Πότε θα ξαναπάμε διακοπές – Οι ειδικοί απαντούν

155

Το να κοιτάζει, ωστόσο, κανείς προς το μέλλον, είναι ακίνδυνο. Ποια είναι η γνώμη των ειδικών για το πότε θα μπορέσουμε να πάμε ξανά διακοπές και πότε –αν ποτέ- τα ταξίδια θα επιστρέψουν ποτέ στην κανονικότητα.
Πότε θα μπορώ να κάνω ένα μακρινό ταξίδι;

Υπάρχουν κάποιοι προορισμοί όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να κλείσουν θέση αν θέλουν, λέει ο Μπρους Κόνγουεϊ, ταξιδιωτικός εμπειρογνώμονας και ιδρυτής του 10xTravel: «Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί ταξιδιώτες μπορούν να ταξιδέψουν στην Αλβανία και σε πολλούς προορισμούς της Καραϊβικής. Ωστόσο δεν περιμένω ο αριθμός αυτών των προορισμών να φτάσει στα επίπεδα προ Covid νωρίτερα από το 2022».

Ο Αλέκσις Μπαρνέκοφ, ιδρυτής και CEO της εφαρμογής Chatflights, συμφωνεί: «Με μερικές εξαιρέσεις, μπορεί κανείς να κλείσει σχεδόν παντού. Οι πιο δύσκολοι προορισμοί είναι η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία καθώς οι αερομεταφορείς όπως η Quantas έχουν μειώσει σε μεγάλο βαθμό την πληρότητα».

Οι κανόνες εισόδου, ασφαλώς, διαφέρουν από προορισμό σε προορισμό αλλά και από χώρα προέλευσης. Το Ντουμπάι, για παράδειγμα, είναι ένας από τους πλέον ανοικτούς προορισμούς στον κόσμο, ενώ η Νέα Ζηλανδία είναι από τους πιο κλειστούς.

Οι ταξιδιώτες καλούνται να ελέγχουν τους κανονισμούς τόσο κατά την κράτηση όσο και πριν ταξιδέψουν και να μην προχωρούν σε ταξίδια όταν υπάρχει αποτρεπτική οδηγία.

Αναφορικά με ταξίδια μεγάλων αποστάσεων για λόγους αναψυχής, το αισιόδοξο σενάριο είναι αυτά να είναι περισσότερο επιτρεπτά στα τέλη του 2021.

Ο αυστραλιανός αερομεταφορέας Qantas, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει να ξαναξεκινήσει τις διεθνείς πτήσεις –σε περιορισμένη κλίμακα- μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Στη Βρετανία, αντίθετα, η βρετανική κυβέρνηση –της χώρας με το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων στην Ευρώπη- δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να άρει τους περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο.

Ο Κρις Γκόατερ, επικεφαλής εταιρικών επικοινωνιών της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), αισιοδοξεί ότι «υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», παρότι «αναμένουμε ότι οι μακρινοί προορισμοί θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα ανακτηθεί».

Τι ισχύει για τις «ταξιδιωτικές φούσκες» και τους κοντινούς προορισμούς;

Ο Γκόατερ, από την άλλη, είναι πιο αισιόδοξος για την αναβίωση των κοντινών πτήσεων. Οι κυβερνήσεις θα δεχθούν «μεγαλύτερες πιέσεις για την χαλάρωση των περιορισμών στα ταξίδια προς μια γειτονική χώρα παρά σε έναν μακρινό προορισμό», εκτιμά.

Όσον αφορά στην Ευρώπη:«μπορούμε να φανταστούμε να προκύψει μία συμφωνία μεταξύ των χωρών της ΕΕ που θα επιτρέπει το άνοιγμα των συνόρων από το καλοκαίρι αν τα κρούσματα κρατηθούν χαμηλά.

Ο Μπάρνεκοφ, από τη Στοκχόλμη, λέει: «Οι ταξιδιωτικές φούσκες δεν έχουν εφαρμοστεί πολύ. Το ΗΒ είχε δημιουργήσει μία με το Ντουμπάι το καλοκαίρι, αλλά δεν έχουμε ακούσει για άλλα παραδείγματα που λειτούργησαν. Υπήρξαν φήμες για «φούσκες» μεταξύ Χονγκ Κονγκ/ Σιγκαπούρης και Αυστραλίας/ Νέας Ζηλανδίας αλλά δεν έγιναν πράξη. Έχουμε την εντύπωση ότι δεν προχώρησε επειδή είναι υπερβολικά περίπλοκο να το ελέγξει κανείς».

