Στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco εντάχθηκε η Θεσσαλονίκη

50

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική ελληνική πόλη που επιτυγχάνει την ένταξή της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας (Creative Cities of Gastronomy) της Unesco. Αυτή η σημαντική διάκριση, που καθιστά τη Θεσσαλονίκη γαστρονομική πρωτεύουσα, εντάσσοντάς την σε διεθνείς τουριστικούς χάρτες και ενισχύοντας την ταυτότητα και το brand της, ήταν το αποτέλεσμα στρατηγικής συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Υπουργείου Τουρισμού και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Unesco.

“Πολλές φορές μιλώ για αυτό που αποκαλώ μια συμμαχία του καλού και της δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη. Μια συμμαχία με ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά συγκροτήσαμε και στην προκειμένη περίπτωση Δήμος Θεσσαλονίκης, Ελληνική Κυβέρνηση – Υπουργείο Τουρισμού και Ελληνική Εθνική Επιτροπή Unesco, έχοντας μάλιστα στο πλευρό μας στο πλαίσιο αυτής της εθνικής προσπάθειας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία και ευχαριστούμε θερμά για την καθοριστική συμβολή της. Μετά από πρόσκληση της αρμόδιας Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη σε όλους τους δήμους, με επιμέλεια στον Δήμο Θεσσαλονίκης προετοιμάσαμε και καταθέσαμε έναν πλήρη φάκελο και αναδείξαμε μεταξύ άλλων την ιστορία της πόλης, τη γαστρονομική μας παράδοση όπως διαμορφώθηκε ανά τους αιώνες, το διεθνές έργο της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας στον τομέα των τροφίμων καθώς και το δημιουργικό δυναμικό της πόλης. Ο φάκελος υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης υποστηρίχθηκε με ιδιαίτερη θέρμη από το Υπουργείο Τουρισμού και την αρμόδια Υφυπουργό, αλλά και σε ανώτατο επίπεδο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και από την Ελληνίδα Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Μέσα από αυτή τη δημιουργική συνέργεια φτάσαμε στον στόχο της ανακήρυξης της Θεσσαλονίκης, στο Παρίσι, ως μέλους του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco”, ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας: “Η γαστρονομία άλλωστε είναι βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης -η πόλη μας είναι σταυροδρόμι γεύσεων και πολιτισμών, πλέον και με τη σφραγίδα της Unesco. Η καλή τοπική κουζίνα είναι η ραχοκοκαλιά της γαστρονομικής προσφοράς, επιβραβεύεται οικονομικά και αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία”.

«Η διάκριση της Θεσσαλονίκης και η επιλογή της από την Unesco να γίνει μέλος του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας είναι μεγάλη χαρά για εμάς αλλά και δικαίωση της πολύμηνης προσπάθειας που καταβάλαμε για την ενημέρωση, τον συντονισμό και όσα απαιτούνταν, ώστε να στηρίξουμε τους ενδιαφερόμενους δήμους στη δημιουργία και υποβολή των φακέλων τους. Το Creative Cities of Gastronomy αποτελεί ένα Δίκτυο Πόλεων που διαθέτουν παράδοση στη γαστρονομία και προωθεί την Πολιτιστική Πολυμορφία και την Αειφόρο Αστική Ανάπτυξη. Η σημασία του Δικτύου έγκειται στο ότι διευκολύνει τις Πόλεις-Μέλη στην ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και πόρων στην εν λόγω θεματική. Παράλληλα, δρα ενισχυτικά προς το δημιουργικό, κοινωνικό και οικονομικό δυναμικό της ευρύτερης περιοχής. Τα οφέλη από μια τέτοια συμμετοχή είναι τεράστια για την πόλη που επιλέγεται από την Unesco», δήλωσε η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

«Η συγκεκριμένη διάκριση έρχεται να προστεθεί στη δυναμική της Θεσσαλονίκης, η οποία σε συνδυασμό με τα 15 μνημεία Unesco που διαθέτει, έχει όλα τα εχέγγυα, για να αναπτυχθεί και να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο ως τουριστικός και πολιτιστικός προορισμός. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που ενίσχυσε το ελληνικό αίτημα, την πρέσβειρα της Unesco Μαριάννα Βαρδινογιάννη, την Εθνική Επιτροπή Unesco και βέβαια τον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, την Αντιδήμαρχο Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη και την ομάδα συνεργατών στο υπουργείο και στο δημαρχείο που συνέβαλαν καθοριστικά στο τόσο θετικό αποτέλεσμα! Η ομαδική δουλειά απέδωσε και είμαστε τόσο συγκινημένοι για αυτό», πρόσθεσε η κυρία Ζαχαράκη.