Ξεκινά η ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων (βίντεο)

9

Η έναρξη της ανοικοδόμησης της Παναγίας των Παρισίων είναι προ των πυλών καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αντιστήριξης.

Η φωτιά που ξέσπασε τον Απρίλιο του 2019 κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό το εμβληματικό αξιοθέατο και οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου προκαλούσαν σοκ.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είχε υποσχεθεί ότι ο καθεδρικός ναός, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, θα ξανανοίξει για τους πιστούς έως το 2024, όταν η χώρα θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην πρωτεύουσα, το Παρίσι, στην οποία και βρίσκεται φυσικά η Νοτρ Νταμ.

Η τελική φάση των προσπαθειών να ασφαλιστεί ο σκελετός του ναού περιελάμβανε την ενίσχυση των κατεστραμμένων από τη φωτιά θόλων με τεράστια ξύλινα πλαίσια, ανέφερε η κρατική υπηρεσία που ηγείται των εργασιών. Μάλιστα, από την εν λόγω αρχή διευκρινίστηκε ότι το έργο βρίσκεται σε καλό δρόμο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει ο πρόεδρος Μακρόν σχετικά με την ημερομηνία επαναλειτουργίας.

Ο καθεδρικός ναός θα αναστηλωθεί βάσει του προηγούμενου σχεδίου του. Οι εργασίες αποκατάστασης αναμένεται να ξεκινήσουν εντός των επόμενων μηνών, μετά τη διαδικασία κατάθεσης προσφοράς από τις εταιρείες που επιθυμούν να αναλάβουν το έργο και φυσικά την επιλογή που θα γίνει.

Πριν από αυτό, θα υπάρξει μια επιχείρηση καθαρισμού του εσωτερικού του κτιρίου, των τοίχων και του δαπέδου, αυτόν τον μήνα. Οπως φαίνεται και από το υλικό που κυκλοφορεί, τα πάντα είναι έτοιμα για να προχωρήσει αυτή η καθοριστικής σημασίας φάση του έργου.