Μπορώ να ταξιδέψω εγχώρια;

Σε κάποια σημεία του κόσμου, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία, ναι. Ο Γκόατερ είναι αισιόδοξος ότι με την άρση των περιορισμών, οι εσωτερικές πτήσεις θα επανέλθουν επίσης. «Όταν το lockdown δεν είναι τόσο σκληρό, η απαίτηση για εσωτερικά ταξίδια μεγαλώνει».

Ο Τζέιμς Τέρνερ, Διευθύνων Σύμβουλος της παγκόσμιας ταξιδιωτικής υπηρεσίας 360 Private Travel, λέει ότι για τα γραφεία της εταιρείας του στη Σιγκαπούρη και για το Χονγκ Κονγκ, οι διακοπές εντός («staycations») θα αποτελούν «μεγάλο μέρος της επιχείρησης από εδώ και στο εξής». Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, ενώ οι εγχώριοι προορισμοί ήταν δημοφιλείς το περασμένο καλοκαίρι, «φέτος νομίζω ότι οι περισσότεροι από τους πελάτες μας θέλουν πραγματικά να ξεφύγουν».

Μπορώ να ταξιδέψω οδικώς;

«Τα οδικά ταξίδια έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή τον τελευταίο χρόνο, επειδή φαίνεται να είναι η ασφαλέστερη μορφή ταξιδιού κατά τη διάρκεια της πανδημίας», λέει ο Κόνγουέι από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Υπάρχει εξαιρετικά χαμηλός κίνδυνος έκθεσης στην Covid-19 εάν κάνετε ένα οδικό ταξίδι και μείνετε σε ένα AirBnB με εκείνους που ζουν στο ίδιο σπίτι με εσάς ή σε ένα ξενοδοχείο που ακολουθεί κατάλληλα πρωτόκολλα ασφαλείας».

Τι γίνεται με τις κρουαζιέρες;

Η κρουαζιέρα είναι μακράν το πιο πληττόμενο είδος διακοπών και «θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να επανέλθει στην ‘κανονικότητα’ αν αυτό γίνει ποτέ», εκτιμά ο Κόνγουεϊ. Ο Ο Τέρνερ, από το 360 Private Travel, έχει μια πιο αισιόδοξη άποψη. «Νομίζω ότι ορισμένοι τύποι κρουαζιέρας θα είναι ένας από τους πρώτους που θα ανακάμψουν, σε αντίθεση με ό, τι πιστεύουν ορισμένοι». Οι εμπειρίες μπουτίκ σε μικρά πλοία, με αυστηρούς όρους εισόδου και προσεκτικά προσαρμοσμένα δρομολόγια, θα προσελκύσουν τους πελάτες «επειδή το περιβάλλον είναι πιο ελεγχόμενο».

Είναι ασφαλές να μείνω σε ξενοδοχείο ή Airbnb;

Ο Τέρνερ λέει ότι το γραφείο της εταιρείας του στο Χονγκ Κονγκ έχει δει μια τάση στους πελάτες να επιλέγουν διακοπές με «τα πιο καθιερωμένα εμπορικά σήματα». Οι ταξιδιώτες αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι σε καταλύματα όπου μπορούν να είναι σίγουροι για τις αυστηρές πολιτικές του ξενοδοχείου σχετικά με τους ελέγχους θερμοκρασίας, τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τη χρήση μάσκας, τις καταγραφές των επισκέψεων μέσω κώδικα QR και ούτω καθεξής. «Η εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντική».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Κόνγουεϊ, τα Airbnb, τα ενοικιαζόμενα και οι λοιπές επιλογές είναι επίσης εντάξει, «υπό την προϋπόθεση ότι δεν μοιράζεστε καταλύματα με άτομα που δεν ταξιδεύουν μαζί σας ή δεν μένετε μαζί τους».

Παίζει ρόλο αν έχω εμβολιαστεί;

«Προς το παρόν όχι, αλλά θα παίζει», προβλέπει ο Κόνγουεϊ. «Αυτό θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει η ταξιδιωτική βιομηχανία τους επόμενους 12-24 μήνες».

Τα «διαβατήρια εμβολίων», τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν περιορισμούς ταξιδιού σε όποιον δεν έχει εμβολιαστεί, είναι ένα από τα πιο καυτά θέματα στον κλάδο των ταξιδιών αυτή τη στιγμή.

