Σημαντικά εκθέματα από το Ιερό του Διός και της Διώνης στη Δωδώνη στην Αθήνα

Ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης
15

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υποδέχεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων εγκαινιάζοντας τη νέα του δράση με τίτλο «Συναντήσεις Μουσείων στο Εθνικό», υλοποιώντας με τον τρόπο αυτό το όραμά του για διάλογο με τα Μουσεία της Περιφέρειας.

Το Μουσείο γίνεται το κέλυφος φιλοξενίας μιας σειράς μικρής κλίμακας παρουσίασης επιλεγμένων έργων της αρχαιότητας που φυλάσσονται σε περιφερειακά μουσεία, έχοντας σαν πρωταρχικό στόχο να προκαλέσει το ενδιαφέρον του επισκέπτη και παράλληλα να τον παροτρύνει να επισκεφθεί τα Μουσεία και τους τόπους προέλευσης των σημαντικών αυτών εκθεμάτων.

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:00, στην Αίθουσα του Βωμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα παρουσιαστούν δέκα αρχαία μολύβδινα χρηστήρια ελάσματα από το Ιερό του Διός και της Διώνης στη Δωδώνη, με αφορμή την ένταξη του συνόλου των χρηστηρίων ελασμάτων της Δωδώνης στον διεθνή κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της UNESCO, τον Μάϊο του 2023.

Τα χρηστήρια ελάσματα είναι λεπτά φύλλα μολύβδου πάνω στα οποία οι επισκέπτες του Μαντείου της Δωδώνης χάραζαν τα ερωτήματά τους προς τον Δία και την σύνναό του θεά, Διώνη και με βάση τη γραφή χρονολογούνται από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. έως τα μέσα του 2ου αι. π.Χ.

Μολύβδινο χρηστήριο έλασμα από το Ιερό της Δωδώνης. Τέλος 5ου αι. π.Χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων 12177

Τα ερωτήματα που έθεταν προς τις θεότητες οι προσκυνητές διακρίνονται σε δημόσια και ιδιωτικά. Τα δημόσια είναι σχετικά λίγα, τίθενται από πόλεις ή από Κοινά και αφορούν συνήθως πολιτικά ή θρησκευτικά ζητήματα, ενώ τα περισσότερα είναι ιδιωτικά και αφορούν ζητήματα που σε όλες τις εποχές απασχολούν τους ανθρώπους και τους προκαλούν άγχος, όπως θέματα οικογενειακά, υγείας, επαγγελματικά, μετακίνησης, ιδιοκτησίας. Πρόκειται για μικρά αποτμήματα λίγων εκατοστών, τα οποία κατά κανόνα είναι παλίμψηστα, επειδή χρησιμοποιήθηκαν πολλές φορές μέσα στον χρόνο.

Στο πλαίσιο της δράσης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλίες για τα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς και από καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (βλ. συνημμένο το πρόγραμμα της εκδήλωσης).