Την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι διαδηλώνουν καθημερινά για το κλίμα και την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, ένα γερμανικό σκάφος βάζει πλώρη για την Αρκτική. Θα φιλοξενήσει 600 επιστήμονες σε ένα παγκόσμιο πρότζεκτ.
Εξακόσιοι επιστήμονες από 19 χώρες με το γερμανικό ερευνητικό σκάφος Polarstern (Πολικός Αστήρ) βάζουν πλώρη από το Τρόμζο της Νορβηγίας στην Αρκτική. Ο σκοπός είναι να αποκλειστούν εκεί από τους θαλάσσιους πάγους βόρεια της Σιβηρίας για έναν ολόκληρο χρόνο.
Εκατοντάδες επιστήμονες θα επισκεφθούν στο διάστημα αυτό το ερευνητικό σκάφος για να το χρησιμοποιήσουν ως βάση για να μελετήσουν το κλίμα.
Η αποστολή του Polarstern εντάσσεται στο πλαίσιο της Mosaic, ενός τεράστιου εγχειρήματος με προϋπολογισμό 140 εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο θα συμμετέχουν σχεδόν 600 επιστήμονες από 70 ερευνητικά ινστιτούτα 19 χωρών.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Mosaic, Μάρκους Ρεξ “Τέτοιου μεγέθους αποστολή στην Αρκτική δεν έχει ξαναγίνει”, ενώ παράλληλα η Γερμανίδα υπουργός έρευνας, Άνια Κάρλιτσεκ, χαρακτηρίζει όσους συμμετέχουν σε αυτήν ως “ήρωες”.
Κίνδυνοι
Δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει η αποστολή, το πλήρωμα και οι ερευνητές θα αναζητήσουν μία κατάλληλη παγονησίδα. “Χρειαζόμαστε μία σταθερή γη για τα επιστημονικά μας όργανα”, εξηγεί ο Μάρκους Ρεξ.
Τα μέλη του πληρώματος θα στήσουν τους σταθμούς για τα πειράματά τους πάνω στην παγονησίδα αυτή, προκειμένου να λαμβάνουν δείγματα από το νερό, τον πάγο και την ατμόσφαιρα.
Μερικοί από τους κινδύνους που ελλοχεύουν είναι οι ακραίες θερμοκρασίες που μπορεί να φθάσουν και τους -45 βαθμούς Κελσίου, το σκοτάδι που θα έχει διάρκεια 150 ημέρες, αλλά και ο κίνδυνος εμφάνισης πολικών αρκούδων.
Οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα την κλιματική αλλαγή, αφού η Αρκτική θεωρείται ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τις αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη μας.
Χιλιάδες κινητοποιήσεις στην Ευρώπη
Την ίδια στιγμή εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη διαδηλώνουν καθημερινά για το κλίμα.
Από το Λονδίνο έως τη Νέα Υόρκη και από το Περθ έως το Παρίσι, ακτιβιστές για το κλίμα και μαθητές βγήκαν σήμερα στους δρόμους για να διαδηλώσουν, σε μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή στην ιστορία του πλανήτη.
Πορεία πραγματοποίησαν και δεκάδες μαθητές στο κέντρο της Αθήνας, συμμετέχοντας στο παγκόσμιο κίνημα μαθητών Fridays For Future, που διαμαρτύρεται για την ανεπαρκή αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Χιλιάδες μαθητές βγήκαν σήμερα στους δρόμους της Αυστραλίας και άλλων χωρών της περιοχής Ασίας- Ειρηνικού δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για την παγκόσμια απεργία για το κλίμα με στόχο να ζητήσουν από τους ηγέτες, που θα συναντηθούν τη Δευτέρα για την Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, να υιοθετήσουν έκτακτα μέτρα ώστε να σταματήσουν την καταστροφή του περιβάλλοντος.
«Δεν την ανάψαμε, αλλά προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά», έγραφε πανό που κρατούσε μαθητής στο Σίδνεϊ, καθώς αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν τις τεράστιες κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα.
«Βρισκόμαστε εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα σε όσους βρίσκονται στην εξουσία, για να τους δείξουμε ότι έχουμε ευαισθητοποιηθεί και ότι το θέμα αυτό είναι σημαντικό για εμάς», δήλωσε ο 16χρονος Γουίλ Κόνορ. «Διακυβεύεται το μέλλον μας».
Σε όλο τον κόσμο προγραμματίστηκαν για σήμερα περισσότερες από 5.000 κινητοποιήσεις, με αυτή στη Νέα Υόρκη να προδιαγράφεται η σημαντικότερη, καθώς 1,1 εκατομμύριο μαθητές από 1.800 δημόσια σχολεία, πήραν άδεια από τις αρχές να μην παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.
Πηγή: News247