Trans Bhutan Trail: Εκπληκτικό μονοπάτι ανοίγει ξανά για τους ταξιδιώτες μετά από 60 χρόνια

33

Το Μπουτάν είναι μια από τις πιο μυστηριώδεις χώρες του κόσμου. Η επίσκεψη στο «βασίλειο του δράκου του κεραυνού» μπορεί μέχρι τώρα να ήταν πρόκληση, αλλά πλέον τα πράγματα γίνονται ευκολότερα, καθώς το εκπληκτικό μονοπάτι του, με το όνομα Trans Bhutan Trail, θα ανοίξει ξανά για τους ταξιδιώτες για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια.

Σύμφωνα με το Bhutan Canada Foundation – τον κύριο δωρητή του έργου αποκατάστασης – η διαδρομή μήκους 250 μιλίων συνδέει εννέα dzongkhag (περιοχές), 28 gewogs (τοπικές κυβερνήσεις), δύο δήμους, ένα εθνικό πάρκο και 400 ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους.

Οι ταξιδιώτες που ακολουθούν ολόκληρη τη διαδρομή του μονοπατιού θα διασχίσουν 18 μεγάλες γέφυρες και θα ανέβουν 10.000 σκαλοπάτια. Θα είναι δυνατό επίσης να περπατήσετε ή να κάνετε ποδήλατο βουνού.

«Πρόκειται για ένα έργο που βασίζεται στην κοινότητα τόσο στην κατασκευή όσο και στη λειτουργία του, το οποίο θα αποκαταστήσει μια αρχαία πολιτιστική εικόνα και θα προσφέρει μια βιώσιμη, καθαρή εμπειρία μηδενικού άνθρακα στη χώρα για προσκυνητές και ταξιδιώτες», δήλωσε ο Sam Blyth, πρόεδρος του Ιδρύματος Bhutan Canada.

«Το Trans Bhutan Trail αντανακλά επίσης τη φιλοσοφία της χώρας για την Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία και θα επιτρέψει στα παιδιά του Μπουτάν να περπατήσουν στα χνάρια των προγόνων τους», πρόσθεσε.

Το δυτικότερο σημείο του μονοπατιού είναι η πόλη Haa, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Θιβέτ. Το ανατολικότερο σημείο είναι το Trashigang, κοντά στα σύνορα της πολιτείας Arunachal Pradesh της Ινδίας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Bhutan Canada Foundation, ένας φιλόδοξος περιπατητής θα μπορούσε να καλύψει ολόκληρο το μονοπάτι σε περίπου ένα μήνα, αλλά οι περισσότεροι τουρίστες πιθανότατα θα απολαύσουν μικρότερα τμήματα του μονοπατιού σε εκδρομές τριών, τεσσάρων ή επτά ημερών.

Ο 41χρονος μονάρχης του Μπουτάν, ο βασιλιάς Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από την αποκατάσταση του μονοπατιού, το οποίο ήταν παλαιότερα βουδιστικό προσκύνημα πριν καταστραφεί όταν το Μπουτάν άρχισε να κατασκευάζει δρόμους τη δεκαετία του 1960.

Θα εγκαινιάσει το μονοπάτι σε μια τελετή στην Trongsa, μια ιερή πόλη στο κεντρικό Μπουτάν, τον Μάρτιο.

Λόγω της τουριστικής στρατηγικής του «υψηλής αξίας, χαμηλού αντίκτυπου», το Μπουτάν είχε κατά μέσο όρο λίγες χιλιάδες επισκέπτες σε ένα τυπικό έτος πριν από την πανδημία.

Ως μέρος του στόχου της να αποφύγει τον υπερτουρισμό, η χώρα χρεώνει ένα υποχρεωτικό τέλος 250 δολαρίων ανά ημέρα, το οποίο περιλαμβάνει χερσαία μεταφορά, καταλύματα, φαγητό και υπηρεσία ξεναγού. Το κόστος την καθιστά κάπως απαγορευτική για πολλούς ανθρώπους να την επισκεφτούν.

Εφαρμόζοντας αυτή τη νοοτροπία στο μονοπάτι Trans Bhutan, οι επίδοξοι περιπατητές θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άδεια. Μπορούν να το κάνουν αυτό ξεκινώντας τον Απρίλιο.

Ωστόσο, υπάρχει ένα πιθανό πρόβλημα στον προγραμματισμό ταξιδιών στο Μπουτάν, καθώς αυτή τη στιγμή, η χώρα των Ιμαλαΐων είναι κλειστή στον τουρισμό (με μια αξιοσημείωτη εξαίρεση).

Πληθαίνουν οι φήμες ότι το βασίλειο κινείται προς την πλήρη ή μερική επαναλειτουργία την άνοιξη του 2022, επομένως η χρονική στιγμή της εκδήλωσης του Trans Bhutan Trail θα μπορούσε να είναι ευνοϊκή.

πηγή: iefimerida