Θεσσαλονίκη: Περιηγήσεις στον Μακεδονικό Τάφο του Φοίνικα και σε άλλα εμβληματικά μνημεία της πόλης

110

Τις περιηγήσεις επισκεπτών σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους- τοπόσημα της Θεσσαλονίκης που καθορίζουν τη φυσιογνωμία της, συνεχίζουν οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. Οι εν λόγω κύκλοι Κυριακάτικων Περιπάτων που πραγματοποιούνται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

Στο πλαίσιο των Κυριακάτικων Περιπάτων -μέσα από τους οποίους δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν όψεις της πόλης και της ιστορίας της μέσα από επισκέψεις σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης- την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022 στις 11:30 θα πραγματοποιηθεί περίπατος στον Μακεδονικό τάφο του Φοίνικα, στην Πυλαία.

Διαδικτυακή δράση «Ιστορίες της πόλης»

Στο μεταξύ, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συνεχίζει και τη διαδικτυακή δράση «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζοντας δύο φορές το μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο.

Τον Ιανουάριο θα παρουσιαστούν οι ιστορίες «Τάφος νεαρής γυναίκας με χρυσά κοσμήματα από το νεκροταφείο της Σταυρούπολης» και «S. Rosi. Ένας Ιταλός ζωγράφος στη Ροτόντα». Η πρώτη ιστορία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022 και αφορά τάφο που βρέθηκε στην οδό Λαγκαδά κοντά στο Δημόσιο Ψυχιατρείο και περιείχε τα κατάλοιπα καύσης ενός κοριτσιού, τρία αγγεία και πολλά χρυσά κοσμήματα που χρονολογήθηκαν στα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ.

Η δεύτερη ιστορία, η οποία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022, αναφέρεται στον S. Rosi, ο οποίος ανακαίνισε τον ζωγραφικό διάκοσμο της Ροτόντας το 1888-1889, όσο το μνημείο λειτουργούσε ως μουσουλμανικό τέμενος. Το έργο του, μολονότι για τα δεδομένα της εποχής συνέβαλε σημαντικά στον ευπρεπισμό του διακόσμου του μνημείου, υπέστη κακή κριτική λόγω άστοχων ζωγραφικών επεμβάσεων στα ψηφιδωτά.