Το άνοιγμα της θερινής τουριστικής περιόδου στις 14 Μαΐου καλύπτεται εκτενώς από τα γερμανικά ΜΜΕ, καθώς η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή της προτίμησης για τους Γερμανούς, με τα δημοσιεύματα να αναφέρονται με λεπτομέρειες στους όρους που θα ισχύουν φέτος για τους επισκέπτες, με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ για κορωνοϊό. Θα κάνουνε διακοπές αυτό το καλοκαίρι; Και αν ναι, με ποιον τρόπο;
Δείτε παρακάτω μερικά από τα αποσπάσματα διάφορων γερμανικών ΜΜΕ
«Η ελπίδα να ταξιδέψει κανείς και πάλι το καλοκαίρι ανέμελα είναι μεγάλη. Για όποιον αγαπάει τον ήλιο και τη θάλασσα, η Ελλάδα είναι ακριβώς η σωστή επιλογή. Η χώρα θέλει σύντομα να άρει τους όρους καραντίνας για τους επισκέπτες και να ανοίξει έτσι τις πύλες για τους τουρίστες. Με μία προϋπόθεση», αναφέρει το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv και εξηγεί ότι «οι πολίτες από τις άλλες χώρες της ΕΕ θα μπορούν από τις 14 Μαΐου να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να κάνουν διακοπές χωρίς υποχρέωση καραντίνας», «Τα πρώτα ξενοδοχεία ανοιχτά: έτσι θέλει η Ελλάδα να αρχίσει τον τουρισμό από τις 14 Μαΐου», γράφει το δίκτυο RND σε ανταπόκριση από την Αθήνα και τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι αυτή την άνοιξη ο υπ.αρ.1 επιθυμητός ταξιδιωτικός προορισμός» για τους Γερμανούς, στους οποίους «κανένας άλλος ταξιδιωτικός προορισμός δεν ασκεί τόσο μεγάλη έλξη». Το RND επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή στην κορυφή των κρατήσεων και ακολουθείται από την Ισπανία και την Τουρκία, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον για διακοπές στην Ελλάδα καταγράφεται στην Ελβετία και την Αυστρία.
«Ένας από τους λόγους είναι ότι οι Έλληνες μέχρι τώρα τα έχουν καταφέρει σχετικά καλά με την πανδημία», τονίζει ο συντάκτης και παραθέτει δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος εξηγεί τις προϋποθέσεις εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ που θα ισχύουν για τους τουρίστες, αλλά και τα τεστ που θα διενεργούνται στα αεροδρόμια και στα σύνορα και τον τακτικό έλεγχο των εργαζόμενων στην εστίαση και τον τουρισμό. Η ανταπόκριση αναφέρεται ακόμη στα ξενοδοχεία που λειτουργούν ήδη στη Ρόδο και στην Πελοπόννησο, σε πιλοτικά προγράμματα.
Ανάλογο δημοσίευμα φιλοξενείται στην Berliner Zeitung με τον τίτλο «Η Ελλάδα ανοίγει τον Τουρισμό στις 14 Μαΐου», ενώ η Stuttgarter Zeitung γράφει ότι «από τις 14 Μαΐου μπορούν οι πολίτες της ΕΕ να κάνουν και πάλι διακοπές στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα». Αντίστοιχο δημοσίευμα φιλοξενείται στην εφημερίδα Die Rheinpfalz, η οποία επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «οικοδεσπότες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο και οι επισκέπτες κάθονται πάνω σε έτοιμες βαλίτσες».
Τι αναφέρουν τουρίστες στην Κρήτη
Στον αντίποδα του οργανωμένου τουρισμού κάποιοι Γερμανοί εκδράμουν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο, περνώντας και από την Ελλάδα. Eντυπώσεις φιλοξενεί η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Welt. Παράδειγμα: Η Σαμάνθα και ο Ματίας, που τόλμησαν να ταξιδέψουν με τρία μικρά παιδιά. «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία παραλία στην Κρήτη, αλλά σε λίγες μέρες θα πάμε στην ενδοχώρα» λέει η Σαμάνθα. «Και στην Ελλάδα τα κρούσματα αυξάνονται. Μπορεί να συνεχίσουμε το ταξίδι στην Αλβανία. Σκεφτήκαμε να γυρίσουμε στη Γερμανία για να επισκεφθούμε τις οικογένειές μας, αλλά μας είπαν ότι προς το παρόν είναι καλύτερα να μείνουμε μακριά». «Ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο από την Καρλσρούη» προσθέτει ο Ματίας. «Την εποχή εκείνη άρχιζε το δεύτερο κύμα. Μας ρωτούσαν αν πράγματι θέλουμε να ταξιδέψουμε και εκ του αποτελέσματος θα έλεγα ότι ήταν η πιο κατάλληλη στιγμή. Εδώ κάνουμε πεζοπορία, καθόμαστε στην παραλία, υποχρεώσεις δεν έχουμε, χαλαρώνουμε με την οικογένεια». Για τους Έλληνες ο Ματίας λέει ότι «είναι εγκάρδιοι άνθρωποι και μας καλωσόρισαν. Ούτε με την αστυνομία είχαμε προβλήματα. Αλλά όταν κάποια στιγμή το φθινόπωρο συγκεντρώθηκαν εκατό τροχόσπιτα στην παραλία, εκεί διαμαρτυρήθηκαν οι κάτοικοι».
Ο Τίμο και η Άννα ταξιδεύουν με τον σκύλο τους. Ο Τίμο διηγείται: «Περάσαμε τις τελευταίες εβδομάδες στη Νότια Ελλάδα. Κάποιες φορές πηγαίναμε σε έναν ειδυλλιακό κολπίσκο και βρίσκαμε εκεί άλλα 15-20 τροχόσπιτα, τα περισσότερα με γερμανικές πινακίδες. Αναρωτιέται κανείς αν είναι ελκυστική αυτή η εικόνα για τους ντόπιους, που πρέπει να κλείνονται στα σπίτια τους. Δεν μείναμε, πριν λίγες μέρες ήρθαμε στην Τουρκία. Ελπίζουμε να βρούμε λιγότερη κίνηση εδώ». Η Άννα λέει ότι και οι δύο τηρούν σχολαστικά τα υγειονομικά μέτρα, αποφεύγοντας τις κοινωνικές επαφές. Αλλά από την άλλη πλευρά: «Μερικές φορές είναι κρίμα να μην έχουμε επαφή με τους ντόπιους. Είναι κρίμα να αποφεύγουμε την Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις, να μην μπορούμε να επισκεφθούμε τα μουσεία και άλλα αξιοθέατα. Απολαμβάνουμε όμως το ταξίδι, αισθανόμαστε ευγνώμονες που έχουμε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε. Είναι υπέροχο να βρίσκεσαι συνέχεια στη φύση».