Καστοριά: Η μούσα του Φθινοπώρου

4

Με πίνακα ζωγραφικής μοιάζει η Καστοριά το Φθινόπωρο. Αυτή την εποχή το χρυσοκίτρινο πέπλο από τα φύλλα των δέντρων αγκαλιάζει την αρχόντισσα λίμνη της πόλης. Αυτή η πανδαισία χρωμάτων και ομορφιάς, γοητεύει όποιον την επισκέπτεται.

 

Αν αυτό το Φθινόπωρο σε παρασύρει προς την Βόρεια Ελλάδα και την Καστοριά μην ξεχάσεις να κάνεις τα παρακάτω!

Βόλτα στη Λίμνη 

Η λίμνη Ορεστιάδα έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Φύση 2000», έχει χαρακτηριστεί ως «Μνημείο Φυσικού Κάλλους» και είναι μια από τις 196 Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ) που έχουν οριστεί στην Ελληνική Επικράτεια. Η λίμνη, υπολογίζεται ότι σχηματίστηκε πριν από 10.000.000 χρόνια (κατά το Μειόκαινο) και η σημερινή της μορφή αποτελεί κατάλοιπο μιας παλιότερης εκτεταμένης λίμνης με έκταση 164 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βάθος που ξεπερνούσε τα 50 μέτρα (κατά το Τεταρτογενές).

Τη λίμνη περιβάλλουν τα γραφικά χωριά Δισπηλιό, Μαυροχώρι, Πολυκάρπη, Φωτεινή, Μεταμόρφωση και το Τοιχιό. Στις βόρειες ακτές της λίμνης υπάρχουν πυκνοί καλαμώνες και παράκτια δάση με μεγάλες αποικίες ενδημικών και αποδημητικών πουλιών. Το γεγονός αυτό μετατρέπει την Ορεστιάδα σε ένα σημαντικό υγροβιότοπο που χρήζει ειδικής προστασίας. Στα νερά της υπάρχουν ποικιλίες νοστιμότατων ψαριών του γλυκού νερού όπως τα γριβάδια, οι κυπρίνοι, οι πέρκες και οι πεταλούδες που αλιεύονται από επαγγελματίες ψαράδες αλλά και από πολλούς ερασιτέχνες.

Μοναδική κάθε εποχή του χρόνου, με τα νερά της να παγώνουν για περίπου δυο βδομάδες κάθε χειμώνα!

Ο Προφήτης Ηλίας

Η συγκλονιστική του θέα στη λίμνη με την πόλη που απλώνεται στις όχθες της, αυτό το λοφάκι φιλοξενεί την μονή με το ίδιο όνομα, ένα γραφικό καφενεδάκι, και ένα πάρκο με παγώνια που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους. Το λιθόκτιστο προαύλιο της εκκλησίας είναι το ιδανικότερο σημείο για τους επίδοξους φωτογράφους της λίμνης, και αυτό με την ωραιότερη ίσως θέα στην πόλη.

 

Σπήλαιο Δράκου Καστοριάς

Το σπήλαιο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης στο 2ο χλμ της παραλίμνιας οδού Σουγγαρίδη και λίγο πριν από την Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας. Η είσοδος απέχει περίπου είκοσι (20) μέτρα από τις όχθες της λίμνης και 14 μέτρα από τον δρόμο. Στο εσωτερικό του υπάρχουν μεγάλα χερσαία και λιμναία τμήματα με εντυπωσιακό σταλακτικό διάκοσμο καθώς περιλαμβάνει επτά (7) υπόγειες λίμνες, δέκα (10) αίθουσες, πέντε (5) διαδρόμους – σήραγγες. Η μεγαλύτερη αίθουσα του σπηλαίου έχει διαστάσεις 45Χ17 μέτρα με το κεντρικό της τμήμα υπερυψωμένο και τις πλευρές της να καταλήγουν σε λίμνες. Η μεγάλη λίμνη του σπηλαίου που είναι και η βαθύτερη βρίσκεται δυτικά.

