Taste Atlas: Δεύτερη στον κόσμο η ελληνική κουζίνα – Ποια εδέσματα προτιμούν οι ξένοι

37

Θαυμαστές σε όλο τον κόσμο έχει η ελληνική κουζίνα και αυτό φάνηκε στην ετήσια λίστα του Taste Atlas, όπου η χώρα μας κατέκτησε τη 2η θέση.

Το Taste Atlas είναι μία αγγλική ψηφιακή γαστρονομική εγκυκλοπαίδεια που καταγράφει παραδοσιακά πιάτα, τοπικά προϊόντα διατροφής και κρασιού αλλά και εστιατόρια σε όλο τον κόσμο.

Με τον μέσο όρο των ψήφων που έδωσαν οι χρήστες που δοκίμασαν τα πιάτα και τα καταστήματα που αναφέρονται στην ιστοσελίδα, το TasteAtlas κατάφερε να προσδιορίσει τις πιο δημοφιλείς κουζίνες παγκοσμίως για το 2022. Και ανάμεσα σε 95 έθνη, η ελληνική κουζίνα κατέλαβε την δεύτερη θέση. Την πρώτη θέση έλαβε η Ιταλική. Ακολουθούν η ισπανική, η γιαπωνέζικη και η ινδική.

Ποια όμως είναι οι ελληνικές συνταγές και τα προϊόντα που εκτιμήθηκαν περισσότερο στο εξωτερικό;

Πρώτο και καλύτερο, συγκεντρώνοντας 4,9 (με άριστα το 5) έρχεται το λάδι Καλαμάτας. Αυτό το ελαιόλαδο, σύμφωνα με το Taste Atlas είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της Μεσσηνίας, όπου παράγεται. Το τελικό προϊόν έχει έντονο πράσινο έως κιτρινοπράσινο χρώμα και ευχάριστη γεύση. Είναι ελαφρώς πικρό και έχει νότες πράσινων φρούτων και ήπια πικάντικη γεύση. Ακολουθούν τα φιστίκια Αιγίνης, τα ροδάκινα Νάουσας, το σαγανάκι και ο ντάκος.

Φυσικά, η ιστοσελίδα επισήμανε και τα καλύτερα εστιατόρια στα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε την ελληνική κουζίνα: Στο «Αντικριστό» στα Χανιά για το πιο καλύτερο αντικριστό (ξακουστό επίσης και για το απάκι και τα χόρτα), το «Πεσκέσι» στο Ηράκλειο (για χοχλιούς μπουρμπουριστούς, παντζαροσαλάτα και ντάκο), τους «Λουκουμάδες Κτιστάκη» στην Αθήνα, (φυσικά, για λουκουμάδες), το «Πιτόγυρος» στην Οία (για τον γύρο του), το «Αραλίκι» στην Καβάλα (για το σουβλάκι), αλλά και το «Μπουγατσατζίδικο Μπαντής» στη Θεσσαλονίκη.