Πώς θα επιτευχθεί ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων

29

Το υπουργείο Οικονομικών ενέταξε το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με φορέα υλοποίησης την ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Μ.Α.Ε.

Η δημόσια δαπάνη του έργου που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ανέρχεται σε ποσό ύψους 10.185.732 ευρώ ενώ οι πιστώσεις του τρέχοντος έτους σε ποσό ύψους 2.037.146,40 ευρώ.

Το αντικείμενο του έργου αφορά στην δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας «mydigitaltourism», τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας με δημόσια μητρώα και συστήματα, καθώς και την ψηφιοποίηση των διαθέσιμων αρχείων.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο του τουρισμού, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες απαιτήσεις των τουριστών για προσωποποιημένες, ελκυστικές και ποιοτικές εμπειρίες και υπηρεσίες, επιβάλλουν την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αφομοίωση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών. Η λειτουργία του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος (πλατφόρμα «mydigitaltourism») θα αξιοποιεί και θα συμπληρώνει την υπάρχουσα υποδομή στην κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός κεντρικού συστήματος καταγραφών, παρακολούθησης, διαχείρισης και διαρκούς επικαιροποίησης των στοιχείων που χαρακτηρίζουν τις τουριστικές επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες που αδειοδοτούνται από το Υπουργείο καθώς και τις υποδομές που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του φορέα.

Στη νέα πλατφόρμα θα μεταπέσουν τα δεδομένα και οι λειτουργίες του υφιστάμενου Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΜΗΤΕ), ενώ μέσω διαλειτουργικότητας θα υπάρχει δυνατότητα διασύνδεσης και παροχής στοιχείων και από νέους οργανισμούς και δομές με κοινές προδιαγραφές ( Ν 4875/2021: -Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης). Στόχος της πλατφόρμας «mydigitaltourism» είναι η μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων, η βελτίωση της διαθεσιμότητας έγκαιρων και αξιόπιστων στατιστικών δεδομένων σχετικά με τις τουριστικές οικονομικές δραστηριότητες και η παροχή δεδομένων που αφορούν τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα σε πραγματικό χρόνο καθώς και τις αφίξεις τουριστών, η οποία θα επιτευχθεί με έμφαση:

στην επίτευξη διαλειτουργικότητας για τη διασύνδεση πολλαπλών και σε πολλές περιπτώσεις ασύμβατων πληροφοριακών συστημάτων διαχείρισης των δεδομένων που αφορούν στο πεδίο πολιτικής του Τουρισμού, σε εθνικό επίπεδο,
στη λειτουργία ενιαίου Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων που θα αξιοποιεί και θα συμπληρώνει την υπάρχουσα υποδομή στην κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός κεντρικού συστήματος καταγραφής, παρακολούθησης, διαχείρισης και διαρκούς επικαιροποίησης των στοιχείων που χαρακτηρίζουν κάθε τουριστική επιχείρηση που αδειοδοτείται και ελέγχεται από το Υπουργείο Τουρισμού και τους φορείς που εποπτεύονται από αυτό.
στην ολοκληρωμένη και σε περιοδική βάση συλλογή δεδομένων τουριστικών επιχειρήσεων και δεδομένων γεωχωρικής ταυτοποίησης.
στην άντληση δεδομένων αφίξεων – αναχωρήσεων σε πραγματικό χρόνο (λαμβάνοντας υπόψη τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές κάθε επιχείρησης) από το σύνολο των καταλυμάτων της χώρας ως εξής:

α) με χρήση web services για την αποστολή των δεδομένων, από εκείνες τις επιχειρήσεις που ήδη διαθέτουν πλατφόρμες διαχείρισης κρατήσεων και βασική πληροφοριακή υποδομή που θέλουν να διατηρήσουν, οι οποίες και θα αξιοποιήσουν τα πρότυπα διαλετουργικότητας, που θα θέσει η Αναθέτουσα Αρχή σε συνεργασία με τον Ανάδοχο του έργου.

β) με χρήση διαχειριστικού περιβάλλοντος, που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο του Έργου και θα παρέχεται στις επιχειρήσεις εκείνες που δεν διαθέτουν κάποια εφαρμογή διαχείρισης κρατήσεων, αλλά τις διαχειρίζονται είτε χειρόγραφα, είτε με τη χρήση τρίτων εφαρμογών βασικής πληροφορικής (πχ. Λογιστικό φύλλο).

Στο Ενιαίο Ψηφιακό Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ψηφιακής πλατφόρμας «mydigitaltourism» προβλέπεται η ένταξη των δεδομένων του συνόλου των τουριστικών επιχειρήσεων και επαγγελμάτων, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 1 του ν. 4276/2014 (Α’ 155) «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις», όπως ισχύει.

Το συνολικό φυσικό αντικείμενο του έργου άπτεται των αρμοδιοτήτων Υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού: Διεύθυνση Ποιοτικών Προτύπων, Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού και Υποδομών, Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού, Διεύθυνση Έρευνας, Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων, Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού και αναμένεται να διευκολύνει το έργο τους καθώς και να εξυπηρετήσει πλήθος τουριστικών επιχειρήσεων και πολιτών. Συνεπώς, η λειτουργία του έργου μετά την ολοκλήρωσή του διασφαλίζεται από τη λειτουργία των προαναφερόμενων Διευθύνσεων του Υπουργείου και οι οποίες με την ολοκλήρωση του έργου θα παραλάβουν μέρος των παραδοτέων του ανάλογα με τις αρμοδιότητές τους.