Ρόδος, Χανιά, Κέρκυρα αλλά και η Σκιάθος, από τα λιγότερα πολυσύχναστα και ανερχόμενα νησιά, είναι οι πιο κερδισμένοι προορισμοί στο κλείσιμο της φετινής καλοκαιρινής σεζόν, με τη Ρόδο ειδικά να έχει την πρωτιά για το μήνα Οκτώβριο στο σύνολο των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από πλευράς συνολικού όγκου επιβατικής κίνησης.
Ο φετινός Οκτώβριος έκλεισε με μια επιβατική κίνηση στα 3,37 εκατ. επιβάτες στο σύνολο των 14 περιφερειακών αεροδρομίων υπό τη διαχείριση της Fraport Greece (Ακτίου, Χανίων, Κέρκυρας, Καβάλας, Κεφαλονιάς, Θεσσαλονίκης, Ζακύνθου, Κω, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Ρόδου, Σάµου, Σαντορίνης, Σκιάθου), σημειώνοντας αύξηση κατά 9,2% σε σύγκριση με τα 3,09 εκατ. ταξιδιωτών του αντίστοιχου περυσινού Οκτωβρίου. Σε επίπεδο δεκαμήνου, η κίνηση άγγιξε τα 34,35 εκατ., 2 εκατ. περισσότερους ταξιδιώτες σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2023, καταγράφοντας ετήσια άνοδο κατά 6,2%.
Μόνο για το μήνα Οκτώβριο, η αύξηση της διεθνούς κίνησης ήταν σχεδόν σε διψήφιο ποσοστό, στο +9,8% στα 2,64 εκατ. για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Το γεγονός αυτό έρχεται ως συνέχεια της παρατηρούμενης φετινής τάσης για περισσότερα ταξίδια εκτός της υψηλής περιόδου αιχμής, στα δύο άκρα της σεζόν. Από τους μεγάλους προορισμούς, η Ρόδος με πάνω από 792 χιλ. επιβάτες, τα Χανιά με πάνω από 408 χιλ. και η Κέρκυρα με πάνω από 397 χιλ., κατέγραψαν διψήφιο ποσοστό ανόδου με τη Ρόδο ειδικά να βρίσκεται στο +15,3% και να ξεπερνά σε επιβατική κίνηση το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας στο κλείσιμο της θερινής σεζόν. Με περισσότερους από 689 χιλ. επιβάτες, η Θεσσαλονίκη είχε τον Οκτώβριο αύξηση κατά 4,8% στην επιβατική της κίνηση. Αν και σαφώς μικρότερος προορισμός, η Σκιάθος ξεπέρασε κάθε προσδοκία υπερδιπλασιάζοντας τη διεθνή της κίνηση τον Οκτώβριο με σχεδόν 14 χιλιάδες ταξιδιώτες, ενώ στο συνολικό όγκο επιβατών, με κάτι παραπάνω από 17 χιλιάδες κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο στο σύνολο των 14 αερολιμένων με ένα +64,7%.
Στον αντίποδα, τον Οκτώβριο υπήρξαν τρεις περιπτώσεις όπου καταγράφηκε πτώση: Πρώτη περίπτωση η Μύκονος με -9,9% στη συνολική κίνηση (96 χιλ. επιβάτες) και ακόμη μεγαλύτερη την πτώση στη διεθνή κίνηση, στο -20,2%, λίγο χαμηλότερα των 50 χιλ. επιβατών, επίσης το Ακτιο με πτώση κατά 7,2% και μια κίνηση στις 52 χιλ. και οριακά η Κεφαλονιά με -0,7% σε σχέση με τον περυσινό Οκτώβριο. Η Σαντορίνη, με ένα συνολικό αριθμό ταξιδιωτών λίγο χαμηλότερο των 294 χιλ. κατέγραψε αύξηση φέτος τον Οκτώβριο κατά 4,7%.
Πρώτη εθνικότητα στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια είναι οι Βρετανοί με ένα σύνολο πάνω από 766 χιλιάδες επιβάτες, αριθμός αυξημένος σε διψήφιο ποσοστό κατά 11,3% σε σύγκριση με τον περυσινό Οκτώβριο και ακολουθούν οι οι Γερμανοί με 686 χιλιάδες (+8,1%). Πολωνοί με 124 χιλιάδες επιβάτες, Ολλανδοί και Ιταλοί συμπληρώνουν την πεντάδα των τοπ εθνικοτήτων.
Το δεκάμηνο
Σε σχέση με τα νούμερα του δεκαμήνου, η διεθνής κίνηση με 27,53 εκατ. ταξιδιώτες φέτος σημείωσε άνοδο κατά 6,2%, ενώ στο +6,5% ήταν η άνοδος στην κίνηση εσωτερικού με 6,8 εκατ. ταξιδιώτες. Την καλύτερη επίδοση, με αύξηση κατά 15,1% σημείωσε η Μυτιλήνη με 509 χιλιάδες επιβάτες, ωστόσο είναι εντυπωσιακή η άνοδος της διεθνούς κίνησης με +45,9% δεδομένων των αυξημένων συνδέσεων εξωτερικού το εφετινό καλοκαίρι.
Συνολικά, το μεγαλύτερο όγκο επιβατών σημείωσε η Ρόδος με 6,74 εκατ. ταξιδιώτες στο σύνολο (+12,8%), εκ των οποίων τα 5,97 εκατ. ήταν η διεθνής κίνηση, με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί αφού το «Μακεδονία» υποδέχθηκε ένα σύνολο 6,37 εκατ. επιβατών (+4,1%). Η Κέρκυρα επίσης κινήθηκε αυξητικά (+6,8%) με 4,29 εκατ. ταξιδιώτες, με τα Χανιά να ακολουθούν με 3,8 εκατ. επιβάτες και άνοδο κατά 8,4% στη συνολική κίνηση.
Στους δύο premium προορισμούς της χώρας, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, το νησί των Ανέμων έκλεισε το δεκάμηνο με πτώση κατά 2,8% και 1,59 εκατ. επιβάτες (-5,1% στη διεθνή κίνηση με 1,07 εκατ. ταξιδιώτες), ενώ η Σαντορίνη είχε 2,77 εκατ. επιβάτες και άνοδο 3,6%. Εκτός από τη Μύκονο, πτώση στο δεκάμηνο κατέγραψε και η Καβάλα με 283 χιλ. επιβάτες, στο -4,5%.
πηγή: newmoney.gr