Ριέκα: Η πόλη αουτσάιντερ που κέρδισε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2020

47

Η κροατική πόλη Ριέκα, μαζί με την ιρλανδική πόλη Γκόλγουεϊ, θα είναι οι δυο πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2020. 

«Κανείς δεν πίστευε πως θα κερδίζαμε τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας. Ήμασταν αουτσάιντερ» αναφέρει ο Ιβάν Σαράρ, υπεύθυνος για θέματα πολιτισμού του δήμου και επικεφαλής του Γραφείου «Ριέκα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2020».

Το παρελθόν και η τωρινή πνοή ανανέωσης

Τα αρχοντικά σπίτια στο κέντρο της παλιάς πόλης αποπνέουν έναν αέρα γερμανικών, ιταλικών και ουγγρικών επιρροών. Μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, η πλειονότητα του πληθυσμού ήταν ιταλική, με έντονο πάντως τον τοπικό χαρακτήρα. Η επιρροή της περιφερειακής θαλάσσιας υπερδύναμης, της Βενετίας, ήταν εμφανής.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Κροατία ανήκε στη σοσιαλιστική Γιουγκοσλαβία, τη διακυβέρνηση της οποίας είχε ο Τίτο. Η βιομηχανία που είχε στηθεί επί εποχής των Αψβούργων επεκτάθηκε. Με τα ναυπηγεία, τα εργοστάσια ζάχαρης και χαρτιού ήταν ένα υπόδειγμα σοσιαλιστικής πόλης. Στη δεκαετία του 1930 ο πληθυσμός αυξήθηκε από 25.000 σε 200.000.

Αργότερα ήρθε η παρακμή και ο κόσμος άρχισε να μεταναστεύει στο εξωτερικό ή να ασχολείται με τον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών. Η ευκαιρία που δίνεται τώρα στην πόλη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι μοναδική, λέει ο Ιβάν Σαράρ. Με τα χρήματα που προέρχονται από την ΕΕ θα ανανεωθούν οι υποδομές στον τομέα του πολιτισμού.