Banner horizontal

Στο εσωτερικό του σπηλαίου του Δράκου εντοπίστηκαν παλαιοντολογικά κατάλοιπα, με κυριότερα τα οστά σπηλαίας άρκτου ή αρκούδας των σπηλαίων (UrsusSpeleaus). Είναι σημαντικό ότι έχει ληφθεί κάθε απαραίτητο μέτρο για την ασφάλεια των επισκεπτών και οι επεμβάσεις στο εσωτερικό έγιναν με τρόπο ώστε να μη θιχθεί η φυσική κατάσταση του Σπηλαίου.

 

Άγιος Στέφανος και Ντόλτσο

Κτισμένος σε ένα ύψωμα ανάμεσα στις δύο παραδοσιακές συνοικίες της Καστοριάς, το Απόζαρι και το Ντολτσό, δεσπόζει ο Αγιος Στέφανος, ένας από τους αρχαιότερους βυζαντινούς ναούς της πόλης αλλά και της Μακεδονίας. Η ανέγερσή του ανάγεται στα μέσα του 9ου αιώνα ή το αργότερο στο 900, χρονολόγηση στην οποία οδηγούν και οι παλαιότερες τοιχογραφίες του, που σώζονται στο νάρθηκα. Πρόκειται για μία εκτεταμένη σύνθεση της Δευτέρας Παρουσίας, την αρχαιότερη του ελλαδικού χώρου, η οποία αντιπαραβάλλεται με τα λίγα σωζόμενα σύνολα του τέλους του 9ου αιώνα αλλά και με τις πρώιμες τοιχογραφίες της Καππαδοκίας των αρχών του 10ου αιώνα.

Το Ντόλτσο, η παλιά πόλη της Καστοριάς είναι η πιο αρχοντική από τις γειτονιές της. Ξεκινά από τον παραλιακό δρόμο στη νότια πλευρά της πόλης, και ανηφορίζει κάνοντας ζιγκ-ζαγκ σε λιθόκτιστα καλντερίμια στολισμένα με τα παλιά της αρχοντικά με την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική.

Παναγία Κουμπελίδικη

Στην ακρόπολη του βυζαντινού κάστρου της Καστοριάς υψώνεται η Παναγία Κουμπελίδικη, όπως είναι σήμερα γνωστή. Το όνομά της οφείλεται στη λέξη «κουμπές», που σημαίνει τρούλος, για να δηλώσει το κύριο χαρακτηριστικό του ναού, που είναι ο μοναδικός με τρούλο στην Καστοριά. Η βυζαντινή του ονομασία ήταν, πιθανώς, Παναγία Σκουταριώτισσα και Ακαταμάχητος. Για τη χρονολόγηση του μνημείου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις με την πρωιμότερη στα μέσα του 9ου ή στις αρχές του 11ου αιώνα.

Ξεχωρίζουν θέματα όπως το Γενέσιο, τα Εισόδια και η Κοίμηση της Θεοτόκου, ενώ το σπανιότερο θέμα είναι η ανθρωπόμορφη Αγία Τριάδα (Πατήρ, Υιός και Αγιο Πνεύμα).

 

Extra Tip: Φεστιβάλ Γούνας – Fur Shopping Festival

Για 4η συνεχόμενη χρονιά επιστρέφει φέτος το Fur Shopping Festival. Η νέα διοργάνωση του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς που κατάφερε να γίνει θεσμός μέσα σε ελάχιστα χρόνια λειτουργίας. Φέτος, το Fur Shopping Festival θα διεξαχθεί από τις 12 έως τις 14 Νοεμβρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας, πλαισιωμένο από events και happenings που θα προσδώσουν νέο χαρακτήρα στη μεγάλη αυτή γιορτή της Καστοριάς.

Banner after content