Η Κεφαλονιά, όπως και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, έχει επηρεαστεί σημαντικά από την Ενετική κατοχή και η γαστρονομική τους πορεία έχει διαμορφωθεί από αυτή την βορειο-ιταλική επιρροή. Μάλιστα, Οι Ενετοί ήταν αυτοί που έφεραν για πρώτη φορά την ντομάτα στο νησί της Κεφαλονιάς.
Κίτρινα τυριά, φέτα, λάδι, μέλι, κρέατα, αλλαντικά παραγωγής των ντόπιων. Η Κεφαλονιά συγκεντρώνει μία πλούσια ποικιλία εκλεκτών προϊόντων με τα οποία φτιάχνονται αυθεντικές, πεντανόστιμες συνταγές! Μία από αυτές είναι και τα τσιγαρίδια…
Πρόκειται για ένα ακόμη κλασσικό πιάτο της Κεφαλονιάς που συναντάμε σε αρκετές ταβέρνες του νησιού. Τα λαχανικά που μπαίνουν στα τσιγαρίδια είναι λάπατα, σέσκλα, κεροφύλι, σκατζίκια, σπανάκι, πουράτζινο, άνηθο, μάραθο, σάψυχο, καυκαλίδες, σμύρνα, φύλλα από φρέσκα κρεμμύδια, σκορδόφυλλα, τσιτσιμπίδες, τσουκνίδες και 2-3 φύλλα δυόσμο.
Δείτε τη συνταγή:
Υλικά
-
1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο
-
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
-
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
-
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο (ή πιο παραδοσιακά σέλινο)
-
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο (ή πιο παραδοσιακά μάραθο)
-
1 κ.σ. καλά γεμάτη (κούλουμη) πελτέ ντομάτας
-
1/2 κούπας ρύζι blue rose ή Καρολίνα ή νυχάκι
-
ελαιόλαδο
-
αλάτι
-
πιπέρι (γιατί όποιος έχει το πιπέρι βάζει και στα λάχανα…)
-
1 ξυλαράκι κανέλα
-
1/2 κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Κόβουμε τα χόρτα σε μέγεθος περίπου 3-4 δαχτύλων, κρατώντας χωριστά το σπανάκι από τα άγρια. Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο, τόσο ώστε να καλυφθεί ο πάτος, ρίχνουμε και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν.
Προσθέτουμε και τσιγαρίζουμε πρώτα τα άγρια (που θέλουν μεγαλύτερο χρόνο μαγειρέματος) και κατόπιν το σπανάκι.
Τα γυρίζουμε, μέσα στην κατσαρόλα, με ξύλινη κουτάλα, έως ότου βγάλουν τα περισσότερα υγρά τους και μειωθούν σε όγκο. Τα “ταλαιπωρούμε” όσο το δυνατόν λιγότερο, για να μη διαλυθούν.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, ζάχαρη (αν θέλουμε), πιπέρι, κανέλα, μαϊντανό (ή σέλινο), μάραθο (ή άνηθο) και τόσο νερό όσο χρειάζεται για να είναι σχεδόν καλυμμένα. Όταν θα κοντεύουν να είναι μαγειρεμένα ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε ελαφρά ώστε να είναι καλυμμένxο από τα υγρά. Προσθέτουμε και το αλάτι. Αν χρειαστεί υγρά προσθέτουμε ελάχιστο βραστό νερό.
Και μην ξεχνάτε! Η Levante Ferries σας περιμένει να σας ταξιδέψει με τα υπερσύγχρονα πλοία της στην υπέροχη Κεφαλονιά για να δοκιμάσετε τσιγαρίδια αλλά και άλλα πεντανόστιμα πιάτα της!