Τα μέτρα στήριξης για εργοδότες και εργαζομένους σε ξενοδοχεία – Τι ζητάει η ΠΟΞ

574

Νέα μέτρα στήριξης που απευθύνονται κατά κύριο λόγο στους εργαζόμενους σε 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία, τα οποία υφίστανται οικονομικές ζημιές από την πανδημία του κορονοϊού κατέθεσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στη Βουλή.

-Μπαίνουν οι εποχικοί εργαζόμενοι με υποχρεωτική επαναπρόσληψη στα 534 ευρώ και τον Οκτώβριο (το μέτρο ίσχυε για την περίοδο 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου)

-Διασώζεται το επίδομα αδείας στους εργαζόμενους ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, που λόγω αναστολής δεν έχουν λάβει άδεια και επίδομα. Σύμφωνα με την προωθούμενη διάταξη, οι εργοδότες – ξενοδόχοι υποχρεούνται έως 31 Δεκεμβρίου να πληρώσουν στους εργαζόμενους τις αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας, επί του ονομαστικού μισθού. Για τον υπολογισμό λαμβάνεται υπόψη και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι συμβάσεις εργασίας είχαν τεθεί σε αναστολή. Οι εργοδότες – ξενοδόχοι θα λάβουν από το κράτος αποζημίωση αποδοχών αδείας που ανέρχεται σε 2/25 επί των 534 ευρώ – δηλαδή 42,72 ευρώ – για κάθε μήνα αναστολής της σύμβασης εργασίας των εν λόγω μισθωτών.

-Θεσπίζεται πρόγραμμα για μεγάλα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας με περισσότερους από 50 εργαζόμενους. Οι ξενοδόχοι καλούνται να καταθέσουν προτάσεις επενδυτικών σχεδίων αναμόρφωσης ή και ενεργειακής αναβάθμισης με σκοπό την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος το κράτος επιδοτεί για έως και 12 μήνες το 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους. Η οικονομική αυτή ενίσχυση  ενεργοποιείται εντός 2ετίας από την έγκριση του επενδυτικού έργου.

-Καλύπτονται για το διάστημα Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος οι εργοδοτικές εισφορές των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας που είχαν πτώση τζίρου φέτος τουλάχιστον 70% συγκριτικά με πέρυσι.

-Οριοθετείται το πλαίσιο για την επιδότηση των θέσεων σε θέατρα, κινηματογράφους, μουσικές σκηνές κλπ. Η επιδότηση είναι 10 ευρώ για τις θέσεις θεάτρων και 4 για τους κινηματογράφους, ενώ επιδοτούνται 24 παραστάσεις το μήνα στα θέατρα και 40 το μήνα στους κινηματογράφους. Για τις λειτουργούσες επιχειρήσεις καλύπτεται 40% των θέσεων, ενώ για τις κλειστές το 20%.

ΞΕΕ: Να ενταχθούν τα ξενοδοχεία στα μέτρα για εταιρείες που αναστέλλουν λειτουργία

H κυβέρνηση αυτή τη φορά δεν «έκλεισε» τα ξενοδοχεία όπως στην περίοδο του πρώτου lockdown, αλλά τα άφησε να λειτουργούν. Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζει ότι το ξενοδοχείο δεν είναι πηγή μαζικής διασποράς του κορωνοϊού και ότι οι ξενοδόχοι έκαναν σημαντική δουλειά στη διαχείριση της επιδημιολογικής κρίσης και της προστασίας των επισκεπτών τους.

Το μήνυμα αυτό είναι οπωσδήποτε θετικό για τον κλάδο. Όμως σε περίοδο lockdown που απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, που η κίνηση από το εξωτερικό έχει σχεδόν μηδενίσει, τα ανοικτά ξενοδοχεία σημαίνει ότι είναι «ανοικτά αλλά θα είναι σαν να είναι κλειστά».

Η τουλάχιστον ιδιότυπη αυτή κατάσταση που θα ζήσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες 12μηνης λειτουργίας προβλημάτισε και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, απέστειλε σχετική επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια Υπουργεία ζητώντας να ενταχθούν και οι ξενοδοχειακές μονάδες στα μέτρα που αφορούν τις επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων ανεστάλη για την περίοδο του lockdown με απόφαση της πολιτείας.

Οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα

Να σημειωθεί ότι εκτός από τις πολύ μεγάλες μονάδες που ενδεχομένως καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από τα κυβερνητικά μέτρα και έχουν την ευελιξία να διαχειρισθούν την περίοδο αυτή (π.χ. κρατούν κλειστά ορισμένα δωμάτια, θέτουν σε αναστολή ένα μέρος των εργαζομένων κ.λπ.), υπάρχουν και οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που θα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, ιδιαίτερα όσες υπολόγιζαν να υποδεχθούν κάποιους επισκέπτες όντας επιχειρήσεις σε χειμερινούς προορισμούς.

Επιστολή στο Υπ. Οικονομικών και από την ΠΟΞ

Αναλυτικά:

“Η απόφαση της κυβέρνησης να κρατήσει σε λειτουργία τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εν μέσω lockdown αποτελεί για εμάς και τους εργαζομένους μας μια ακόμα έμπρακτη επιβράβευση των προσπαθειών μας να διατηρήσουμε τα ξενοδοχεία μας ασφαλή. Μια αναγνώριση των οικονομικών, και όχι μόνο, θυσιών μας για να τηρήσουμε με απόλυτη συνέπεια τα ιδιαίτερα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέφθηκαν για τον κλάδο μας.

Ωστόσο, όπως αντιλαμβάνεστε και εσείς, αν και οι επιχειρήσεις μας διατηρούν το δικαίωμα να παραμείνουν ανοιχτές, επί της ουσίας, λόγω των υπόλοιπων περιορισμών που έχουν επιβληθεί, στερούνται αντικειμένου δραστηριότητας και οι περισσότερες εξ αυτών θα υποχρεωθούν να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Για το λόγο αυτό παρακαλούμε να επεκταθούν και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τα μέτρα που βάσει των εξαγγελιών του Υπουργείου σας προβλέπονται μόνο για τις επιχειρήσεις που διέκοψαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους (αναφερόμαστε στην αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και σε οποία άλλη ρύθμιση τυχόν προβλεφθεί).

Πιστεύουμε πως το αίτημα μας αυτό, το οποίο για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας είναι ζωτικής σημασίας, είναι δίκαιο και θα πρέπει να γίνει δεκτό”.