Κλυδωνισμοί στον ελληνικό τουρισμό από την Thomas Cook – Τι αναφέρει το Υπουργείο

18

Δραματικές αναμένονται οι εξελίξεις στον κλάδο του ελληνικού τουρισμού και όχι μόνο μετά την κατάρρευση της εταιρείας Thomas Cook.

Σύμφωνα με τον πρώτο υπολογισμό του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, αυτή τη στιγμή στη χώρα έχουν «εγκλωβιστεί» περίπου 50.000 τουρίστες – πελάτες του τουριστικού πρακτορείου, εκ των οποίων οι 20.000 στην Κρήτη. Ο υπουργός μιλώντας  στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι η χρεοκοπία της Thomas Cook τα ξημερώματα της Δευτέρας δεν τους επιτρέπει να πραγματοποιήσουν το ταξίδι για τον τελικό προορισμό τους, μιας και τα εισιτήριά τους έχουν ακυρωθεί!

Ηδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία προκειμένου οι εγκλωβισμένοι να επιστρέψουν στη χώρα τους μέσω της βρετανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία ασφαλίζει τις πτήσεις και τα πακέτα διακοπών των τουριστών της Thomas Cook.

Οι πρώτες 22.000 θα αναχωρήσουν από την χώρα μας τις επόμενες ημέρες, ενώ παραδέχθηκε ότι θα υπάρξει ζημιά στις επιχειρήσεις καθώς πολλά συμβόλαια δεν έχουν ακόμα πληρωθεί από τον ταξιδιωτικό κολοσσό, ανέφερε ο υπουργός.

Ποιος επηρεάζεται

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1841 και σήμερα απασχολεί περισσότερους από 21.000 υπαλλήλους ανά τον κόσμο. Στο σύνολό τους κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο, αφού δεν είναι ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή εάν υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές να προσπαθήσουν να «αναστήσουν» την εταιρεία, έστω και σε μικρότερη κλίμακα, μετά την πτώχευση.

Η εταιρεία διαχειρίζεται ξενοδοχεία, θέρετρα και μία αεροπορική εταιρεία, ενώ κλείνει πακέτα διακοπών συνεργαζόμενη με άλλες αλυσίδες ξενοδοχείων, εξυπηρετώντας συνολικά 19 εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως σε 16 χώρες. Αυτή τη στιγμή 600.000 πελάτες της βρίσκονται σε προορισμούς διακοπών στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων 150.000 Βρετανών. Χιλιάδες και οι προμηθευτές της που δεν γνωρίζουν προς το παρόν πώς θα καλυφθούν τα «φέσια».

Αν και το 2018 είχε έσοδα ύψους 9,6 δισ. λιρών (περίπου 11 δισ. ευρώ), βαρύνεται επίσης με χρέος ύψους 1,7 δισ. λιρών.

Η παρουσία της εταιρείας στην Ελλάδα

Μόλις τον Μάιο ο ταξιδιωτικός οργανισμός, που μαζί με τον γερμανικό όμιλο της TUI διακινεί στην Ελλάδα τον μεγαλύτερο όγκο ξένων επισκεπτών, (πέρσι έφερε τρία εκατομμύρια τουρίστες) ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ μόνο για τη φετινή χρονιά για την απόκτηση ξενοδοχειακών μονάδων, τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων, την ανακαίνιση υφιστάμενων, αλλά και καταθέσεων και λειτουργικών δαπανών.

Μέσω μάλιστα της κοινοπραξίας Thomas Cook Hotel Investments (TCHI), αποκτήθηκαν δύο νέα ξενοδοχειακά ακίνητα, το ξενοδοχείο 100 δωματίων Casa Cook στην περιοχή Λάμπη στην Κω, καθώς και παρακείμενο οικόπεδο όπου ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή ξενοδοχείου Cook’s Club 250 δωματίων για να λειτουργήσει το 2020.

Τον Ιούνιο άνοιξε νέο ξενοδοχείο στα Χανιά, υπό την επωνυμία της, το Casa Cook Chania, έχοντας προηγηθεί το άνοιγμα του πρώτου ξενοδοχείου της αλυσίδας στη Ρόδο το 2016 και του δεύτερου στην Κω το 2017. Τον Αύγουστο επίσης άνοιξε το όγδοο ξενοδοχείο της αλυσίδας Cook’s Club στην πόλη της Ρόδου.