Αυτόνομα υποβρύχια και υβριδικά ρομπότ με την καθοδήγηση της NASA, καταδύονται στην θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σαντορίνης.
Στόχος τους η έρευνα του βυθού στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος αλλά και η δοκιμή των ρομποτικών υποθαλάσσιων οχημάτων σε ένα άγνωστο περιβάλλον.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 20 μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου. Στη διεθνή αποστολή συμμετείχαν 30 επιστήμονες από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την Αυστραλία και τη Γερμανία.
«Κατέβηκαν τα υποβρύχια οχήματα μέσα στον κρατήρα του Κολούμπου ανιχνεύτηκαν εξωγήινές μορφές ζωής, αυτό που λέμε εμείς βακτήρια τα οποία βρίσκονται σε όλο τον κρατήρα του Κολούμπου», είπε στον ΣΚΑΪ η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παρασκευή Νομικού.
[⚛] L'astrobiologiste @MikeToillion et @WHOI recherchent des bactéries ou signe de vie dans des échantillons de roche à 500 m sous l'océan autour des cheminées hydrothermales du volcan #Kolumbo. Une exploration supposé exister sur Encelade et Europe ? #futurasciences #sciences pic.twitter.com/1O60LWMmuh
— Futura (@futurasciences) November 29, 2019
Τα ρομποτικά οχήματα που καταδύθηκαν στο βυθό της Σαντορίνης ενδέχεται στο μέλλον να αξιοποιηθούν για την εξερεύνηση εξωγήινων ωκεανών σε μακρινούς δορυφόρους του Δία και του Κρόνου, όπου θα αναζητηθούν υποθαλάσσια ίχνη ζωής σε ακραία και πιθανώς επικίνδυνα περιβάλλοντα. Η συγκεκριμένη αποστολή αποτέλεσε το κρας τεστ για την ετοιμότητα τους.
«Με την ομιλία που δίναμε, την ομιλία του επιστήμονα ότι συνέλεξε ένα δείγμα, το ρομπότ υπάκουε τις διαταγές μας και συνέλεγε το δείγμα ακριβώς στο σημείο που του είχαμε υποδείξει. Αρά από άποψη τεχνολογίας και αυτός ο σκοπός του προγράμματος αυτού το πείραμα πέτυχε γιατί πραγματικά τα μηχανήματα βρήκαν αυτόνομα μορφές ζωής μέσα στο ηφαίστειο του Κολούμπου σε περιοχές που δεν είχαν ανακαλυφθεί προηγουμένως», τόνισε η Παρασκευή Νομικού.
Οι Έλληνες και ξένοι ερευνητές σκοπεύουν να επιδιώξουν τη συμμετοχή τους ξανά σε χρηματοδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα της NASA, ώστε μελλοντικά να επανέλθουν στον Κολούμπο για νέες δοκιμές και έρευνες.
Πηγή: skai.gr