Σε lockdown το χωριό Ραπτόπουλο – Χωρίς πνευμονολόγο και παθολόγο το Νοσοκομείο Καρπενησίου

682

Σε καθολικό lockdown βρίσκεται από χθες το χωριό Ραπτόπουλο στην Ευρυτανία έπειτα από τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στην γραφική και ήσυχη αυτή γωνιά της Στερεάς Ελλάδας.

16 κάτοικοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και μάλιστα σε μία περιοχή στην οποία είχαν καταγραφεί λίγα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας.

Μετά την απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, η περιοχή τέθηκε σε καθολικό lockdown και απαγόρευση μετακίνησης των κατοίκων σε άλλες κοινότητες μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει την πρόσβαση στο χωριό και οι κάτοικοι θα παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους ενώ υπάλληλοι του Δήμου θα τους πηγαίνουν τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, έχουμε έναν καταγεγραμμένο νεκρό και δεκάδες κρούσματα ενώ υπάρχουν και άτομα του χωριού που βρίσκονται διασωληνωμένα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο δημοτικός σύμβουλος και κάτοικος του χωριού, Παναγιώτης Μπράζιας μιλώντας στο Passenger.gr, διαψεύδει τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η διασπορά των κρουσμάτων ξεκίνησε από γλέντι και επισημαίνει: “Tα κρούσματα είναι συνολικά 16 ενώ ο 32χρονος ο οποίος είχε μεταφερθεί στη ΜΕΘ του νοσοκομείου της Χαλκίδας αποδιασωληνώθηκε”.

“Δυστυχώς ένας από τους 4 διασωληνωμένους συντοπίτες μας, ένας έχασε τη μάχη για τη ζωή, 2 αποδιασωληνώθηκαν και ένας παραμένει σε σταθερή κατάσταση που οδεύει προς το καλύτερο”, προσθέτει.

Να σημειωθεί ότι από τα 16 κρούσματα, τα 10 είναι από το χωριό Ραπτοπουλο , 3 από Παλιοχώρι, 1 από Λεπιανά και 2 από Ιτέα.

 

ΠΟΕΔΗΝ : Δεκαπέντε ασθενείς χωρίς ιατρική φροντίδα στο νοσοκομείο Καρπενησίου

Ούτε παθολόγο αλλά ούτε και πνευμονολόγο έχει το Νοσοκομείο Καρπενησίου, σύμφωνα με όσα καταγγέλει η ΠΟΕΔΗΝ. Η κλινική κορωνοϊου του νοσοκομείου Καρπενησίου νοσηλεύει αυτή τη στιγμή 15 περιστατικά χωρίς ιατρική φροντίδα.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, χρειάσθηκε να διασωληνωθεί 32 χρόνος ασθενής από το χωριό Ραπτόπουλο και αφού το νοσοκομείο δεν είχε γιατρό έφεραν το θετικό στο κορονοϊό γιατρό παθολόγο από το σπίτι του να διασωληνώσει τον ασθενή και του είπαν ότι θα εργάζεται κανονικά.

Ο 32χρονος ασθενής διεκομίσθηκε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου της Χαλκίδας. Ο πατέρας του επίσης νοσηλεύεται σε ΜΕΘ στο Γ.Ν. Πατρών, καθώς η ΜΕΘ δύο κλινών του νοσοκομείου Καρπενησίου πλήρως εξοπλισμένες από δωρεές είναι κλειστή λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μπράζιας η δημοτική αρχή από την πλευρά της καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να έρθουν γιατροί στο νοσοκομείο.

Τα μέτρα για το Ραπτόπουλο Ευρυτανίας

Συγκεκριμένα από την Πολιτική Προστασία αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα, τα οποία θα έχουν ισχύ ως τις 15 Δεκεμβρίου:

Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων του ως άνω χωριού και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησής τους εκτός των ορίων της γεωγραφικής ενότητας των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου τους.

Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Αγράφων για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του χωριού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

Τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την έκδοση της απόφασης και για 7 ημέρες, ήτοι έως 15-12-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.

Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του χωριού Ραπτόπουλο.