Το πρώτο πρόγραμμα, ύψους 100 εκατ. ευρώ, είναι στοχευμένο στις αμιγώς τουριστικές επιχειρήσεις και αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των καταλυμάτων ανεξαρτήτως μεγέθους, όπως τόνισε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με θέμα «Reframing Tourism», η Αλεξάνδρα Σδούκου, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση έως 50%, υπό την προϋπόθεση να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας 40% και μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 30%-35%.
To δεύτερο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, αφορά την επιδότηση των επιχειρήσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και μπαταρίας, με στόχο να παραγάγουν τη δική τους ενέργεια.
«Η κάθε επιχείρηση που μέχρι τώρα ήταν παθητικός καταναλωτής, θα πρέπει να μετασχηματιστεί σε έναν παραγωγό ενέργειας, από consumer να γίνει prosumer, να παραγάγει η κάθε επιχείρηση τη δική της ενέργεια», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η Αλ. Σδούκου. «Οι ξενοδόχοι έρχονται αντιμέτωποι με δύο εμπόδια, το υψηλό κόστος ενέργειας και την πρόσβαση στο δίκτυο. Πρέπει κάθε επιχείρηση να μετασχηματιστεί σε παραγωγό ενέργειας και σε αυτό το σημείο έρχεται το κράτος με τα εργαλεία του, τα οποία είναι χρηματοδοτικά και ρυθμιστικά», προσέθεσε.
Μάλιστα, σε ό,τι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως τα δίκτυα σε κάποιες περιπτώσεις έχουν κορεστεί και δεν δύνανται όλες οι επιχειρήσεις να βάλουν φωτοβολταϊκά. «Έχουμε δώσει εντολή στους δύο παρόχους, στον ΔΕΔΔΗΕ και στον ΑΔΜΗΕ, να μελετήσουν τους υποσταθμούς και τους μετασχηματιστές έτσι ώστε να χωρέσουν περισσότερες ΑΠΕ στο σύστημα. Ήδη, οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε υποσταθμούς και μετασχηματιστές έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2019. Πάντως, επειδή είναι δύσκολη χωροταξικά η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, δώσαμε τη δυνατότητα να συνενωθούν 15 επιχειρήσεις, για να δημιουργηθεί ενεργειακή κοινότητα», επεσήμανε. «Από το 2019 η Ελλάδα έχει συντελέσει εντυπωσιακή πρόοδο στα ζητήματα ενεργειακής μετάβασης. Δεν παρεκκλίναμε από στόχους που θέσαμε», προσέθεσε.
Στη ρύθμιση του πλαισίου που διέπει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, προαναγγέλλοντας νέα νομοθετική ρύθμιση για τη λήψη μέτρων σε ό,τι αφορά τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές που θα πρέπει να πληροί ένα ακίνητο που μισθώνεται με όρους της οικονομίας του διαμοιρασμού. «Οι φορολογικές ρυθμίσεις είναι ένα πρώτο αλλά σημαντικό πλαίσιο που θα εμποδίζει καταστάσεις αθέμιτου ανταγωνισμού. Στόχος είναι να υπάρξει ένα απόλυτα διαυγές τοπίο στην ανάπτυξη της οικονομίας διαμοιρασμού και στην προστασία του καταναλωτή», τόνισε η υπουργός Τουρισμού, αναφερόμενη στην αλλαγή του φορολογικού νομοσχεδίου, βάσει του οποίου εάν διατίθεται προς βραχυχρόνια μίσθωση το σύνολο των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας ή ενός συγκροτήματος κατοικιών, θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα και θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση.
Στους αναπτυξιακούς νόμους και στα έργα που έχουν ενταχθεί σε αυτούς αναφέρθηκε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων.
«Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν ενταχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους του υπουργείου Ανάπτυξης επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο που ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, στις στρατηγικές επενδύσεις έχουν ενταχθεί έργα 4,5 δισ. ευρώ και στον α’ κύκλο του νέου αναπτυξιακού νόμου 1,5 δισ. ευρώ. Από εδώ και πέρα, η αξιολόγηση θα πρέπει να είναι πλήρως αντικειμενική, θα πρέπει να υπάρχουν κριτήρια αξιολόγησης απόλυτα αντικειμενικά και θα δοθεί μεγάλη βαρύτητα στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ξενοδοχειακής μονάδας ή της επένδυσης που θα θέλει να ενταχθεί. Αυτό σημαίνει ότι θα παίρνει πολύ περισσότερα μόρια στη συγκριτική αξιολόγηση εκείνη η επένδυση η οποία θα αποδεικνύει ότι θα έχει χαμηλότερο ή μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, μηδενική παραγωγή αποβλήτων (zero wate) και άρα θα κατευθύνουμε τις επενδύσεις εκεί που θέλουμε», τόνισε.
