Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο είναι γεγονός και βρίσκεται στο Ντουμπάι (video)

35

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόσμου βρίσκεται στο Ντουμπάι και ο λόγος που δημιουργήθηκε είναι για να αντιστραφούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το Ηλιακό Πάρκο Μοχάμεντ ΜπινΡασίντ Αλ Μακτούμ, περιέχει εκατομμύρια φωτοβολταϊκά πάνελ, που προσφέρουν τη δυνατότητα μετατροπής των ακτίνων του ήλιου σε 1000 περίπου megawatt την ώρα, τροφοδοτώντας με ενέργεια 320.000 σπίτια. Στόχος της εταιρείας, είναι να διπλασιάσει την ενεργειακή της παραγωγή στο μέλλον, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την κατασκευή του ψηλότερου πύργου συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, ο οποίος θα έχει ύψος 260 μέτρα και θα χρησιμοποιεί γύρω 70.000 ηλιοστάτες, ως κάτοπτρα για να μεγιστοποιούν την ηλιακή ακτινοβολία, να την μετατρέπουν σε θερμική ενέργεια και την αποθηκεύουν για 15 ώρες.

Το πάρκο άρχισε το 2013 και οι ειδικοί εικάζουν ότι μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, θα έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα, προβλέπουν πως θα αντισταθμίζει 6,5 εκατομμύρια τόνους εκπομπών άνθρακα κάθε χρόνο υπό την προϋπόθεση έγκαιρης στρατηγική επενδύσεων, που αρχίζει με τη δημιουργία ανθρώπινου κεφαλαίου. «Όταν εκπαιδεύεις τους νέους από μικρή ηλικία, γνωρίζουν καλά ποιες είναι οι προκλήσεις που σχετίζονται με την ηλιακή ενέργεια και πώς μπορούν να τις αντιμετωπίσουν» τονίζει η δρ. Αϊσα Αμπντουλά Αλνουαϊμι, διευθύντρια του Κέντρου Ηλιακής Καινοτομίας. «Αν δούμε σήμερα, πώς η τεχνολογία διαχειρίζεται την σκόνη για παράδειγμα, υπάρχει ο ρομποτικός καθαρισμός. Κοστίζει όμως πολύ για τον εφαρμόσουμε. Υπάρχει λοιπόν μια αντιρυπαντική κάλυψη που βασίζεται στην νανοτεχνολογία. Έχουμε δοκιμάσει πολλές λύσεις, αλλά δυστυχώς καμιά από αυτές δεν είναι αποτελεσματική σ’ αυτές τις σκληρές συνθήκες. Γι’ αυτό χρειάζεται να υπάρξει ακόμη περισσότερη έρευνα και καινοτομία προς αυτή την κατεύθυνση» πρόσθέτει η δρ. Αϊσα Αμπντουλά Αλνουαϊμι, διευθύντρια του Κέντρου Ηλιακής Καινοτομίας.

Στόχος του Ντουμπάι είναι να επενδύσει σε ένα μέλλον με λιγότερο άνθρακα και χρήση περισσότερης ηλιακής ενέργειας, για αυτό, δεν είναι τυχαίο που τα πεζοδρόμια και οι λάμπες στο δρόμο, χρησιμοποιούν ηλιακή ακτινοβολία. Ως το 2019, το ηλιακό πάρκο κάλυπτε το 3% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης του Ντουμπάι. Πριν από αυτό, στηριζόταν σχεδόν 100% στο φυσικό αέριο, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξαρτώνται ακόμη από τα ορυκτά καύσιμα. Η πράσινη μετάβαση θα συντελεστεί με την Ενεργειακή Στρατηγική για το 2050, που στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων από την παραγωγή ενέργειας κατά 70%. Ο στόχος αυτός απαιτεί την ύπαρξη μεγάλων επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από αυτό, στηριζόταν σχεδόν 100% στο φυσικό αέριο, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξαρτώνται ακόμη από τα ορυκτά καύσιμα. «Η απορρύθμιση της αγοράς ενέργειας, θα βοηθήσει να συμμετάσχουν πάρα πολλοί παίκτες στο σύστημα ενέργειας. Εάν επιτρέψεις τη συμμετοχή τους, προφανώς θα επενδύσουν χρήματα», δηλώνει ο δρ. Γιακανάθαν Ραμασουάμι, που είναι ανεξάρτητος αναλυτής σε θέματα ενέργειας και βιωσιμότητας.

Ωστόσο, η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και Ύδατος του Ντουμπάι έχει ήδη προσελκύσει 9 δις ευρώ σε επενδύσεις σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Συντασσόμενα με την Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού, του 2015, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό ανανεώσιμων πηγών και πυρηνικής ενέργειας, που σίγουρα θα απαιτήσει στο μέλλον την υιοθέτηση πιο έξυπνων τεχνολογιών: «Το τρίπτυχο που στοχεύουμε είναι απανθρακοποίηση, αποκέντρωση και ψηφιοποίηση. Θα χρησιμοποιήσουμε λοιπόν τα μεγάλα δεδομένα, την ανάλυση δεδομένων, την τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνολογία blockchain σ’ αυτά που κάνουμε» λέει ο δρ. Γιακανάθαν Ραμασουάμι.

Με πληροφορίες από: Euronews