Βόλτα στους πρόποδες του Υμηττού: Η Μονή Καισαριανής και το “άγνωστο” δάσος

915

Οι κάτοικοι των γειτονικών περιοχών μπορούν να φθάσουν ως εκεί και με τα πόδια. Οι υπόλοιποι Αθηναίοι κάτοικοι πρέπει απλά να ακολουθήσουν τον κεντρικό δρόμο της Καισαριανής που βγαίνει στη λεωφόρο Κατεχάκη και στην περιφερειακή Υμηττού και έπειτα να ακολουθήσουν τις πινακίδες «προς Ιερά Μονή Καισαριανής».

Για τους επιβάτες των ιδιωτικών μέσων μεταφοράς, μετά την προσέγγιση και στάθμευση στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ακολουθεί εσωτερική μετακίνηση με τα πόδια. Όλες οι προσβάσεις στο δασικό οδικό δίκτυο είναι κλειστές με μεταλλικές μπάρες. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών ( μήκους 9 χλμ. περίπου) μικρού και μεγάλου πλάτους που παρέχουν τη δυνατότητα διάσχισης.

Έτοιμοι για εξερεύνηση;

Η Μονή Καισαριανής

Η Μονή Καισαριανής βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Υμηττού και υπήρξε, για πολλά χρόνια, οικονομικά εύρρωστη ενώ παράλληλα διέθετε αξιόλογη βιβλιοθήκη η οποία το 1833 διαλύθηκε με διάταγμα της Αντιβασιλείας του Όθωνα.

Το μοναστηριακό συγκρότημα περιβάλεται από υψηλό περίβολο, με δύο πύλες, ανατολικά και δυτικά. Έξω από την ανατολική πύλη υπάρχει η πηγή του Κριού ή Κοτς Μπασί, ονομασία που οφείλεται στην αρχαϊκή υδρορρόη, που αποδίδει κεφάλι κριού.

Τα μνημεία

Από τη βυζαντινή περίοδο διατηρούνται το καθολικό, δηλαδή ο κυρίως ναός, και ο λουτρώνας που ανάγονται στα τέλη του 11ου-αρχές 12ου αι. Το καθολικό, αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου, ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του σταυροειδούς, εγγεγραμμένου ναού και φέρει τοιχογραφίες του 18ου αι. Ο νάρθηκας αποτελεί προσθήκη του 17ου αι. και οι σύγχρονες του τοιχογραφίες είναι έργο του πελοποννήσιου ζωγράφου Ιωάννη Ύπατου. Την ίδια εποχή προστέθηκε, στα νότια, το παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου.

Η παλαιότερη σωζόμενη τοιχογραφία με μορφή Θεοτόκου Δεομένης, 14ου αι., βρίσκεται εξωτερικά του καθολικού και είναι ορατή από το εσωτερικό του παρεκκλησίου.

Ο λουτρώνας της μονής, νότια του καθολικού, είναι τρουλλαίος, κτισμένος με πλινθοπερίκλειστο σύστημα. Στους μεταβυζαντινούς χρόνους ενσωματώθηκε σε ένα κτιριακό σύμπλεγμα διαφόρων κατασκευαστικών φάσεων και τμήμα του λειτούργησε ως ελαιοτριβείο.

Δυτικά του καθολικού βρίσκεται το μεταβυζαντινό συγκρότημα της τράπεζας, ενώ στη θέση του, ακολουθώντας τον ίδιο άξονα, έχουν βρεθεί και ίχνη παλαιότερης τράπεζας.

Τα μεταβυζαντινά κελλιά, χώροι διαμονής των μοναχών, αναπτύσσονται στη νότια πλευρά του περιβόλου. Διαμορφώνεται μία κύρια, διώροφη σήμερα, πτέρυγα που διαχωρίζεται από τριώροφο κτίσμα, γνωστό ως Πύργος των Μπενιζέλων.

Το αισθητικό δάσος Καισαριανής

Το Αισθητικό δάσος Καισαριανής απλώνεται από την άκρη της πόλης μέχρι τις βραχώδεις πλαγιές του Υμηττού στα 760 μέτρα υψόμετρο. Εκεί υπάρχει ένας κήπος ο οποίος είναι παράρτημα του βοτανικού πάρκου και είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για ένα παραδεισένιο μέρος με λουλούδια, και πολύ σπάνια φυτά, όπως το «αιθιόνημα», ένα από τα πιο απειλούμενα φυτά στον κόσμο. Ο χώρος επίσης είναι ιδανικός για παρατήρηση πουλιών και εντόμων.

Η περιοχή του Αισθητικού δάσους προσφέρεται για την άσκηση δραστηριοτήτων αναψυχής όπως είναι:

  • Πεζοπορία στους δρόμους, τους πεζοδρόμους και τα μονοπάτια της περιοχής.
  • Αθληση, ατομική ή ομαδική (χωρίς τη χρήση οργάνων και υποδομής)
  • Ανάπαυση σε διάφορες ειδικά διαμορφωμένες θέσεις.
  • Απόλαυση θέας από διάφορα υψηλά σημεία και θέσεις θέας της περιοχής.
  • Ποδηλασία στους δασικούς δρόμους.
  • Επίσκεψη στις Μονές Καισαριανής, Αγ.Ιωάννη Θεολόγου και Αγ.Γεωργίου Κουταλά και στα μνημεία του λόφου Ταξιαρχών και της Ανάληψης.
  • Εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σχολικές και άλλες, σχετικές με το φυσικό περιβάλλον και ειδικά με τη βλάστηση και τη χλωρίδα του Υμηττού.
  • Διάφορες μεμονωμένες δραστηριότητες ήπιας μορφής.
  • Οργανωμένες ξεναγήσεις στον Βοτανικό Κήπο της ΦΕΑ

Tip: Πριν την επίσκεψή σας εκεί θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού.

Πληροφορίες από philodassiki.org φωτογραφίες: wikiloc