Τίρυνθα: Η άγνωστη πλευρά του Ναυπλίου

182

Βρίσκεται λίγο έξω από τον δρόμο που ενώνει το Ναύπλιο με το Άργος, πάνω σε ένα λόφο από τον οποίο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει την καταπράσινη αργολική πεδιάδα, και τα καταγάλανα νερά του Αργολικού Κόλπου.

Ο Δήμος Νέας Τύρινθας ή Κοφίνι, με την ιστορία του φυσικά, να ταυτίζεται με την αρχαία Τίρυνθα, τον πρώτο οικισμό στην περιοχή, εμφανίζεται περίπου το 2500 π.Χ. Η Ακρόπολη της αρχαίας Τίρυνθας πιστεύεται από τους αρχαιολόγους ότι ήταν η δεύτερη έδρα της επικράτειας των Μυκηνών. Μετά από την επιδρομή των Αργείων, το 468 π.Χ., οι Τιρύνθιοι εγκατέλειψαν τον τόπο τους, και έφτασαν μέχρι την σημερινή Ερμιόνη. Έτσι, τον 2ο μ.Χ. αι. ο περιηγητής Παυσανίας βρήκε την πόλη εντελώς ερειπωμένη. Στη νεότερη ιστορία του τόπου, σημαντικότερη μέρα θεωρείται η 9η Μαΐου 1824, όπου και σημειώθηκε μεγάλη πολύνεκρη εμφύλια μάχη.

Μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος είναι η Ακρόπολη της Τίρυνθας, η οποία αποτελεί και Μνημείo Παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Είναι κτισμένη σε πετρώδη λόφο πλάτους 100 και μήκους 300 περίπου μέτρων και με μέγιστο ύψος τα 26 μέτρα. Το όνομα της αναφέρεται στην Αρχαία Ελληνική μυθολογία.

Η πόλη οχυρώθηκε με ισχυρά και πελώρια τείχη, τα κυκλώπεια. Η παράδοση αναφέρει ότι ο βασιλιάς της ευρύτερης περιοχής Περσέας είχε αναθέσει στους μυθικούς Κύκλωπες από την Λυκία της Μικράς Ασίας το υπεράνθρωπο αυτό έργο. Τεράστιοι ογκόλιθοι, των οποίων το βάρος υπερβαίνει τους 10 τόνους και αγγίζει σε ορισμένες περιπτώσεις τους 20 απαρτίζουν τα κυκλώπεια τείχη. Καθώς επίσης και το σύστημα υπονόμων που αποστράγγιζε τα νερά και τα οδηγούσε έξω από την ακρόπολη, το ξακουστό φράγμα της  Τίρυνθας. Επιπλέον, ξεχωρίζει ο μύθος για την πέτρα που βλέπει κανείς άμα κοντοσταθεί στην πλατεία του χωριού, που σύμφωνα με τους ντόπιους αφέθηκε στο σημείο εκείνο από μια περίεργη γριά από τα παλιά χρόνια.

Σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από την Ακρόπολη της Τίρυνθας το 1913 ανασκάφηκε ένας θολωτός τάφος στους πρόποδες του λόφου του Προφήτη Ηλία. Η είσοδος-θύρα του τάφου έφερε διακόσμηση από τοιχογραφίες με σπείρες και εκεί από την κορυφή του Προφήτη Ηλία μπορείτε να έχετε πανοραμική εικόνα όλου του Αργολικού κάμπου.

Που να μείνετε

Εκεί λοιπόν μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο θα βρείτε χωμένο το Αγρόκτημα Ελιά, το οποίο θα αποτελέσει την ιδανική βάση για την εξόρμηση στη γύρω περιοχή! Ένα κτήμα μέσα στις ελιές, φτιαγμένο με μεράκι και πολύ αγάπη με περιποιημένα δωμάτια και θέα δημιουργεί ένα σκηνικό μοναδικό και ιδανικό για ξεκούραση.

Διασκεδάζοντας και εξερευνώντας το Ναύπλιο

Είτε θέλεις να χαλαρώσεις, είτε να βγεις και να διασκεδάσεις μέχρι το πρωί, στο Ναύπλιο θα έχεις πολλές επιλογές. Αυτά που δεν πρέπει να χάσεις είναι τα εξής: βόλτα στην παλιά πόλη και τα πανέμορφα πλακόστρωτα σοκάκια της, χαλαρό περπάτημα στην Αρβανιτιά αλλά και στο Παλαμήδι.

Τι θα δείτε στο Ναύπλιο

Ναύπλιο ίσον Παλαμήδι

Ανεβείτε με αυτοκίνητο ή με τα πόδια από τα περίφημα σκαλοπάτια στο φρούριο του Παλαμηδιού, που διατηρείται σε άριστη κατάσταση και θαυμάστε την υπέροχη θέα στο Κάστρο της Ακροναυπλίας. Επισκεφθείτε το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα καθώς και φυσικά το κελί όπου φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Βόλτα στην Ακροναυπλία

Στις παρυφές του Παλαμηδιού, σαν στεφάνι γύρω από την Παλιά Πόλη του Ναυπλίου, βρίσκεται η χερσόνησος της Ακροναυπλίας.  Από την κορυφή του Παλαμηδιού θα έχετε άριστη θέα στο Κάστρο της Ακροναυπλίας και τους εσωτερικούς περιβόλους αυτής.

