Σαρικόπιτα: Το παραδοσιακό γλύκισμα που μας ταξιδεύει στην Κρήτη – Δείτε τη συνταγή

133

Έχει πάρει το όνομά του από το σχήμα του που μοιάζει με σαρίκι. Οι σαρικόπιτες είναι παραδοσιακό κρητικό γλυκό και κύριο συστατικό τους είναι η ξυνομυζήθρα.

Δείτε τη συνταγή!

ΥΛΙΚΑ

Για το φύλλο

½ κιλό αλεύρι σκληρό
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
χυμός από ½ λεμόνι
1-2 φλιτζάνια του τσαγιού χλιαρό νερό
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
μέλι (για το σερβίρισμα)

Για τη γέμιση

½ κιλό ξινομυζήθρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ αδειάζουμε το αλεύρι. Στο κέντρο του κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε μέσα το αλάτι, το ελαιόλαδο, το λεμόνι και σιγά-σιγά το χλιαρό νερό.

Όταν η ζύμη αρχίσει να γίνεται ομοιογενής, ελέγχουμε την πυκνότητά της, ζυμώνοντας με το χέρι και προσθέτοντας ανάλογα λίγο αλεύρι ή λίγο νερό. Η ζύμη πρέπει να είναι ομοιογενής και τρυφερή.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μικρές μπάλες. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε ένα φύλλο αρκετά λεπτό. Κόβουμε σε στενόμακρες λωρίδες πλάτους 7-9 εκ. μήκους περίπου 30 εκ.

Απλώνουμε την ξινομυζήθρα κατά μήκος του φύλλου αφήνοντας κενό 3-4 εκ. από κάθε άκρη. Διπλώνουμε τις δύο απέναντι κατά μήκος άκρες κλείνοντας τη μυζήθρα και σχηματίζοντας ένα κυλινδρικό κορδόνι.

Αρχίζοντας από τη μια άκρη περιστρέφουμε το κορδόνι μέχρι να σχηματιστεί ένας έλικας. Τηγανίζουμε τις πίτες σε ελαιόλαδο, το οποίο πρέπει να τις σκεπάζει, ώστε να φουσκώσει το ζυμάρι και να γίνει τραγανό.

Βάζουμε τις πίτες επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να τραβήξει το λάδι τους. Τις σερβίρουμε περιχυμένες με άφθονο μέλι.

(Η συνταγή είναι από το dimitrisskarmoutsos.gr)