WTTC: Πλήρης ελευθερία στα ταξίδια των εμβολιασμένων Βρετανών

9

Ο Βρετανικός τουρισμός εκπέμπει sos. H νέα πρόεδρος και γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), Julia Simpson, μιλώντας στο συνέδριο της ένωσης βρετανών τουριστικών πρακτόρων και τουρ οπερέιτορ, ΑΒΤΑ, στο Λονδίνο, ότι πρέπει η κόκκινη λίστα χωρών καθώς και τα τεστ κορωνοϊού της Βρετανίας να καταργηθούν, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί θα πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα.

Θα υποστεί μεγάλες απώλειες λόγω των συνεχιζόμενων ταξιδιωτικών περιορισμών που είναι πιο σκληροί από την υπόλοιπη Ευρώπη“, αναφέρει χαρακτηριστικά η νέα πρόεδρος.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του WTTC η ταξιδιωτική βιομηχανία καθυστερεί σημαντικά να ανακάμψει καθώς οι διεθνείς ταξιδιωτικές δαπάνες συνεχίζουν να πέφτουν κατακόρυφα. Η «κόκκινη» λίστα ταξιδιωτικών προορισμών της Βρετανίας, εκτιμάται ότι είναι καταστροφική για τον τουρισμό της χώρας. Οι δαπάνες των διεθνών επισκεπτών στο Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται ότι θα μειωθούν σχεδόν κατά 50% φέτος σε σύγκριση με το 2020, καθιστώντας το «μία από τις χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο».

Με τα σωστά μέτρα και με ισχυρή έμφαση στα διεθνή ταξίδια, το WTTC πιστεύει ότι το Ην. Βασίλειο θα ανεβάζει τη συμβολή των ταξιδιών και του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας κατά 53%, έχοντας ως αποτέλεσμα επιπλέον 66 δισ. λίρες στην οικονομία.

Οι δαπάνες των διεθνών επισκεπτών μπορούν να φτάσουν τα 29 δισ. λίρες, μόλις 20% κάτω από τα επίπεδα του 2019 και η ανάπτυξη στην απασχόληση μπορεί να ανέλθει στο 14% σε ετήσια βάση, ισοδυναμώντας με 580.000 επιπλέον θέσεις εργασίας το 2022 και περισσότερες από 4,7 εκατ. θέσεις εργασίας συνολικά, δηλαδή 445.000 επάνω από τα επίπεδα του 2019.

Όπως δήλωσε η κ. Simpson, το Ην. Βασίλειο έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες χώρες όσον αφορά την τουριστική ανάκαμψη. Επισήμανε κυβερνητικές ασυνέπειες και κάλεσε τη Βρετανία να σταματήσει την εσωστρέφεια, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και να αρχίσει να συνδέεται και πάλι με το εξωτερικό.

Εξέφρασε δε τις αμφιβολίες της για το πόσο απαραίτητος είναι ο κυκεώνας των τεστ και το σχετιζόμενο με αυτά κόστος για τους εμβολιασμένους Βρετανούς ταξιδιώτες, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μεταξύ Ην. Βασιλείου και ΗΠΑ θα αρθούν 2 εβδομάδες πριν την εθνική εορτή του Thanksgiving, στις 25 Νοεμβρίου.

Πέρυσι χάθηκαν 62 εκατ. θέσεις εργασίας στον κλάδο, τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι απολύτως αποφασισμένη να κάνει το καλύτερο δυνατό μέσα από το ρόλο της για να αντικαταστήσει όλες αυτές τις θέσεις εργασίας και να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες.

Οι εισπράξεις που ήρθαν στο Ην. Βασίλειο από τον τουρισμό το 2019 ανήλθαν σε 36 δισ. λίρες, οι οποίες πέρυσι περιορίστηκαν σε 10 δισ. λίρες, καθώς όλα τα σύνορα ήταν κλειστά, τόνισε και, ενώ άλλες οικονομίες παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις έναντι του 2020, τα διεθνή αποτελέσματα της Βρετανίας και οι δαπάνες έχουν περιοριστεί σε 5 δισ. λίρες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ABTA Mark Tanzer, περιέγραψε την κατάσταση των τελευταίων δεκαοκτώ μηνών για τα διεθνή ταξίδια ως μια μίνι εποχή των παγετώνων, στην οποία μόλις ξεκινά η «απόψυξη». «Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσω για ανάκαμψη» τόνισε αφού πολλές επιχειρήσεις του κλάδου των τουριστικών πρακτόρων βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Η ABTA έχει επικρίνει έντονα την κυβέρνηση της χώρας κατά στη διάρκεια της πανδημίας, για την αποτυχία της να κατανοήσει και να υποστηρίξει τον κλάδο που χτυπήθηκε περισσότερο από όλους, αυτόν του τουρισμού.

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα που έθιξε είναι η μεγάλη ζήτηση για ταξίδια από βρετανούς το επόμενο διάστημα, δεν αντιπροσωπεύει τις πραγματικές κρατήσεις, αφού ένας μεγάλος αριθμός από αυτές έχουν αναβληθεί από το 2019 και το 2020.