Ταξίδι με ηλεκτρικό αυτοκίνητο: 5+1 tips για ευχάριστες διαδρομές

70

Είναι γεγονός ότι οι αγορές ηλεκτρικών οχημάτων ολοένα και αυξάνονται. Αυτό σημαίνει πως θα βλέπουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα συχνότερα όχι μόνο στην κίνηση της πόλης αλλά και στις εθνικές οδούς, καθώς ταξιδεύουμε.

Ωστόσο στην περίπτωση, ενός μεγάλου ταξιδιού με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, χρειάζεται επιπλέον προγραμματισμός, ώστε η διαδρομή να είναι “ομαλή” και χωρίς προβλήματα.

Ακολουθούν 8 βασικά tips που θα πρέπει να γνωρίζετε προτού ξεκινήσετε:

1. Εγγραφείτε σε κάποιο από τα διαθέσιμα δίκτυα φόρτισης. Οι περισσότερες εταιρείες φορτιστών προσφέρουν γρήγορους τρόπους πληρωμής για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, συνήθως με τη χρήση καρτών ή ειδικών εφαρμογών. Κάντε εγγραφή πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας, ώστε να μπορείτε να κερδίσετε χρόνο στις στάσεις που θα κάνετε για να φορτίσετε.

2. Μάθετε τι είδους φορτιστή χρειάζεται το αυτοκίνητό σας. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν διαφορετικούς τύπους φορτιστών για τη φόρτιση υψηλής ταχύτητας και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει κανείς να βεβαιωθεί ότι επιλέγει σταθμούς γρήγορης φόρτισης που προσφέρουν το κατάλληλο είδος βύσματος.

3. Χαρτογραφήστε τις στάσεις φόρτισης εκ των προτέρων. Η ύπαρξη διάφορων εφαρμογών σας δίνουν μια πολύ καλύτερη εικόνα σχετικά με το τι είδους φορτιστές βρίσκονται κοντά σας και ορισμένες σας επιτρέπουν μάλιστα να ορίσετε τον τύπο του αυτοκινήτου σας, ώστε να δείχνει μόνο φορτιστές που μπορεί να χρησιμοποιήσει το δικό σας ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Σχεδιάστε από πριν το ταξίδι σας και υπολογίσετε την φόρτιση που θα απαιτηθεί, προκειμένου να φτάσετε στον επόμενο προορισμό σας.

4. Επιλέξτε τους γρηγορότερους φορτιστές. Να θυμάστε ότι υπάρχουν διάφορα είδη φορτιστών, οι οποίοι λειτουργούν σε διαφορετικούς χρόνους. Για παράδειγμα, οι φορτιστές επιπέδου 1 μοιάζουν με την ηλεκτρική καλωδίωση στο σπίτι σας και θα χρειαστούν πολλές ώρες (ή ακόμα και ημέρες) για να σας δώσουν μία πλήρη φόρτιση.

5. Βρείτε ένα μέρος να μείνετε με δίκτυο φόρτισης. Αρκετά είναι τα ξενοδοχεία έχουν αρχίσει να προσφέρουν δωρεάν φόρτιση για τους επισκέπτες τους. Εκμεταλλευτείτε αυτό το προνόμιο καθώς έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να ξυπνήσετε το πρωί με ένα πλήρως φορτισμένο αυτοκίνητο έτοιμο να βγει στον δρόμο.

6. Περιορίστε τον κλιματισμό ή το γκάζι, ώστε να μην πέσει η αυτονομία σας. Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε ομαλή οδήγηση η οποία θα βοηθήσει σημαντικά την αυτονομία. Αν έχετε ανοικτό τον κλιματισμό ή το πόδι σας είναι “βαρύ” στο γκάζι, τότε η αυτονομία θα πέσει κατά πολύ.

Και μην ξεχνάτε!

Η ΔΕΗ blue προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης, σχεδιασμένες γύρω από τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Με πάνω από 480 σημεία φόρτισης συνολικά, η ΔΕΗ blue διαθέτει το πιο εκτεταμένο γεωγραφικά δίκτυο δημοσίως προσβάσιμων σημείων φόρτισης συγκριτικά με όλους τους υπόλοιπους παρόχους και το σημαντικότερο, επενδύει σταδιακά και στην ενίσχυση του δικτύου ταχυφορτιστών που κρίνονται απαραίτητοι για την άμεση φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ανακαλύψτε τα σημεία φόρτισης ΔΕΗ blue σε όλη την Ελλάδα ΕΔΩ