Ψηφιακές Συναλλαγές: Οι Έλληνες ταξιδιώτες και οι κίνδυνοι απάτης

7

Η χρήση καρτών για ψηφιακές συναλλαγές είναι αναπόσπαστο μέρος των ταξιδιών στο εξωτερικό για τους Έλληνες καταναλωτές, όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για λογαριασμό της Visa. Παρ’ όλο που η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει ότι δεν έχει πέσει θύμα απάτης, η αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών συνοδεύεται από κινδύνους, που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Αν και το 96% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι δεν έχει πέσει θύμα απάτης, η έρευνα κατέγραψε σημαντικές περιπτώσεις κινδύνων. Από εκείνους που υπήρξαν θύματα, οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν αδικαιολόγητες ή ανεξήγητες χρεώσεις (46%), υπερχρέωση λογαριασμών (35%) και συναλλαγές μετά από απώλεια ή κλοπή κάρτας (20%).

Το 17% αναφέρει ότι κάποιος αποπειράθηκε να τους εξαπατήσει ή να υποκλέψει τα στοιχεία τους, ώστε να κάνει μια ψηφιακή συναλλαγή

Παράλληλα, το 17% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι κάποιος αποπειράθηκε να τους εξαπατήσει ή να υποκλέψει τα στοιχεία τους, ώστε να πραγματοποιήσει μια ψηφιακή συναλλαγή. Οι κύριες μέθοδοι περιλάμβαναν phishing μέσω email (41%), μηνύματα σε εφαρμογές ή κινητά (35%) και τηλεφωνικές κλήσεις (23%).

Η έρευνα διαπιστώνει την κυριαρχία της κάρτας στις συναλλαγές. Οι Έλληνες καταναλωτές προτιμούν την ευκολία και την ταχύτητα των καρτών, τόσο για τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής πριν το ταξίδι, όσο και για τις αγορές στον προορισμό τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, 8 στους 10 επιλέγουν να πληρώνουν με κάρτα για τα έξοδα πριν το ταξίδι, ενώ σχεδόν 7 στους 10 τη χρησιμοποιούν για πληρωμές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Χρεωστικές κάρτες προτιμά περισσότερο από το 50% των χρηστών, ενώ περίπου το 20% στρέφεται στις πιστωτικές.

Η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται στις πρώτες επιλογές των Ελλήνων ταξιδιωτών, με την πλειοψηφία (78%) να προτιμά χώρες της Ευρωζώνης. Οι ταξιδιώτες προγραμματίζουν, κυρίως, ταξίδια αναψυχής (73%), ενώ πάνω από το 55% κλείνει τα ταξίδια του αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, ενισχύοντας τη στροφή προς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Προτιμήσεις στις πληρωμές

Η πλειοψηφία (75%) των χρηστών προτιμά τη φυσική μορφή της κάρτας, αν και οι νεότερες ηλικίες δείχνουν αυξημένη προτίμηση στα ψηφιακά πορτοφόλια και τις έξυπνες συσκευές. Αντίθετα, οι ταξιδιώτες άνω των 65 ετών επιλέγουν σχεδόν αποκλειστικά τη φυσική κάρτα.

Η προτίμηση στις ψηφιακές συναλλαγές ενισχύει την ανάγκη για αυξημένη ασφάλεια. Οι ταξιδιώτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες που δέχονται, να αποφεύγουν τη χρήση δημόσιων δικτύων Wi-Fi για συναλλαγές και να παρακολουθούν τακτικά τις κινήσεις στους λογαριασμούς τους για τυχόν ύποπτες χρεώσεις.

Παρά την υψηλή ασφάλεια των καρτών, η ενημέρωση και η εκπαίδευση για τους πιθανούς κινδύνους εξαπάτησης είναι ζωτικής σημασίας. Με τη σωστή πληροφόρηση και τα κατάλληλα εργαλεία, οι καταναλωτές μπορούν να αξιοποιούν τις ευκολίες της ψηφιακής εποχής χωρίς φόβο.