Ορισμένοι προορισμοί – συμπεριλαμβανομένων των Σεϋχελλών, της Κύπρου και της Πολωνίας – έχουν ήδη άρει τις απαιτήσεις καραντίνας στους επισκέπτες που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί.

Ωστόσο, παραμένουν φόβοι για το τι πραγματικά προσφέρουν τα εμβόλια, πώς μπορεί να γίνει κατάχρηση της τεκμηρίωσης του εμβολιασμού και τι σημαίνει για εκείνους που εξακολουθούν να περιμένουν τις δόσεις τους, ή είναι ανίκανοι ή απρόθυμοι να τις λάβουν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), για παράδειγμα, δεν υποστηρίζει την έννοια του ‘διαβατηρίου εμβολίων’».

«Αναμένουμε κάποια εκδοχή «απόδειξης» εμβολίου προκειμένου να επανέλθουμε στην κοινωνία (π.χ. για να επιβιβαστούμε σε μια πτήση, να πάμε σε μια συναυλία, να φάμε σε ένα εστιατόριο)», λέει ο Ρόντρικ Τζόουνς, εκτελεστικός πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας Concentric Advisors στο Σαν Φρανσίσκο. «Αν και το εμβόλιο μπορεί ποτέ να μην γίνει “υποχρεωτικό”, μπορεί να γίνει πολύ δυσμενές για να μην το έχει».
Θα ξαναταξιδέψουμε ποτέ φυσιολογικά;

«Ασφαλώς ναι», λέει ο Κόνγουεϊ. «Αναμένω να δω μια τεράστια αύξηση στα ταξίδια στα τέλη του 2021 καθώς οι εμβολιασμοί θα είναι διαθέσιμοι σε μεγάλη κλίμακα. Θα υπάρξουν κάποιες δυσκολίες καθώς η ταξιδιωτική βιομηχανία θα ανακάμπτει και θα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του Covid-19, αλλά συνολικά αναμένω τα πράγματα να επιστρέψουν σε μια σχετικά φυσιολογική κατάσταση έως τα μέσα του 2022».

«Πιστεύουμε ότι τα επαγγελματικά ταξίδια θα είναι λιγότερα από πριν, ειδικά μεταξύ των υπαλλήλων των μεγάλων εταιρειών», λέει ο Μπάρνεκοφ. «Οι μεγάλες εταιρείες έχουν πολλούς λόγους εκτός από την Covid να κάνουν τους ανθρώπους να ταξιδεύουν λιγότερο: περιβαλλοντικοί λόγοι, κόστος και ηθικοί λόγοι. Παρόλο που τίποτα δεν ξεπερνά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, η πανδημία έχει δείξει ότι πολλά προβλήματα μπορούν να λυθούν χρησιμοποιώντας άλλα μέσα επικοινωνίας. Αλλά εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα επιστρέψει σχεδόν στο ίδιο με πριν. Εάν έπρεπε να μαντέψω, θα έλεγα ότι τα επαγγελματικά ταξίδια θα έχουν μακροπρόθεσμη μείωση κατά 10%».

Όσον αφορά τα ταξίδια αναψυχής, ο Μπαρνέκοφ πιστεύει ότι θα έχουν μια «βραχυπρόθεσμη ώθηση και, στη συνέχεια, θα δούμε τα ίδια επίπεδα με πριν. Δεν είχαμε ποτέ τόσο μεγάλη κίνηση στην εφαρμογή όσο τώρα. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι θέλουν πραγματικά να κάνουν κράτηση για ταξίδι. Ενενήντα τοις εκατό των τωρινών πωλήσεών μας αφορούν σε αναχωρήσεις μετά το καλοκαίρι, όταν οι άνθρωποι φαίνεται να σκέφτονται ότι θα είναι ασφαλές να πετάξουν».

Ο Τέρνερ συμφωνεί, δείχνοντας τον μεγάλο όγκο ενδιαφέροντος από τους πελάτες. «Έχουμε αποδείξεις ότι υπάρχει μια τεράστια ζήτηση, οι άνθρωποι θέλουν να φύγουν». Οι πελάτες του σκέφτονται μακροπρόθεσμα και κάνουν τολμηρά όνειρα. Πολλοί αναζητούν ήδη κρατήσεις για το 2023».

Πηγή: CNN Greece