Το Μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας, ο άνθρωπος πίσω από την ανάδειξή της και η συμβολή του ομίλου «Νίκος Δασκαλαντωνάκης”

86

Το Μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας, ένα έργο – σταθμός για τον πολιτισμό της Ελλάδας, εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2016.

Έπειτα από 30 χρόνια συστηματικής αρχαιολογικής ανασκαφικής έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης,  άνοιξε τις πύλες και εδώ και 5 χρόνια παρουσιάζει στην παγκόσμια κοινότητα μια σειρά από τα σημαντικότερα ευρήματα και τους θησαυρούς από την νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας και την πόλη της αρχαίας Ελεύθερνας.

Στόχος του Μουσείου, που αποτελεί το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη και το τέταρτο ανάλογο στην Ελλάδα, είναι να «ταξιδέψει» όλους τους επισκέπτες στην αυγή του ελληνικού πολιτισμού και τον Όμηρο, να τους δώσει την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά το πλήθος των ευρημάτων της μακροχρόνιας αρχαιολογικής ανασκαφής, που μέσα σε ένα αλώβητο, φυσικού κάλλους τοπίο αποτελεί πόλο έλξης πολύμορφου τουρισμού από όλο τον κόσμο.

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013» (ΕΣΠΑ) από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι οποίοι είναι και οι φορείς λειτουργίας του.

Να σημειωθεί ότι η προσπάθεια ενισχύθηκε και από την ιδιωτική πρωτοβουλία, το Ίδρυμα Ωνάση, την Alpha Bank και τη Grecotel (που αποτελούν Αριστίνδην μέλη της Μεσογειακής Αρχαιολογικής Εταιρείας), καθώς και από άλλους Οργανισμούς, Ιδρύματα, Φορείς και φυσικά πρόσωπα.

Η συμβολή του ομίλου «Νίκος Δασκαλαντωνάκης – NDF»

Γενεσιουργός αιτία ενός ιδιωτικού φορέα πολιτισμού είναι η διάθεση για προσφορά μέσα από την επένδυση σε πολιτιστικές δραστηριότητες. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα και σε έναν τόπο σαν την Κρήτη, όπου οι δυνάμεις του πνεύματος έδειξαν από την αρχαιότητα τις ατραπούς και την προοπτική του ανθρώπινου πολιτισμού, η αρωγή στην απρόσκοπτη λειτουργία των αρχαιολογικών ανασκαφών και η ανάδειξη των ευρημάτων τους αποτελεί ύψιστο πολιτιστικό και εθνικό καθήκον.

Η Κρήτη έχει τη μεγάλη τύχη να μπορεί να συνδέει το σύγχρονο με το αρχαίο. Την επιστημονική εξέλιξη με τα ανθρώπινα «θαύματα» του παρελθόντος. Το σύγχρονο Πανεπιστήμιο Κρήτης με την Αρχαία Ελεύθερνα.. Με πρωτοβουλία και επίπονο έργο σε βάθος χρόνου του Καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ν. Χρ. Σταμπολίδη και με τη σύμφωνη γνώμη και στήριξη των εκάστοτε πρυτανικών αρχών, δημιουργήθηκε το «Άλσος Ελευθερναίων» και το πρώτο Μουσείο Αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη, το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας.

Ο Όμιλος Δασκαλαντωνάκη υπήρξε αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια. Και θα συνεχίσει να το κάνει. Μέσω του φορέα αποσκοπεί στη πιο συστηματική υποστήριξη του Μουσείου και της Ανασκαφής της Ελεύθερνας, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων που συμβάλλουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στην σφυρηλάτηση ενός ελπιδοφόρου αναπτυξιακού μοντέλου που θα συνδέει τον πολιτισμό με την κοινωνία και την οικονομία.

Στόχος τους είναι, με διακριτικότητα και σεβασμό στο επιστημονικό έργο και τα πρόσωπα και τους θεσμούς που το εκπροσωπούν, να βάλουν το δικό τους μικρό ή μεγάλο πετραδάκι στην ανάδειξη της Ελεύθερνας σε παγκόσμιο προορισμό, δίαυλο για ανάλογες προσπάθειες σε όλη την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι από το 1975, έτος ίδρυσης του Ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη, έως σήμερα, έχουν απονεμηθεί χιλιάδες βραβεία και διακρίσεις στην Grecotel, στα ξενοδοχεία, στον ιδρυτή και στη διοίκηση του Ομίλου για την προσφορά τους στην τουριστική ανάπτυξη, αλλά και τη συνεισφορά τους στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ο άνθρωπος πίσω από την ανάδειξη της Αρχαίας Ελεύθερνας, στο “τιμόνι” του Μουσείο Ακρόπολης

Τριάντα και πλέον χρόνια πριν, όταν ο Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης ξεκίνησε τις ανασκαφές στην Ορθή Πέτρα, ένα λεωφορείο έφθανε στο χωριό της Ελεύθερνας μια φορά την εβδομάδα. Σήμερα εκεί υπάρχει ένα θαυμάσιο αρχαιολογικό πάρκο και ένα μουσείο – πόλος έλξης και ήπιας ανάπτυξης εξαιρετικών προδιαγραφών.

Πρόσφατα, καθηγητής Αρχαιολογίας διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και ανασκαφέας της αρχαίας Ελεύθερνας, Νίκος Σταμπολίδης εξελέγη παμψηφεί ως πρώτος γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακροπόλεως.

Ο Νίκος Σταμπολίδης, αρχαιολόγος με βραβευμένο έργο, πέρα από επιστήμονας με εξαιρετική κατάρτιση, είναι ένας άνθρωπος με σύγχρονη αντίληψη τόσο για την αρχαιολογία, όσο και για τη σύνδεση του πολιτισμού με την κοινωνία. Διαθέτει τις γνώσεις, τη διάθεση και το όραμα, ώστε το Μουσείο Ακροπόλεως να συνεχίσει δυναμικά το ιδιαίτερα επιτυχημένο έργο του, να επεκτείνει και να πολλαπλασιάσει τις δραστηριότητές του».