Σαρακοστιανή συκόπιτα με άρωμα Ιθάκης

166

Είναι ένα εύκολο, γευστικό γλυκό για τη Σαρακοστή. Σουσάμι, μέλι, καρύδια και φυσικά σύκο, είναι τα βασικά συστατικά για το λαχταριστό αυτό γλυκό της Ιθάκης. Δοκίμασέ το σε ροδέλες με τον καφέ σου, ή σαν σνακ!

Συστατικά:

3 χορδές των ξηρών σύκων.
½ φλιτζάνι τριμμένο καρύδι.
½ φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα, με το δέρμα τους, να ροδίσει ελαφρά, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια.
½ φλιτζάνι τσαγιού σουσάμι να ροδίσει ελαφρά.
1 κούπα μαύρη ζάχαρη ή λευκή.
1 μεγάλη κουταλιά της σούπας μέλι.
2-3 κουταλιές της σούπας κονιάκ.
Κανέλα σε σκόνη, κατά βούληση
γαρίφαλο τριμμένο, κατά βούληση.
Ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα.
Λίγες σταγόνες σπορέλαιο για το πλάσιμο.

Εκτέλεση:

Κόβουμε το κοτσανάκι από τα σύκα και τα ψιλοκόβουμε. Αν έχουμε και θέλουμε τα περνάμε από τη μηχανή του κιμά. Τα βάζουμε σε λεκάνη μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός την άχνη και το σπορέλαιο. Ζυμώνουμε καλά να αναμειχθούν όλα τα υλικά και να γίνει μια μάζα. Πάνω στον πάγκο της κουζίνας η σε μάρμαρο, ρίχνουμε μερικές σταγόνες σπορέλαιο βάζουμε την μάζα και τις δίνουμε σχήμα κυλινδρικό. Πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κόβουμε σε ροδέλες. Διατηρείται εκτός ψυγείου. Αν θέλουμε τυλίγουμε τις ροδέλες σε σελοφάν και τις έχουμε για κέρασμα κάθε στιγμή.

Προς το παρόν ταξιδεύουμε στην πανέμορφη Ιθάκη μαγειρεύοντας. Όμως μην ξεχνάτε! Μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, η Levante Ferries θα σας περιμένει να σας ταξιδέψει με τα υπερσύγχρονα πλοία της ως στο νησί του Οδυσσέα για να δοκιμάσετε όλα τα πεντανόστιμα γλυκά της!