Ζήρεια: Εξερευνώντας το 2ο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου

987

Είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου και βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στον νομό Κορινθίας.Το «Ορος Κυλλήνη» ή αλλιώς Ζήρεια τα τελευταία χρόνια, μετά τη δημιουργία αρκετών ξενώνων σε διάφορες τοποθεσίες, και λόγω της μικρής απόσταση που τη χωρίζει από την Αθήνα θεωρείται ένας από τους πλέον δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς.

Η Κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας, ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, χωρίζει το βουνό σε δύο διακριτούς όγκους, τη λεγόμενη Μεγάλη Ζήρεια  και τη Μικρή Ζήρεια. Εκεί πηγάζει ο ποταμός Σύθας που χύνεται στη θάλασσα του Ξυλοκάστρου. Παντού υπάρχουν ρυάκια και νερά που αναβλύζουν κάτω από αιωνόβια δέντρα και χάνονται σε υπόγειες απορροές.

Βόρεια της Μεγάλης Ζήριας βρίσκεται μεγάλο οροπέδιο στα 1.500-1.600 μ., γνωστό και ως Κάμπος της Ζήρειας. Στις υπώρειες της Κυλλήνης βρίσκονται και δύο λίμνες, η τεχνητή λίμνη Δόξα και η λίμνη Στυμφαλία η οποία αποτελεί σημαντικό υγρότοπο. Στο οροπέδιο απαντώνται εποχικές λίμνες, με γνωστότερη τη Λίμνη του Δάσιου, σε υψόμετρο 1.500 μ.

Ο μύθος

Σύμφωνα με την μυθολογία στην Κυλλήνη γεννήθηκε ο Ερμής. Γι’ αυτό το λόγο λατρευόταν στην περιοχή της Ευρωστίνης. Στη δυτική πλευρά της Κοιλάδας της Φλαμπουρίτσας εντοπίζεται το μεγαλοπρεπές σπήλαιο όπου κατά τη μυθολογία γεννήθηκε ο αγγελιοφόρος των θεών Ερμής. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.700μ., εκτείνεται σε 1.200 τ.μ. και 8 θαλάμους και παρουσιάζει ένα σπάνιο λευκό και εντυπωσιακό λιθωματικό διάκοσμο.

Ο μύθος θέλει τον Ερμή κατά την πρώτη μέρα της γέννησης του να ταξιδεύει μέχρι την Θεσσαλία, να αρπάζει τα βόδια του Θεού του Ηλίου Απόλλωνα, και την επομένη να κατασκευάζει στο όρος Κυλλήνη την πρώτη λύρα από το καβούκι μιας χελώνας και τα νεύρα ενός βοδιού. Αργότερα, ο πολυμήχανος Ερμής για να εξευμενίσει τον Απόλλωνα, που φτάνει οργισμένος στο Κυλλήνιο όρος, του χαρίζει την πρώτη αυτή λύρα. Ακόμα και σήμερα μία από τις κορυφές της Κυλλήνης ονομάζεται Χελυδορέα, που σημαίνει εκδορά χελώνας, σε ανάμνηση του τρόπου κατασκευής του σπουδαίου αυτού μουσικού οργάνου που επινόησε ο νεογέννητος θεός. Στα δύο μεγαλύτερα οροπέδια της Κυλλήνης ήταν χτισμένες οι Αρκαδικές πόλεις Στύμφηλος και Φενεός.

Τι να δείτε/ τι να κάνετε στη Ζήρεια

Παιχνίδια στο χιόνι στο Χιονοδρομικό Κέντρο

Λειτουργεί από το 2007, είναι ένα από τα νεότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας και το πλησιέστερο στην Αττική. Είναι ιδανικό για αρχάριους και οικογένειες με παιδιά, που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη χιονοδρομία.

Πεζοπορίες και εξερευνήσεις με το αυτοκίνητο

Υπάρχουν διάφορες διαδρομές που μπορείτε να απολαύσετε στην Ζήρεια της ορεινής Κορινθίας. Οι διαδρομές αυτές αφορούν αυτοκίνητο, τζιπ και πεζοπορίες.

Βόλτα στα Τρίκαλα Κορινθίας

Το όμορφο κεφαλοχώρι είναι, με διαφορά, το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά χωριό της ορεινής Κορινθίας. Τα αξιοθέατα είναι πολλά και σημαντικά. Εδώ συγκεντρώνονται οι περισσότεροι ξενώνες ενώ παράλληλα ξεκινούν μερικές από τις εντυπωσιακότερες διαδρομές! Παραδοσιακά πέτρινα αρχοντικά και εκκλησάκια, λιθόστρωτες πλατείες και πέτρινες κρήνες είναι μερικά από αυτά που θα συναντήσετε στα Τρίκαλα.

Και ιππασία!

Ανηφορίζοντας από το Ξυλόκαστρο, πριν από τα Κάτω Τρίκαλα θα δείτε το χωριό Ρέθι. Εκει υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Ελεύθερης Ιππασίας και ορεινών δραστηριοτήτων, όπου μπορείτε να κάνετε ιππασία στον περιφραγμένο χώρο ή να πραγματοποιήσετε μια σύντομη βόλτα στις γύρω εξοχές.

Φενεός και λίμνη Δόξα

Έχει χαρακτηριστεί «Κορινθιακή Ελβετία» και όχι άδικα αφού η μοναδική του θέση και η εκπληκτική ομορφιά του τοπίου κάνουν τον Φενεό να ξεχωρίζει. Η περιήγησή σας εκεί θα πρέπει να περιλαμβάνει:

επίσκεψη στην Aρχαία Φενεό, με τα ερείπια της αρχαίας πόλης.

βόλτα στην τεχνητή λίμνη Δόξα, που σχηματίζεται από το φράγμα Φενεού–Δόξας στα νερά του ποταμού Όλβιου. Το τοπίο της περιοχής είναι μαγευτικό, ενώ αξίζει να περπατήσετε στην περιμετρική διαδρομή. Στο κέντρο της λίμνης (συνδέεται με την ξηρά με στενή λωρίδα γης) βρίσκεται το Παλιομονάστηρο (14ου αι.).

Πώς θα πάτε στη Ζήρεια

Με την πρώτη ευκαιρία, και με αφετηρία την Αθήνα, ακολουθήστε την Ολυμπία Οδό και σε σχεδόν δύο ώρες θα είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε μία εξερεύνηση στο όνειρο!