Σπήλαιο Μελισσάνης: Το γεωλογικό θαύμα που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της Κεφαλονιάς

1.012

Βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Σάμης στην Κεφαλλονιά και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και πολυφωτογραφημένα φυσικά μνημεία της χώρας μας.

Το εντυπωσιακό λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, το στολίδι της Κεφαλλονιάς, ανακαλύφθηκε το 1951 από τον σπηλαιολόγο Γιάννη Πετρόχειλο και αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα μοναδικής ομορφιάς, γεωλογικό φαινόμενο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για ένα παραμυθένιο σκηνικό. Η καλύτερη στιγμή της ημέρα είναι όταν ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του. Οι ηλιαχτίδες του καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα!

Η λίμνη, που βρίσκεται το σπήλαιο, έχει μήκος 160 μ. περίπου και το βάθος της κυμαίνεται από τα 10 μ. έως 40 μ. Μια πτώση του τμήματος της οροφής του σπηλαίου δημιουργεί τη φυσική είσοδό του , η οποία είναι κατακόρυφη και διαστάσεων 40 επί 50 μέτρα. Υπάρχει επίσης και τεχνητή είσοδος με σκαλοπάτια και έναν υπόγειο διάδρομο που επιτρέπει την επίσκεψη στο σπήλαιο.

Ο μύθος

Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει ένα μικρό νησάκι, πάνω στο οποίο βρέθηκαν ευρήματα που πιστοποιούν τη λατρευτική λειτουργία του σπηλαίου.

Συγκεκριμένα, στην αρχαιότητα, η λίμνη ήταν τόπος λατρείας του Πάνα και της νύμφης Μελισσάνθης. Ο μύθος λέει πως η Μελισσάνθη αυτοκτόνησε μέσα στη λίμνη από τη λύπη της, επειδή ο Πάνας δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή η βοσκοπούλα Μελισσάνθη έχασε ένα πρόβατο και καθώς προσπαθούσε να το βρει, σκόνταψε και έπεσε μέσα στη λίμνη. Μέσα στη λίμνη βρίσκεται ένα νησάκι, στο οποίο ο αρχαιολόγος Σ. Μαρινάτος ανακάλυψε ιερό του Πάνα, τα ευρήματα του οποίου βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου. Τα ευρήματα αυτά είναι ένα πήλινο ειδώλιο του θεού Πάνα, ένας πήλινος δίσκος που απεικονίζει νύμφες να χορεύουν, μια πήλινη πλάκα με πομπή νυμφών καθώς και ένα μικρό πλακίδιο με ανάγλυφη γυναικεία μορφή.

Μια μαγευτική βαρκάδα

Αν βρεθείτε στην Κεφαλλονιά μην παραλείψετε να κάνετε βαρκάδα στο σπήλαιο και να θαυμάσετε τους χρωματισμούς των νερών και τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες. Το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης είναι ανοικτό για τους επισκέπτες της από τις 9 το πρωί και η πρόσβαση και η περιήγηση στον χώρο -που είναι απολύτως ασφαλής- πραγματοποιείται από έμπειρο προσωπικό, το οποίο θα σας ξεναγήσει στη λίμνη.

Πως θα πάτε στην Κεφαλλονιά

Τα συχνότερα δρομολόγια από και προς την Κεφαλονιά γίνονται από το λιμάνι της Κυλλήνης στην Ηλεία. Με το FIor Di Levante, της Levante Ferries σε λιγότερο από 1,5 ώρα θα είστε έτοιμοι να εξερευνήσετε την πανέμορφη Κεφαλονιά!