Την χρηματοδότηση ενός εμβληματικού έργου για την Ιστορία, τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση στην Αμοργό, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών στηρίζοντας την πρόταση και το όραμα του Δήμου Αμοργού για την πολιτιστική αναβάθμιση του νησιού.
Συγκεκριμένα με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα (ΑΔΑ: 609E46MΤΛ6-Φ37), εντάσσεται προς χρηματοδότηση η «Μετατροπή του παλαιού Σχολαρχείου Αμοργού σε Δημοτική Βιβλιοθήκη» στον Άξονα «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» με τίτλο «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021»του Προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».
Το έργο ύψους 619.426,00€ αφορά την Μετατροπή του παλαιού Σχολαρχείου Αμοργού σε Δημοτική Βιβλιοθήκη, την καταγραφή υλικού/ψηφιοποίησηεγγράφων και σπάνιων βιβλίων, προμήθεια εξοπλισμού διαχείρισης του υλικού από το προσωπικό της βιβλιοθήκης και δράσεις ενημέρωσης και προβολής με τη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού. Στον ιστορικό αυτό χώρο, λειτούργησε ένα από τα πρώτα Σχολεία της Ελεύθερης Ελλάδας το οποίο ιδρύθηκε το 1829 με δαπάνες της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης.
Η μελέτη συντάχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αμοργού με τεχνικό σύμβουλο τον κ. Γεώργιο Αντωνίου, Αρχιτέκτονα Μηχανικό (σύμβαση ανάθεσης 5485/23-12-2019) και παραλήφθηκε με την 55/23-03-21απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και με την ίδια απόφαση αποφασίστηκε η υποβολή της πρότασης στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.
Για την σύνταξη της τελικής πρότασης βοήθησαν την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, με εξειδικευμένες υπηρεσίες το Τεχνικό Γραφείο Αποστολίας Νασιοπούλου και η Εταιρεία Ψηφιακών Εφαρμογών “DOTSOFΤ A.E.” τους οποίους και ευχαριστούμε για την συνδρομή τους.
Ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος δήλωσε: «Η μετατροπή του παλαιού Σχολαρχείου της Αμοργού σε Δημοτική Βιβλιοθήκη εντάσσεται στο πλαίσιο ανάδειξης της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Αμοργού και αποτελεί όραμα της Δημοτικής Αρχής.
Ευχαριστώ τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα για την ένταξη του έργου στην χρηματοδότηση του «Αντώνης Τρίτσης». Ευχαριστώ επίσης τα μέλη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και την Πρόεδρό της κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, οι οποίοι στήριξαν την πρόταση μας από την πρώτη στιγμή καθώς και όλους όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση της πρότασης, ώστε το όραμα να πάρει σύντομα σάρκα και οστά και να γίνει ένα κύτταρο γνώσης και πολιτισμού για τον τόπο μας, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές αλλά και ένας τόπος μελέτης για τον ιστορικό του μέλλοντος.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη θα φιλοξενήσει μεταξύ άλλων και την τεράστιας αξίας βιβλιοθήκη του ελληνοδιδασκάλου Εμμανουήλ Ιωαννίδη (1823-1906) η οποία διατηρήθηκε από τον θάνατό του μέχρι σήμερα,στην κατοικία του, από τους συγγενείς του, κάτω από αντίξοες συνθήκες και παρά τις συνεχείς προσπάθειες ιδιωτών και φορέων εκτός Αμοργού να την αποκτήσουν. Με την ευγενική χορηγία της οικογένειας της κα Καλλιόπης Ιωαννίδη Βασσαράμβα η σπάνια αυτή βιβλιοθήκη θα στεγαστεί σε ειδικό χώρο στην Δημοτική Βιβλιοθήκη εκπληρώνοντας έτσι ένα όνειρο εκατό και πλέον χρόνων της Αμοργιανής κοινωνίας.»