Αυτό το νησί «πρωταγωνιστεί» στην Airbnb – Πρώτο στις επιλογές των ξένων επισκεπτών

100

Το Airbnb καλά κρατεί στην Ελλάδα, με τα επίσημα νούμερα για τη δεύτερη σεζόν της πανδημίας να ακολουθούν και αυτά την απρόσμενα καλή πορεία του ελληνικού τουρισμού.

Στις επιλογές των ξένων επισκεπτών που κλείνουν τη διαμονή τους στη χώρα μας πρώτη έρχεται η Κρήτη, δεύτερη η Αθήνα και τρίτη η Κέρκυρα, τρεις προορισμοί που λόγω μεγέθους αλλά και μεγάλης προσφοράς καταλυμάτων βρίσκονται παραδοσιακά στην κορυφή.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά το μήνα Αύγουστο του 2021 η κινητικότητα φέρνει την Κρήτη στην πρώτη θέση με 299.811 διανυκτερεύσεις, σε σχέση με τις 353.271 τον αντίστοιχο μήνα το 2019, με συνέπεια η μείωση να είναι μόλις 15%. Σχετικά με τον μήνα Σεπτέμβρη, οι διανυκτερεύσεις στην Κρήτη έφτασαν τις 244.181, σε σύγκριση με τις 274.593 το 2019, με το ποσοστό της μείωσης να περιορίζεται στο 11,08%.

«Το φαινόμενο “Airbnb” ήρθε για να μείνει. Αρνητικά επηρεάζει το κομμάτι των μισθώσεων. Δηλαδή, επειδή όλα τα διαμερίσματα που προορίζονται για Airbnb λείπουν από την “πίτα” των διαμερισμάτων προς μίσθωση. Αυτό σημαίνει ότι πολύ δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος διαμέρισμα σήμερα», επισήμανε στην «ΚΡΗΤΗ ΤV» η πρόεδρος μεσιτών ανατολικής Κρήτης Άρτεμις Μαυράκη.

«Πολλά διαμερίσματα που ήταν στα αζήτητα σήμερα πουλιούνται για να μετασκευαστούν για Airbnb. Υπάρχουν αρκετοί που έχουν διαμερίσματα Airbnb, που στο διάστημα που δε λειτουργεί το Airbnb τα δίνουν προς ενοικίαση, αλλά τα ζητούν πίσω τον Απρίλιο προκειμένου να τα βάλουν στην πλατφόρμα. Αυτό καταλαβαίνετε τι πρόβλημα δημιουργεί στην αγορά…», πρόσθεσε η κ. Μαυράκη.

Την ίδια στιγμή, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να αγοράσουν ένα ακίνητο, καθώς αυτό είναι είτε οικονομικά πιο συμφέρον για τους ίδιους σε μακροπρόθεσμη βάση, είτε εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία του Airbnb για να φτιάξουν τα δικά τους καταλύματα.

«Το φαινόμενο αυτό έχει οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες που θέλουν να αποκτήσουν σπίτι για να στεγάσουν την οικογένειά τους να στρέφονται στην απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας», επισημαίνει στην «ΚΡΗΤΗ TV» o δικηγόρος και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου.

Τεράστιες οι δυσκολίες στην εξεύρεση διαμερίσματος για ενοικίαση

Η κυριαρχία του Airbnb έχει πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην κτηματομεσιτική αγορά, με εκτόξευση των ενοικίων. Οι εξελίξεις έχουν φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά ακινήτων, με τις τιμές ιδίως στα μισθωμένα σπίτια να εκτινάσσονται κατακόρυφα στα ύψη, καθιστώντας έτσι την εξεύρεση αξιοπρεπούς στέγης σε μια λογική τιμή εξαιρετικά δύσκολη.

Παράλληλα, η επιλογή πολλών ιδιοκτητών ακινήτων να διαθέσουν το ακίνητό τους σε Airbnb την καλοκαιρινή περίοδο αναγκάζει τους υποψήφιους ενοικιαστές να πρέπει να αφήσουν το σπίτι που νοικιάζουν. Αυτό συμβαίνει γιατί, όσοι προτίθενται να νοικιάσουν τον χώρο τους, υπολογίζουν ότι θα έχουν περισσότερα κέρδη αν κάνουν το διαμέρισμά τους Airbnb την τουριστική περίοδο, και νοικιάζουν το διαμέρισμά τους μόνο από Οκτώβρη έως Μάιο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με τις απρόσιτες τιμές, φέρνει τους ενοικιαστές σε απόγνωση. Η συγκεκριμένη κατάσταση δεν αφορά μόνο τις οικογένειες, αλλά και τους φοιτητές οι οποίοι έρχονται στην Κρήτη για να νοικιάσουν μια γκαρσονιέρα μετά την καραντίνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στις αγγελίες που δημοσιεύονται στον τοπικό Τύπο, ένα 2άρι 60 τ.μ., σε ημιώροφο στο Καμαράκι, ανέρχεται στα 400 ευρώ τον μήνα. Παράλληλα, στον Μασταμπά ένα 2άρι 112 τ.μ., 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, ενοικιάζεται στα 670 ευρώ τον μήνα, δηλαδή παραπάνω από όσο είναι σήμερα ο κατώτερος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Αξίζει να αναφερθεί ότι και η περίπτωση ενός δυαριού 40 τ.μ. στο κέντρο του Ηρακλείου είναι αρκετά δαπανηρή, καθώς το ενοίκιο φτάνει τα 350 ευρώ τον μήνα.

Διαχρονικά η ενοικίαση στέγης στο Ηράκλειο, αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη αποτελούσε μια αρκετά δαπανηρή υπόθεση για κάθε πολίτη, ωστόσο αν συνυπολογιστούν οι ανατιμήσεις τη δεδομένη χρονική περίοδο η κατάσταση φέτος δείχνει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν οι ιδιοκτήτες προτίθενται να μειώσουν τις τιμές, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να διευκολυνθούν στην εύρεση της στέγης που επιθυμούν.