Ταξίδι πολιτισμού: Η ιστορία του Εθνικού μας Ύμνου αναβιώνει στις Σπέτσες

16

Ο Δήμος Σπετσών στο πλαίσιο των δράσεων «ΣΠΕΤΣΕΣ 2021» για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 διοργανώνει τη μουσική εκδήλωση «ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ -ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΑΛΙΚΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΝΤΖΑΡΟΥ Α΄ΜΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΔΡΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟ.

Την Κυριακή 20 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στις Σπέτσες στο Μουσείο Χατζηγιάννη Μέξη, στο πλαίσιο των δράσεων «ΣΠΕΤΣΕΣ 2021» για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, η μουσική εκδήλωση «Ύμνος εις την Ελευθερίαν” από το Φωνητικό Σύνολο Libro Coro σε διδασκαλία /διεύθυνση της Ανθής Γουρουντή.

Η εκδήλωση προσκαλεί το κοινό στη  Α΄ μελοποίηση του έργου του Εθνικού μας ποιητή (1828 εκ του πρωτοτύπου, από την έκδοση του 1873 στο Λονδίνο) – για τετράφωνη ανδρική χορωδία και πιάνο – εξαιρετικής δυσκολίας και υψηλής αισθητικής ποιότητας, συνάδουσας με το επαναστατικό και ρομαντικό περιεχόμενό του.

Το ποίημα «Ύμνος εις την Ελευθερία» γράφτηκε από το Διονύσιο Σολωμό το Μάιο του 1823 στη Ζάκυνθο και έναν χρόνο αργότερα τυπώθηκε στο Μεσολόγγι. Το 1828 μελοποιήθηκε από τον Κερκυραίο  Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο για τετράφωνη ανδρική χορωδία και πιάνο.

Από τότε ακουγόταν τακτικά σε εθνικές γιορτές και στα σπίτια των Κερκυραίων αστών και αναγνωρίσθηκε στη συνείδηση των Ιονίων ως άτυπος ύμνος της Επτανήσου. Το έργο αποτελείται από 25 ωδές με τη συγκλονιστική 25η σε μορφή Fuga Reale.

Το 1865 οι πρώτες μελοποιημένες στροφές του καθιερώνονται ως Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας και το 1966 ως Εθνικός Ύμνος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Φωνητικό Σύνολο Libro Coro σε διδασκαλία /διεύθυνση της Ανθής Γουρουντή παρουσιάζει την Α΄ μελοποίηση του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» εκ του πρωτοτύπου (από την έκδοση του 1873 στο Λονδίνο) για τετράφωνη ανδρική χορωδία και πιάνο-εξαιρετικής δυσκολίας και υψηλής αισθητικής ποιότητας  συνάδουσας με το επαναστατικό και ρομαντικό περιεχόμενο του έργου.