Εστίασε δε στην επιτάχυνση και την απλοποίηση των διαδικασιών σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση και την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων. «Οι καθυστερήσεις οφείλονται στην αξιολόγηση του πλάνου και στις διαδικασίες ελέγχου της πιστοποίησης. Θα υπάρξουν αντικειμενικά κριτήρια ώστε να διαμορφώνεται ο οριστικός πίνακας όταν λήγει η προθεσμία υποδοχής αιτήσεων. Ο επόμενος κύκλος του αναπτυξιακού θα έχει αυτό το κριτήριο. Αυτό μειώνει την αξιολόγηση από ένα έως δύο χρόνια. Για τον έλεγχο υλοποίησης θα τυποποιηθούν οι δαπάνες, ώστε να είναι εύκολος ο έλεγχος και του εύλογου ύψους της δαπάνης που έχει γίνει και της επιλεξιμότητας της δαπάνης. Σήμερα ο ελάχιστος χρόνος είναι τα 3 χρόνια, αλλά μπορεί η διαδικασία ολοκλήρωσης ενός φακέλου να ξεπεράσει τα 10 χρόνια. Με μια νομοθετική διάταξη, θα δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία να ολοκληρωθούν έργα έως τον Απρίλιο του 2024, που έχουν ενταχθεί πριν από το 2010».
Στην πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, ο Ακης Σκέρτσος, υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Στην ψηφιακή ωρίμανση κατευθύνεται το 20% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και μπορεί να φέρει 15% πρόσθετο τζίρο σε κάθε επιχείρηση, σύμφωνα με έρευνα της McKinsey», είπε και αναφέρθηκε στην εκκρεμότητα της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανακύκλωσης. «Το 2019 είχαμε τρεις χώρους διαχείρισης απορριμμάτων και πέντε υπό κατασκευή, σήμερα έχουμε 11 χώρους διαχείρισης και 16 υπό κατασκευή και θα δημοπρατηθούν άλλοι 10 μέσα στο 2024 και μέχρι το τέλος της τετραετίας πιστεύουμε ότι θα έχει λήξει το θέμα των χωματερών», τόνισε.
Αναφερόμενος στις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού το 2023, ο Ακης Σκέρτσος είπε: «Φέτος έχουμε καταγράψει μια πολύ επιτυχημένη τουριστική σεζόν. Βρισκόμαστε μεταξύ των σημαντικότερων τουριστικών προορισμών παγκοσμίως και μπορούμε με αξιώσεις να προσφέρουμε ένα ποιοτικό τουριστικό προϊόν. Θα υπερβούμε τα 20 δισ. ευρώ σε επίπεδο εισπράξεων και οι επισκέπτες θα υπερβούν τα 30 εκατομμύρια».
Χρονιά-ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό χαρακτήρισε το 2023 από την πλευρά του ο Γιάννης Παράσχης, πρόεδρος του ΣΕΤΕ. «Ολα δείχνουν ότι η χρονιά θα κλείσει με μονοψήφια αύξηση σε αφίξεις και διψήφια αύξηση σε έσοδα και Κατά Κεφαλή Δαπάνη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος αναφοράς 2019. Ο ελληνικός τουρισμός και το brand Ελλάδα επέδειξαν όχι απλά ιδιαίτερη ανθεκτικότητα αλλά εξαιρετική αναπτυξιακή δυναμική σε σχέση με άλλες χώρες της περιοχής μετά την πανδημία. Αυτός, όμως, δεν είναι ο μοναδικός ή ο κυριότερος λόγος που το 2023 αποτελεί ορόσημο. Η χρονιά αποτελεί κατά την άποψή μας ένα σημείο καμπής για το αναπτυξιακό πλαίσιο και το μέλλον του τουρισμού μας. Ήταν μια χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε με τον πιο ανάγλυφο και χρονικά συμπυκνωμένο τρόπο μια αλλαγή στον δημόσιο διάλογο αλλά και τις πολιτικές θέσεις αναφορικά με τις τρεις διαστάσεις που διαμορφώνουν αυτό που ονομάζουμε βιωσιμότητα στον τουρισμό, δηλαδή την οικονομική διάσταση, την κοινωνική διάσταση και την περιβαλλοντική», είπε εστιάζοντας στην επιβολή του φόρου για την κλιματική κρίση.
«Το γεγονός ότι ο κλάδος καλείται με ένα νέο μέτρο στο κλείσιμο του 2023, να συνεισφέρει διαχρονικά πάνω από 300 εκατ. ευρώ ετησίως συνδεόμενος με την έννοια της ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση συμπυκνώνει με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο την αλλαγή του πλαισίου για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα και ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού», είπε και αναφέρθηκε στις πέντε κεντρικές προτεραιότητες που έχει θέσει ο Σύνδεσμος, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, το ζήτημα των υποδομών, τη διαχείριση των προορισμών, την αγορά εργασίας και τη βιωσιμότητα.
πηγή: euro2day.gr