Σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που αναδεικνύουν το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό απόθεμα των περιοχών όπου πραγματοποιούνται και ευρύτερα συμβάλλουν στην προβολή του εμπλουτισμένου ελληνικού τουριστικού προϊόντος, πραγματοποιούνται στα τέλη Ιουλίου και τον Αύγουστο υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.
Πρόκειται για το 13ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου, την performance «Οι χρησμοί του νερού», το 7ο Μουσικό Φεστιβάλ Χίου και τις «Γιορτές Ρόκκας 2023».
Το 13ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» διεξάγεται ήδη από τις 29 Ιουλίου και μέχρι τις 6 Αυγούστου σε αυλές εκκλησιών και σπιτιών, αλλά και μουσεία στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Όπως κάθε χρόνο, το φεστιβάλ περιλαμβάνει εκδηλώσεις με κεντρικό άξονα τις προφορικές αφηγήσεις της άυλης πολιτιστικής κληρονομίας μας, οι οποίες αποτελούνται από λαϊκά παραμύθια και παραδόσεις, θρύλους και μυθολογικές ιστορίες. Παράλληλα, διοργανώνονται καλλιτεχνικές εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εργαστήρια κεραμικής και ανθρωπολογικής-ψυχαναλυτικής προσέγγισης των παραμυθιών αλλά και πρακτικών οδηγιών πλοήγησης στον αφηγηματικό λόγο, καθώς και Θερινό Σχολείο Παραμυθιών. Συνολικά θα συμμετάσχουν 46 αφηγητές και αφηγήτριες, ενώ οι αφηγήσεις γίνονται στην ελληνική και γαλλική γλώσσα.
Η performance «Οι χρησμοί του νερού / The oracles of water» θα παρουσιαστεί σήμερα 31 Ιουλίου και αύριο 1 Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών από την ομάδα Quasi Stellar της σκηνοθέτιδας-χορογράφου Αποστολίας Παπαδαμάκη. Πρόκειται για μία σπονδυλωτή, διαδραστική και συμμετοχική site-specific performance που συνδέει την κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια κρίση του νερού με το μυθικό υπόβαθρο και τη λατρεία του Απόλλωνα στους Δελφούς. Η παράσταση ενσωματώνει επιστημονικά πορίσματα, ιστορικά γεγονότα, μυθικές οντότητες και καίρια περιβαλλοντικά ζητήματα, συνδυάζοντας έρευνες για τις γενικότερες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και την ανθρώπινη δραστηριότητα στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής των Δελφών με την παγκόσμια κρίση του νερού. Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός 2023».
Από την 1η έως την 13η Αυγούστου θα διεξαχθεί σε διάφορες περιοχές της Χίου και των γειτονικών Οινουσσών το 7ο Μουσικό Φεστιβάλ Χίου, που περιλαμβάνει συναυλίες κλασικής και σύγχρονης μουσικής μέχρι τζαζ, ρεμπέτικου και έντεχνου τραγουδιού, καθώς και από τη μουσική παράδοση των Βαλκανίων, μουσικές αφηγήσεις με τη σύμπραξη ηθοποιών και πρωτότυπα μουσικά projects. Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να φωτίσει αθέατες πλευρές της πολιτιστικής φυσιογνωμίας του νησιού και να θέσει στο επίκεντρο τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους φιλοξενούμενους προσφυγικούς πληθυσμούς, διοργανώνοντας εκδηλώσεις σε απομακρυσμένα χωριά και τις Οινούσσες και προσφέροντας δωρεάν το 80% των δράσεών του. Το φεστιβάλ έχει ήδη σημαντική διεθνή δημοσιότητα, καθώς συνεργάζεται σταθερά με πρεσβείες ή προξενεία ξένων χωρών και κάθε χρόνο συνοδεύεται από στοχευμένα media trips με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων.
Εξάλλου, από τις 13 μέχρι τις 31 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν στα χωριά Ρόκκα και Κερά της Κίσσαμου Χανίων οι «Γιορτές Ρόκκας 2023», που επί δέκα χρόνια προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα παρουσιαστούν παραδοσιακά μουσικά θεάματα και χοροθεατρικά δρώμενα, ενώ παράλληλα θα διοργανωθούν εργαστήρια φωτογραφίας, λιθοξοίας, κρουστών, breakdance, εικαστικών και προφορικής ιστορίας. Οι «Γιορτές Ρόκκας» θα κορυφωθούν την 31η Αυγούστου με τη συναυλία του έργου του Καρλ Ορφ «Κάρμινα Μπουράνα», στην οποία θα λάβουν μέρος η Φιλαρμονική Ορχήστρα Αθηνών, καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι σολίστ και τοπικές χορωδίες υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη. Στο πλαίσιο των γιορτών, θα διεξαχθεί επίσης τετραήμερη διεθνής συνάντηση μελών της «The Festival Academy», μίας παγκόσμιας κοινότητας που απαρτίζεται από 1.100 επιμελητές φεστιβάλ από 95 χώρες.
πηγή: tornosnews