Το Λευκό Όρος συρρικνώνεται – Έχει χάσει σχεδόν ένα μέτρο τα τελευταία τέσσερα χρόνια

23

Εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ένα από τα πιο δημοφιλή βουνά σε όλο τον κόσμο άρχισε να συρρικνώνεται!Ο λόγος για το περίφημο Λευκό Όρος, ευρύτερα γνωστό ως «Mont Blanc». 

Βρίσκεται στα σύνορα Γαλλίας, Ιταλίας και Ελβετίας και τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει χάσει σχεδόν ένα μέτρο. Ωστόσο,  ο λόγος της συρρίκνωσής του, παραμένει άγνωστος.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», το βουνό που βρίσκεται στην καρδιά των Άλπεων, το ψηλότερο βουνό της δυτικής Ευρώπης ξεκίνησε να συρρικνώνεται τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Το 2013, το ύψος του ήταν 4.810,02 μέτρα και το 2019 ήταν 4.808,72 μέτρα. Έκτοτε, έχασε 92 εκατοστά και σήμερα είναι 4.807,81 μέτρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις των τοπογράφων, το Mont Blanc έχασε 92 εκατοστά μέσα σε μία τετραετία.

Η στέγη της Δυτικής Ευρώπης, όπως γράφει το γαλλικό δίκτυο «Bfmtv», άρχισε να συρρικνώνεται το 2013, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των εμπειρογνωμόνων της Άνω Σαβοίας.

Η τελευταία μέτρηση που έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου, από μία 27μελή ομάδα, αποτελούμενη από τοπογράφους και οδηγούς βουνού, οι οποίοι έκαναν την έρευνά τους επί τρεις ημέρες με τον καιρό να είναι σύμμαχός τους.

Αυτό που μένει τώρα είναι οι κλιματολόγοι και άλλοι επιστήμονες να λάβουν υποψιν τους όλα τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί προκειμένου δοθεί μία εξήγηση για το φαινόμενο.