Τέλος το lockdown: Ανοίγει ο τουρισμός – Πώς θα ταξιδεύουμε το καλοκαίρι

998

Αναλυτικές πληροφορίες για το πώς θα μπορούμε να ταξιδεύουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και τα νησιά, έδωσε χθες ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Από αύριο Παρασκευή, ξεκινούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, με τους πολίτες να μπορούν να ταξιδεύουν σε άλλους νομούς αλλά και νησιά της χώρας.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα η μετακίνηση θα γίνεται χωρίς την υποχρέωση για self test, κάτι που, ωστόσο, θα συστήνεται σε όσους ταξιδέψουν.

Με Green Pass οι μετακινήσεις στα νησιά

Οι μετακινήσεις προς όλα τα νησιά θα γίνονται με τη χρήση του Green Pass. Συγκεκριμένα, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους ένα από τα παρακάτω 3:

– Πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο για να εκδοθεί πρέπει να έχουν περάσει 14 μέρες από τη 2η δόση
– PCR test 72 ωρών ή Rapid test 24 ωρών ή Self-test 24 ωρών
– Βεβαίωση Νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες)

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νόσηση θα βεβαιώνεται με τη χρήση ενός χαρτιού «πιστοποιητικού» που αναμένεται να έχει πρόσβαση ο πολίτης μέσω του gov.gr.

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι Έλληνες και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Μοναδική εξαίρεση από όλα τα παραπάνω αποτελούν η Λευκάδα, η Σαλαμίνα και η Εύβοια. 

Το απόγευμα οι διευκρινίσεις Θεοχάρη για τις μετακινήσεις των τουριστών

Σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης θα παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού από αυτό το Σαββατοκύριακο. Χθες, από το Λονδίνο, μιλώντας σε βρετανικά ΜΜΕ, ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι «έχουμε ένα πολύ ολοκληρωμένο, ώριμο και επαγγελματικό σχέδιο για να προστατεύσουμε πλήρως την υγειονομική ασφάλεια των πολιτών μας και, βεβαίως, οποιουδήποτε επισκέπτη έρχεται στην Ελλάδα. Αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας μας έως τώρα, ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είμαστε η πρώτη χώρα που εφάρμοσε πέρυσι την Ψηφιακή Φόρμα Εντοπισμού Επιβάτη (PLF) και εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης στους ελέγχους του εισερχόμενου τουρισμού στις πύλες εισόδου. Γι’ αυτά τα πρωτοποριακά και αποτελεσματικά μέτρα τα οποία λάβαμε το 2020, απονεμήθηκε στην Ελλάδα το Παγκόσμιο Βραβείο Αριστείας (Global Award of Excellence). Φέτος χρησιμοποιούμε ακόμα περισσότερα εργαλεία ελέγχου και προστασίας», ανέφερε.

Πως θα εισέρχονται οι τουρίστες

Οι τουρίστες θα εισέρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 14 ημέρες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα προκειμένου οι αρχές να ελέγχουν ποιοι θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test.