Πώς τα ταξίδια επηρεάζουν τον εγκέφαλο μας

54

Κι όμως όταν επισκεπτόμαστε ένα νέο τόπο, βοηθάμε τον εγκέφαλό μας να αλλάξει προς το καλύτερο!

Για την ακρίβεια, σύμφωνα λοιπόν με τον νευροψυχολόγο και βοηθό καθηγητή στη Νευρολογική Χειρουργική του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ Paul Nussbaum, τα ταξίδια διεγείρουν τον εγκέφαλό σας και ευνοούν τη δημιουργία νέων συνάψεων. Βασική είναι η σύνδεση μεταξύ των νέων εμπειριών και της δημιουργίας δενδριτών στον εγκέφαλο.

Οι δενδρίτες είναι νευρικές αποφυάδες που αναπτύσσονται από τους νευρώνες του εγκεφάλου. Με λίγα λόγια, όσο περισσότεροι είναι οι λειτουργικοί δενδρίτες τόσο καλύτερη είναι και η απόδοση του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τον ίδιο λοιπόν, όταν ταξιδεύουμε σε ένα καινούριο μέρος, ο εγκέφαλος μας αναγκάζεται να κατανοήσει τα καινούρια ερεθίσματα και έτσι προκαλείται η δημιουργία νέων δενδριτών!

Μάλιστα, για να επηρεαστεί θετικά ο εγκέφαλος σας δεν χρειάζεται να μιλάμε αναγκαστικά για το τέλειο ταξίδι. Ακόμη και μια κουραστική ή γεμάτη αναποδιές εξόρμηση, μπορεί να παίξει θετικό ρόλο στη δημιουργία των δενδριτών. Ο λόγος είναι ότι όταν αντιμετωπίζουμε ένα εμπόδιο ή ένα αναπάντεχο πρόβλημα, ο εγκέφαλος μας αναγκάζεται να επεξεργαστεί την κατάσταση άμεσα και να βρει μία λύση. Έτσι, διευκολύνεται η σύναψη νέων δενδριτών και ενισχύεται η ικανότητά μας για επίλυση προβλημάτων.

Ο επιστήμονας επισημαίνει επίσης, ότι ακόμη και αν δεν ταξιδεύετε, μπορείτε να επηρεαστείτε από αυτές τις βασικές αρχές και να διεγείρετε τον εγκέφαλό σας. Προσπαθήστε να βγείτε από τη συνηθισμένη σας ρουτίνα. Αύριο ξυπνήσετε πέντε λεπτά μετά από το συνηθισμένο, πάτε στη δουλειά από έναν άλλο δρόμο, μην μπείτε στα social media και φάτε κάτι που δεν έχετε δοκιμάσει ξανά. Μπορείτε ακόμη να ξεκινήσετε ένα νέο χόμπι ή να «ξανακάτσετε στα θρανία» αναζητώντας περισσότερη γνώση. Ακόμη και εάν αυτά δεν σας οδηγήσουν σε αλλαγή καριέρας ή σε προαγωγή στη δουλειά, θα έχουν ωφελήσει τον εγκέφαλό σας και συνεπώς αξίζουν τον κόπο και το χρήμα. Η συναναστροφή και η αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους θα διεγείρουν τον εγκέφαλο σας, καθώς θα πιέζετε να κατανοήσει τις σκέψεις των άλλων.

Τι περιμένετε λοιπόν για να κλείσετε το επόμενο σας ταξίδι;

Πηγή: huffingtonpost