Το σφουγγάτο Κύθνου είναι μία παραδοσιακή συνταγή, ένα ορεκτικό που συνηθίζεται στο Θερμιώτικο τραπέζι. Τα σφουγγάτα είναι σαν τυροκροκέτες.
- 1 κιλό φρέσκο τυρί Κύθνου καλά στραγγισμένο (εναλλακτικά ανθότυρο)
- 3 μέτρια αυγά
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1 κ.σ. αλεύρι (γεμάτη)
- αλεύρι για το αλεύρωμα
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Για το παραδοσιακό σφουγγάτο Κύθνου, πρώτα πρέπει να στραγγίσουμε πολύ καλά το τυρί, να μην έχει καθόλου υγρά. Το βάζουμε σε τουλπάνι μέσα σε σουρωτήρι το πιέζουμε και αφήνουμε το τυρί να στραγγίσει.
Βάζουμε το τυρί σε ένα μπολ. Πασπαλίζουμε με το αλάτι. Το θρυμματίζουμε με το χέρι να λιώσει. Κάνουμε λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε στο μείγμα τα αυγά και το αλεύρι. Αρχίζουμε το ζύμωμα. Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά. Το μείγμα για το σφουγγάτο πρέπει να είναι σφιχτό.
Το αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο, να παγώσει λίγη ώρα και να σφίξει, ώστε να πλάθεται.
Παίρνουμε με ένα κουτάλι ποσότητα όσο ένα καρύδι και πλάθουμε μπαλάκια. Πατάμε ελαφρά τα σφουγγάτα να γίνουν λίγο πλακέ.
Ετοιμάζουμε όλα τα σφουγγάτα με τον ίδιο τρόπο και τα αραδιάζουμε σε δίσκο. Αλευρώνουμε ελαφρά τα σφουγγάτα και τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
Τηγανίζουμε τα σφουγγάτα για 2′ από κάθε πλευρά μέχρι να κάνουν ωραία χρυσορόδινη κρούστα.
Τα τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
Πηγή: argiro.gr