Συνταγή για εύκολη αλευρόπιτα Ζαγορίου

166

Αυτή η τραγανή πίτα είναι σπεσιαλιτέ της Ηπείρου.

Είναι από τις πιο απλές ελληνικές πίτες και αποτελείται από  κουρκούτι που πασπαλίζεται με φέτα. Παραδοσιακά, δεν ζυμώνεται ποτέ και η ζύμη και συνήθως παρασκευάζεται με αλεύρι σίτου, γάλα ή γιαούρτι και αυγά. Η πίτα ψήνεται σε μεγάλο στρογγυλό ή παραλληλόγραμμο ταψί και συνήθως σερβίρεται περιχυμένη με ελαιόλαδο.

Υλικά

Για την αλευρόπιτα εύκολη (Ζαγορίτικη)

1/2 κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αυγά
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. τσίπουρο
1 κ.σ. αλάτι
2½ ποτήρια νερό
300 γρ. φέτα θρυμματισμένη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 αυγό
2 κ.σ. νερό
1/3 φλ. ελαιόλαδο σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Πρώτα χτυπάμε με σύρμα σε μπολ τα αυγά με το ελαιόλαδο και το τσίπουρο.

Προσθέτουμε το νερό, το αλάτι και το πιπέρι.

Λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε έως ότου πετύχουμε ένα χυλό λίγο πιο αραιό από αυτόν του κέικ.

Ρίχνουμε στο χυλό τη μισή θρυμματισμένη φέτα.

Λαδώνουμε πολύ καλά ένα ρηχό ταψί για πίτα 38 ή 40 εκ.

Αδειάζουμε την αλευρόπιτα.

Χτυπάμε το αυγό με το νερό και αλείφουμε την επιφάνεια με το χέρι.

Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φέτα και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50΄, μέχρι να ροδίσει.

συνταγή από argiro.gr