Μπούρτζι: Το σήμα κατατεθέν

Το νησάκι με το χαρακτηριστικό φρούριο στην είσοδο του λιμανιού κατασκευάστηκε το 1473, ως τμήμα της ευρύτερης οχυρωματικής διάταξης του Ναυπλίου. Πάρτε το καραβάκι από την προκυμαία του Ναυπλίου και δείτε από κοντά το σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου, το θαλάσσιο φρούριο που πήρε το όνομά του από την τουρκική λέξη που σημαίνει πύργος.

Παγωτό και καφέ στην πλατεία Συντάγματος

Η πλατεία ξεχωρίζει για τα όμορφα cafes αλλά και για τα ιστορικά κτήρια που την πλαισιώνουν. Τα περισσότερα καλοδιατηρημένα κτήρια όπως το πρώτο Γυμνάσιο της χώρας αλλά και η κατοικία του Βαυαρού αντιβασιλιά Αρμανσπεργκ, βρίσκονται εκεί.

Μουσεία για τους λάτρεις της ιστορίας

Αρχαιολογικό Μουσείο: Στεγάζεται σ’ ένα επιβλητικό ενετικό κτίριο του 1713, στην πλατεία Συντάγματος της παλιάς πόλης, από τα ωραιότερα κτίρια της Ενετοκρατίας στην Ελλάδα. Τα εκθέματά του χρονολογούνται από τα παλαιολιθικά ως τα ρωμαϊκά χρόνια. Ανάμεσά τους περίοπτη θέση κατέχει η χάλκινη πανοπλία των Δενδρών.

Πολεμικό Μουσείο: Παρουσιάζει την ιστορία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και τη συμμετοχή των κατοίκων της Αργολίδας στους αγώνες του ελληνικού έθνους, από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι την απελευθέρωση από τα στρατεύματα Κατοχής. Το μουσείο βρίσκεται στο κτίριο της πρώτης Σχολής Ευελπίδων.

Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Βασίλειος Παπαντωνίου»: Μουσείο-πρότυπο, βραβευμένο και διεθνώς, αριθμεί στις συλλογές του περίπου 27.000 αντικείμενα που συνδέονται άμεσα με το λαϊκό και νεότερο ελληνικό πολιτισμό και παρουσιάζονται με εμπνευσμένο τρόπο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η ενδυματολογική συλλογή και η συλλογή παιχνιδιών από όλο τον κόσμο.

Μουσείο Κομπολογιού: Θεωρείται το πρώτο και μοναδικό στον κόσμο Μουσείο Κομπολογιού, που ιδρύθηκε στο Ναύπλιο το 1998 από το ζεύγος Ευαγγελινού. Η συλλογή τους περιλαμβάνει περίπου 1.000 κομπολόγια από όλο τον κόσμο που χρονολογούνται από το 1700 ως το 1950. Στο ίδιο κτίριο λειτουργεί και εργαστήριο συντήρησης παλιών κομπολογιών.

Εθνική Πινακοθήκη – Παράρτημα Ναυπλίου: Ιδρύθηκε το 2004 και στεγάζεται σε ένα διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο που παραχωρήθηκε από το Δήμο Ναυπλιέων. Διαθέτει μια αξιόλογη συλλογή από έργα εμπνευσμένα από τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων των Θ. Βρυζάκη, Φ. Μαργαρίτη, Δ. Τσόκου, Ν. Γύζη, Ν. Λύτρα κ.ά. Την έκθεση των πινάκων συμπληρώνουν γλυπτά αντικείμενα και οπλισμός των αγωνιστών.

Που να φάτε

Ένα γωνιακό μαγαζί που μαγνητίζει τα βλέμματα με το που το αντικρίζεις! Το Όμορφο Ταβερνάκι είναι ένας μικρός χώρος με ύφος παλιάς ταβέρνας, όμορφα διακοσμημένο με ρετρό ξύλινα στοιχεία από το πρόσφατο παρελθόν. Ο κατάλογος του καταστήματος είναι πλούσιος, γευστικά πιάτα, νόστιμα ντόπια κρέατα και φρέσκα λαχανικά.

Από την άλλη το Πηδάλιο είναι ένα μεζεδοπωλείο-εστιατόριο που προσφέρει  κουζίνα του Εφευρετική και ευέλικτη προσφέρει Ελληνικές, παραδοσιακές αλλά και Ευρωπαϊκές. Μπορείτε να δοκιμάσετε μεζέδες κρεατικών και θαλασσινών, πιάτα ημέρας, ζυμαρικά και ιδιαίτερα πιάτα. Το ντεκόρ του μαγαζιού είναι βασισμένο σε διάφορα καραβίσια αξεσουάρ.

Το Teory,  πολύ εύκολα το λες “υπέροχο”. Ζεστός φιλόξενος χώρος με ωραία διακόσμηση, φιλικό προσωπικό, τρομερές μουσικές και πολύ κεφάτη ατμόσφαιρα είναι αυτά που το χαρακτηρίζουν και το κατατάσσουν στα “στέκια” του Ναυπλίου και στις πρώτες επιλογές ντόπιων και επισκεπτών. Από το πρωί για να απολαύσετε τον καφέ σας και το brunch μέχρι το βράδυ για το κρασί σας ή το ποτό σας συνδυάζοντας το με ένα μία ποικιλία τυριών ή αλλαντικών.

Αν και μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, το Ναύπλιο σου δίνει την αίσθηση ότι έχεις βρεθεί πολύ μακριά από τη ρουτίνα της πόλης. Είναι ιδανική επιλογή για απόδραση ακόμα και για μονοήμερη! Ακολουθήστε την Ολυμπία Οδό και σε μόλις 1μιση ώρα θα έχετε φτάσει στην πρωτεύουσα της Αργολίδας και στην υπέροχη Τίρυνθα.