματα όπως αυτά του αργυροχόου, του καμπανά, του γανωματή και του κηροπλάστη.

-Ένα από τα πλέον γνωστά κτίρια της Στεμνίτσας, είναι η Σχολή αργυροχρυσοχοΐας. Η Σχολή βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και στεγάζεται σ’ ένα επιβλητικό πέτρινο κτίριο. Η παράδοση της αργυροχρυσοχοΐας ξεκίνησε περίπου τον 17ο αιώνα και ήταν αποτέλεσμα της περιορισμένης γεωργικής και κτηνοτροφικής της ανάπτυξης.

-Στην Πλατεία Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας καθίστε οπωσδήποτε για έναν καφέ στη «Γερουσία», το παραδοσιακό καφενείο που λειτουργεί από το 1879.

-Σκαρφαλωμένη κυριολεκτικά πάνω σε κάθετο βράχο στο φαράγγι του ποταμού Λούσιου, η Μονή Προδρόμου ή Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου κόβει την ανάσα στον ανυποψίαστο επισκέπτη. Η πρόσβαση στη Μονή απαιτεί περπάτημα στη χαράδρα του Λούσιου γι αυτό καλό θα ήταν να φοράτε κατάλληλα παπούτσια.

Μονή Προδρόμου

Που θα φας:

Η Γερουσία

Γραφικό και φιλικό μαγαζάκι με υπέροχες ποικιλίες και πεντανόστιμα γλυκά.

Περισσότερα ΕΔΩ

Ταβέρνα Η Στεμνίτσα

Ταβέρνα πάνω στην κεντρική πλατεία της Στεμνίτσας. Δοκιμάστε το εξαιρετικό  κοντοσουβλι-ζυγούρι- αλλά και το αρνάκι με τις παραδοσιακές χυλοπίτες.

Περισσότερα ΕΔΩ

Που θα μείνεις:

Ξενώνας Γαρταγάνη

Το Gartagani Guest House βρίσκεται στη Στεμνίτσα σε μία εξαίρετη τοποθεσία , με υπέροχη θέα.

Περισσότερα ΕΔΩ

Μπελλαίικο

Το Mpelleiko βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100μ. και σε απόσταση 300μ. από το κέντρο του χωριού Στεμνίτσα. Αυτό το πέτρινο, αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 17ου αιώνα λειτουργεί σήμερα ως οικογενειακά διοικούμενο ξενοδοχείο με θέα στην καταπράσινη φύση.

Περισσότερα ΕΔΩ

Έξτρα χρήσιμα tips:

-Πριν φύγετε μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το ιστορικό κέντρο της Τρίπολης.

-Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε μερικές από τις παραδοσιακές γεύσεις όπως τυροπιτάρι, παστό κρέας με αυγά, χόρτα, παιδάκια, γουρουνόπουλο, κόκκορα με χυλοπίτες, δίπλες, μπακλαβάδες και καρυδόπιτες!

– Επισκεφτείτε το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαίναλου